Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Stejskalová Hana

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Stejskalová Hana"— Transkript prezentace:

1 Autor: Stejskalová Hana
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_02_Oddělování složek směsí Téma: Chemie 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ

3 Anotace Materiál je určen k výkladu a procvičování učiva Oddělování složek směsí v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Cílem je, aby žák byl schopen určit správnou metodu k oddělení složek dané směsi a získal představu o využití v praxi. Bude schopen objasnit princip filtrace, krystalizace, chromatografie, podstatu destilace. Určeno pro interaktivní výuku.

4 Oddělování složek směsí
Oddělování složek směsí je běžné např. i v domácnosti. Usazování lze použít na oddělení nemísitelných kapalin nebo pevných částic rozptýlených v kapalině. Kde se můžete s usazováním setkat v běžném životě? Usazené nečistoty na dně bazénu – vyluxují se.

5 Filtraci lze využít k oddělení pevných složek od kapalných nebo pevných složek z plynů.
Kde v domácnosti používáme filtraci nebo filtry? Cezení uvařených těstovin, vzduchové filtry ve vysavačích, filtrace k bazénu… Filtr – síta, tkaniny, filtrační papíry…

6 Obr Obr. 2

7 Destilaci lze využít k oddělení kapalin s rozdílnou teplotou varu nebo k získávání rozpouštědla z roztoku. Využití v praxi??? Výroba alkoholických nápojů, odsolování mořské vody… Destilát – složka oddělená destilací.

8 Destilační aparatura Obr. 3

9 Krystalizaci lze využít k oddělení pevné složky rozpuštěné v roztoku.
Vznikají krystaly. Kde se můžete setkat s krystalizací v přírodě? Vznik minerálů a hornin z roztavené lávy…

10 OObrOObr Obr Obr. 5

11 Chromatografie je metoda oddělování složek ze stejnorodých plynných a kapalných směsí.
Používá se např. při výrobě léků, k oddělování barviv…

12 Obr. 6 Obr. 6

13 Kontrolní otázky Jak byste oddělili směs lihu a vody? Destilací.
Je možné oddělit filtrací složky jakékoliv různorodé směsi? Ne, např. složky emulze. Jak byste oddělili olej od vody v chemické laboratoři? Usazováním a oddělením v dělící nálevce.

14 Zdroje a citace Obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. gvmyto.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2 AUTOR NEUVEDEN. mountfield.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3 VERONIKA GAJOVÁ. bgml.chytrak.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

15 Zdroje a citace Obr. 4 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5 STEPHANB. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

16 Zdroje a citace Obr. 6 AUTOR NEUVEDEN. zsletohrad.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BENEŠ, Pavel; PUMPR, Václav; BANÝR, Jiří. Základy chemie 1 pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Praha: Fortuna, 1993, ISBN ŠKODA, Jiří; DOULÍK, Pavel. Chemie 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN


Stáhnout ppt "Autor: Stejskalová Hana"

Podobné prezentace


Reklamy Google