Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
Všeobecné osobnostní právo
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Hodnotová orientace svobodné generace
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Jak funguje věda - jak vědci přemýšlejí, - jak přicházejí na své objevy, - co můžeme od vědy očekávat - a co naopak ne Mgr. Jan Kolář, Ph.D. Ústav experimentální.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Pozornost Přednáška s prezentací nebo prezentace s přednáškou (Zapněte si prosím zvuk a sami přecházejte na další snímky.) © Radka Mužíková.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
PhDr. Josef Duplinský, CSc. PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
Jak vést diskuzi Zásady – rady - nebezpečí Výhody diskuze Společné dopracování se výsledku Společné dopracování se výsledku Odstranění pochybností a.
OSOBNOST.
Nová identita 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova.
KOMPETENČNÍ MODEL DŮLEŽITÝ PRVEK ŘÍZENÍ LIDÍ
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Životní plány a cíle Petr Machala.
Krása, spokojenost a štěstí Z knihy Proč krása vládne světu (Nancy Etcoff) Kapitoly Krása jako lákadlo a Potěšení z krásy.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Humanistické a existenciální teorie v SP
Sebeuvědomění a sebekontrola
Zpracovala: Simona Hyková
Erving Goffman - narodil se 11. června 1922 a zemřel 19.listopadu Americký sociolog kanadského původu - Během 60. a 70. let 20.st. Patřil mezi nejvlivnější.
Teorie motivace Adéla Furiková.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Všeobecné osobnostní právo
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Chyby při vnímání druhých lidí
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Viktor Frankl Eliška Dlouhá V8A.
Úvod do psychologie
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
Principy Systému řízení Baťa inspirace pro současnost
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
VIKTOR FRANKL Adéla Bělinová, C4A. Viktor Emil Frankl Židovský původ Neurolog a psychiatr Existenciální analýza a logoterapie Chirurg, psycholog,
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
JAK SI UŽÍVAT? Jak žít, ať z toho něco mám? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? 7x VÍC.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Nepřátelé pokroku, demokracie a ducha svobody
KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
Čím bych chtěl být až, vyrostu?
Moje HOBBY.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně Uvažovat filozoficky? Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně

Neřešitelnost filozofických otázek Pokud ano, pak tedy alespoň vysvětlit, proč jsou neřešitelné. Řešením se nemyslí definitivní řešení.

Teď to nevyřešíme Řešením se nemyslí definitivní řešení. Můžeme se alespoň trochu posunout.

Už je to vyřešené Proč tedy není jasně pro každého v učebnicích napsáno, jak to je? Spíše se tím může myslet: osobně to mám vyřešené.

Filozofické otázky si každý musí vyřešit sám Může být, ale seznámení se s myšlenkami druhých vymýšlení našeho vlastního řešení zrychluje, obohacuje, inspiruje.

Filozofování je depresivní Zastánci optimistického světonázoru by nemuseli souhlasit. Není lepší podívat se pravdě beze strachu do očí? Nejsou jiné hodnoty důležitější než spokojenost? Ano, existuje patologické a přehnané filozofování. V něm však nejde o disciplinované a cílevědomé přemýšlení a pátrání, ale spíše o stálé bezvýchodné omílání těch samých pocitů a myšlenek. Existenciální analýza Viktora Frankla: Cestou k psychickému zdraví hledání smyslu.

Důvody ve prospěch filozofické reflexe a diskuse Uvažovat filozoficky? Důvody ve prospěch filozofické reflexe a diskuse

Filozofie má zásadní vliv na život a jednání Ne tak úplně, nakonec všichni dělají v podstatě to samé. V životě se rozhodujeme spíše na základě pocitů než názorů.

Aristotelés: člověk s jasnou koncepcí je jak střelec který přesně vidí svůj cíl. Námitka: filozofování nám jasnou koncepci spíše rozbourá.

Filozofování je rysem lidskosti Lidský život bez uvažování o základních otázkách bývá často vnímán jako povrchní, neautentický, postrádající určitou podstatnou kvalitu, důležitý rozměr. Viktor Frankl: Zájem o otázku smyslu života je nejopravdovějším vyjádřením lidskosti. Námitka: každý filozofuje, víc to není potřeba.

Nepřemýšlení = stádnost Nacházením vlastní odpovědi, vlastního názoru se člověk stává větší osobností, větší individualitou Ten, kdo o klíčových životních otázkách nepřemýšlí, pouze pasivně přejímá názory a způsoby jednání ze svého okolí – chová se a uvažuje tuctově, stádně, neoriginálně. Námitka: Odchýlením se od většinového názoru spíše přijmeme nějakou blbost. Není hloupé přijmout většinový názor – většinový asi bude z nějakého dobrého důvodu.