Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
VY_32_INOVACE_10_GAS_561_Dos Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_491 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_489 Vzdělávací obor: Cukrář H/01
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_498 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Účetnictví – dlouhodobý majetek
Ekonomika– národní hospodářství
Strojní obrábění – nástroje na frézování
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Stroje a zařízení - spoje
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Gastronomická zařízení – ukládání obalů a odpadů
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní– nádobí a náčiní
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
VY_32_INOVACE_ Laskonky
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Strojní zařízení - Stroje na omítání
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní – mycí stroje
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Strojní obrábění – základní způsoby frézování
INFORMATIKA – počítačová grafika ve WINDOWS
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Kolíkové spoje a čepy VY_32_INOVACE_31_626
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Stroje a zařízení - spoje
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Stroje a zařízení - spoje
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Strojní zařízení - Speciální stroje a zařízení
Stroje a zařízení - spoje
Transkript prezentace:

Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT.0508.1C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Pevná těsta a linecké třené těsto Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky se způsoby strojového tvarování pevných těst. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Vyvalování, řezání. Datum 12. 12. 2012

8. Strojové tvarování pevných těst

Osnova 1. Strojové tvarování těst - vyvalování - řezání 2. Kontrolní otázky 3. Seznam použité literatury a zdrojů

1. Strojové tvarování těst

Vyvalování K vyvalování těsta se stále častěji používá vyvalovací stroj. Používání strojů k vyvalování lineckých a vaflových těst vede ke zvýšení produktivity práce a k úspoře času. Z těsta se mohou vypichovat korpusy bud' přímo na vyvalovacím pásu, nebo se vyválené těsto navine na úzký váleček a přenese se na pracovní stůl, kde se pak vypichuje.

Vyvalovací stroj

Vyvalovací stroj Hlavními součástmi jsou dva kovové válce opatřené stíracími noži, umístěnými rovnoběžně nad sebou, a dvěma textilními pásy. Vzdálenost válců, a tím i tloušťku těsta, lze regulovat. Průměr válců je asi 10 cm, maximální zdvih asi 4 cm. Pásy leží za sebou v jedné rovině a přiléhají z obou stran ke spodnímu válci. Pohybují se různou rychlostí a vždy tak, že podávací pás má menší rychlost. Směs pohybu pásů je stejný. Chod stroje je reverzní, což znamená, že lze měnit směr otáčení válců i pásů.

Rozválené pevné těsto na stroji

Řezání K tomuto účelu slouží stroj nazývaný strunová řezačka nebo strunovka. Stroj je pro cukrářskou výrobu upraven, zvláště tvary tvořítek pro výrobu čajového pečiva. Strunovka se uplatňuje hlavně ve velkých provozovnách. Má výkonnost 3 500 až 7 000 kusů za hodinu a musí na ni navazovat pec s dostatečně velkou pečicí plochou.

Řezání Při zpracování vaflových a lineckých těst na strunovce je nutno dodržovat určité zásady: Těsta je nutno při zadělávání dobře propracovat. Jádroviny přidávané do těsta musí být jemně mleté, neboť při větších kouscích může dojít k prasknutí struny. Při zpracovávání je nutné dodržovat stejnou konzistenci těsta. Po ukončení výroby je třeba vyčistit rýhy válců od zbytků těsta, neboť zalepené válce těsto nepodávají.

2. Kontrolní otázky Jaký význam má zavádění vyvalovacích strojů? Co je strunovka a u kterých těst se uplatňuje? Jaké zásady musíme dodržovat při zpracování lineckých a vaflových těst na strunovce?

3. Seznam použité literatury a zdrojů BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-86-6 PŮLPÁNOVÁ,A. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-2-1 BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, 2007. ISBN 9788073330002 Obrázky - vlastní