ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Advertisements

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Metody oddělování složek směsí
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
SPOJENÉ NÁDOBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN
DĚLENÍ SMĚSÍ... aneb jak rozdělit směs na jednotlivé složky …
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VODA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Interaktivní test na změny skupenství látek
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autor: Stejskalová Hana
VYBER VĚC, KTERÁ JE VYROBENA Z…
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rozvoj fonematického sluchu
Porozumění řeči – MÁ x NEMÁ interaktivní
Porozumění řeči – těžší varianta interaktivní
Kde se opravují auta? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PROCVIČUJEME SI PAMĚŤ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince a co je na nich
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
HRY – hláska „Ž“ V prezentaci naleznete tři hry. Loto, které se hraje s dvěma hracími kartami, hra start–cíl, ke které budete potřebovat dvě figurky a.
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
BALONY a násobilky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
HRY – hláska „Č“ V prezentaci naleznete tři hry. Loto, které se hraje s dvěma hracími kartami, hra start–cíl, ke které budete potřebovat dvě figurky a.
HRY – hláska „Š“ V prezentaci naleznete tři hry. Loto, které se hraje s dvěma hracími kartami, hra start–cíl, ke které budete potřebovat dvě figurky a.
Prvouka – části lidského těla a kostra
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
PEXESO Ostré sykavky – C
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
Uváděj písmenem typ směsi
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Prezentace seznamuje děti s počasím a představuje také roční období
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rychlé počítání v časovém limitu 15 vteřin II.
Rozvíjíme zrakovou paměť
Prvouka – Sídliště Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rozlišování hlásek P, B, M
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Ahoj. Jmenuji se Kroužek a musím se dostat do mého domečku
Transkript prezentace:

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

SMĚS Pokud smícháme aspoň dvě látky – získáme směs. Jednotlivé části směsi – smíchané látky – nazýváme složky směsi. Směs je například – voda se sirupem, mouka s cukrem a s vajíčkem, čaj s cukrem… Zkus vyjmenovat ještě další směsi.

Jindy je zase nutné jednotlivé části směsi oddělit. Přemýšlej: Když Popelka musela pro macechu přebírat hrách a čočku – oddělovala vlastně jednotlivé složky směsi od sebe. Co by musela udělat, aby oddělila třeba cukr z cukrové vody nebo sůl z vody mořské? Někdy potřebujeme jednotlivé suroviny smíchat – benzín a olej, písek a cement apod. Jindy je zase nutné jednotlivé části směsi oddělit.

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Známe čtyři základní druhy oddělování složek směsí na jednoduché části: FILTRACE, DESTILACE, USAZOVÁNÍ, KRYSTALIZACE.

FILTRACE Filtraci používáme, když potřebujeme oddělit pevné části směsi od kapalných. Je to například překapávaná káva. Jindy potřebujeme oddělit pevné části od plynných. Například vysavač nečistot ze vzduchu. Podstatou je filtr, přes který směs filtrujeme a na který se pevné části zachytí.

Poznáš, kde je filtr? A proč tam je? FILTRACE V PRAXI Přemýšlej – kde se používá filtrace? Kde se s ní můžeš setkat? Poznáš, kde je filtr? A proč tam je?

FILTRACE V PRAXI Popiš podle obrázků – co se tady děje?

DESTILACE Při destilaci od sebe jednotlivé části směsi oddělujeme na základě jejich rozdílné teploty varu.

DESTILACE V PRAXI Například při zahřívání ropy oddělujeme jednotlivé složky. Dokážeš je vyjmenovat?

USAZOVÁNÍ Usazování je nejjednodušší způsob oddělování složek směsí, které funguje na základě rozdílné hustoty smíchaných složek. V přírodě probíhá usazovaní bez lidského zásahu. Věděl bys kde? Např. usazování bahna v korytech řek nebo usazování písku na poušti.

USAZOVÁNÍ V PRAXI Například – uvařená turecká káva i sypaný čaj. Porovnej tyto obrázky a vysvětli, co se na nich děje.

Stejný způsob využívají i čističky odpadních vod. USAZOVÁNÍ V PRAXI Stejný způsob využívají i čističky odpadních vod. Znečištěná voda se promíchává a poté se nechají nečistoty usadit na dně.

KRYSTALIZACE Krystalizace je oddělování jednotlivých složek směsi na základě rozpustnosti v rozpouštědle nebo při různé teplotě a schopnosti látek tvořit krystaly.

KRYSTALIZACE V PRAXI Poznáš, co to je?

Použité zdroje Daniel Grohmann [cit. 2015-5-25 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sodium_azide_04.jpg?uselang=cs> Aktron. [cit. 2015-5-25 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_Dejvice,_Baba,_%C4%8Disti%C4%8Dka_odpadn%C3%ADch_vod.JPG?uselang= cs> Doc. RNDr. Josef Reischig, CSc. [cit. 2015-5-25 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Snowflake_crystal.jpg?uselang=cs> Chmee2 [cit.2015-5-25 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chalcanthite1.jpg?uselang=cs> [cit. 2015-5-25]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-wine-funnel-filtre.html> [cit. 2015-5-25]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-distillation.html> [cit. 2015-5-25]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-blue-gem-stones.html> [cit. 2015-5-25]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-turkish-coffee-being-served.html> [cit. 2015-5-25]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-14298.html> [cit. 2015-5-25]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-2938.html> [cit. 2015-5-25]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-pouring-water.html> [cit. 2015-5-25]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-cup-of-tea-2.html> [cit. 2015-5-25]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-snowflake-9.html> [cit. 2015-5-25]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-29081.html> [cit. 2015-5-25]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-10405.html>