Vznik a vývoj života.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Advertisements

ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
SPECIACE = vznik nových druhů (obrázek z
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_01_úvod do organické chemie.
Historie Země. Předgeologické období hadaikum ma ma let velký impakt - Theia, Měsíc nejsou dochované horniny nestabilní zemská kůra.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Krev Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ – VY_32_Inovace_
Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Pouště a polopouště.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Původ a vývoj savců  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí Komenského nám. 209, Nové Strašecí tel , ,
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Vývojová teorie - Evoluce života na Zemi. Vývoj názorů: Středověk – stvoření Od 18.století se zasloužili o nový pohled s podklady důkazů vědci: Carl Linné.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Nerostné tajemství. Minerál (lat., z minera, důl) čili nerost je prvek nebo chemická sloučenina, která je za normálních podmínek krystalická a která vznikla.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ropa - vlastnosti Vypracovaly: Štěpánka Horká, Denisa Wöhlová a Daniel Schovánek.
Vznik Země a její vývoj.
Výživa a hygiena potravin
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Stavba buňky.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
UČENÍ.
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Cukry (sacharidy).
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Země a život, vývoj života
Plazi.
2. Vznik a vývoj života na Zemi
Psychologie test.
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
01b-Chemické složení živé hmoty FRVŠ 1647/2012
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Diferencované stravování
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Biologie.
Život v oceánech a mořích.
1. 1.
3. Vlastnosti živých soustav
Získávání energie pro život
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

Vznik a vývoj života

Vznik života Vznik života (biogeneze) je v současnosti ne zcela vyjasněná událost, během které se z neživé hmoty stala hmota živá, jež se začala rozmnožovat, vyvíjet a přeměňovat svoje okolí. Předpokládá se, že život na ní vznikl asi před 3,9 mld. let. Také se předpokládá, že život mohl vzniknout několikrát a následně být opakovaně zcela zničen, než došel úspěchu.

Teorie vzniku života kreační teorie: život vznikl náhle zásahem nadpřirozené síly (boha)

Teorie vzniku života teorie panspermismu: život rozšířen v celém vesmíru ve formě tzv. kosmozoí, která se ve vhodných podmínkách rozvinou do vyšších forem, nevysvětluje tedy vznik života jako takového, jen jeho objevení se na Zemi

Teorie vzniku života teorie evoluční, autochtonní abiogeneze: vznik života postupných vývojem z neživé hmoty přímo na Zemi 

Teorie vzniku života proces vzniku života zahrnuje dvě fáze: chemická evoluce = vznik stavebních látek živé hmoty (aminokyseliny, monosacharidy) biologická evoluce = vznik buněk a jejich vývoj po dnešní dobu

Definice života zvláštní forma existence hmoty tvořená autoregulujícím se systémem makromolekulárních látek, přesnou a funkční organizací se schopností metabolizovat a rozmnožovat se zvláštní forma organizace a pohybu hmoty

Vývoj života Vznik života se odehrával pod vodou v praoceánech, kde byl chráněn před slunečním zářením (UV). Na souši se zatím nemohl vyvíjet, protože Zemi chyběla atmosféra, která by bránila průniku smrtelně nebezpečného ultrafialového záření (UV).

Vývoj života Nejdříve vznikaly z jednoduchých sloučenin, jako je voda (H2O), methan (CH4), kyanovodík (HCN), amoniak (NH3), oxid uhličitý (CO2) a další, stále složitější organické látky (bílkoviny, nukleové kyseliny, sacharidy tuky atd.). Ty po milióny let ve vodě vytvářely různé shluky, z nichž se postupně vyvinuly prabuňky a později buňky dnešního typu. Vývoj buňky trval pravděpodobně 2 miliardy let.

Vývoj života Během miliónů let se na Zemi postupně vyvíjely skupiny stále složitějších organismů. Mezi jedinci téhož druhu probíhá boj o život a zanechání potomstva. Nejúspěšnější bývají – a tedy přežívají – ti jedinci, kteří jsou nejlépe přizpůsobeni danému prostředí. Jejich počet roste a vyvíjí se nový druh s určitými vlastnostmi.

Vývoj života Naopak jedinci z nevýhodnými vlastnostmi vymírají. O průběhu vývoje života svědčí paleontologické nálezy (zbytky organismů a jejich otisky).

Rozvoj skupin organismů v geologických érách Prahory: vznik předpokladů života, buňka, fotosyntéza, trvání od 4600 mil. let do 2500 mil. let Starohory: jednobuněčné formy života trvání od 2500 mil. let do 570 mil. let Prvohory: rozvoj života ve vodě (věk ryb), přechod na souš, trvání od 570 mil. let do 225 mil. let

Rozvoj skupin organismů v geologických érách Druhohory: rozvoj života na souši (věk plazů) trvání od 225 mil. let do 65 mil. let Třetihory: pokračuje rozvoj života na souši i v moři (věk savců), trvání od 65 mil. let do 2 mil. let Čtvrtohory: člověk, trvání od 2 mil. let do současnosti

Vývoj života

Přizpůsobení pětiprsté končetiny různému prostředí člověk pes pták velryba