Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉMY A SUBSYSTÉMY EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Terénní sociální práce
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Personální management
Podniková ekonomika Personální činnost.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Dlouhodobá nezaměstnanost. Obecné rysy dnešní nezaměstnanosti Nezaměstnanost se mění v čase Není určena pouze S a D 70 léta – masová nezaměstnanost s.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Úvod do ekonomiky vzdělávání
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Financování regionálního školství
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková. Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju.
Odměňování pedagogických pracovníků
Postavení pedagogiky mezi vědami
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
Základy speciální pedagogiky
Vzdělání z hlediska teorie statků
Vzdělávání a trh práce.
Vzdělávání a trh práce.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Segmentace na trhu práce
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Personální plán pro podnikatelský plán
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Ekonomika – základní pojmy.
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Pedagogické disciplíny
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Vzdělávání a trh práce.
Hospodářská politika státu
Hospodářská politika VY_32_INOVACE_40_815
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
ZAMĚSTNANOST.
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce

Ekonomika školství Hraniční vědní disciplína ekonomiky a pedagogiky. Dělení: Odvětvová ekonomika – ekonomické aspekty školství jako odvětví Speciální ekonomická disciplína – zabývá se vzájemným vztahem vzdělání a ekonomiky

Členění Vnitřní ekonomika školství – zkoumá mikroekonomické aspekty výchovy a vzdělávání Vnější ekonomika školství – zkoumá makroekonomické aspekty vzdělávání

Odvětví školství: Zdrojový charakter – ovlivňuje pracovní sílu a zprostředkovaně další faktory Cílový charakter – harmonický rozvoj člověka

Okruhy problémů, které EŠ zkoumá Vzájemný vztah vzdělání a vědecko-technického pokroku Financování školství Prognózování školství Veřejná správa ve školství Odměňování pedagogických a nepedagogických pracovníků Terciální vzdělávání Vyhodnocení nákladů na vzdělání Hmotné zabezpečování žáků a studentů

Školství se skládá z: Školského systému Školské soustavy (soubor výchovně-vzdělávacích zařízení) Školských subsystémů (předškolní výchova, základní, střední…)

Výchova – vzdělávání - vzdělání Výchova – cílevědomá, společensky determinovaná činnost, která je zaměřená na formování člověka. Je to proces, v kterém se záměrným působením utváří osobnostní, morální a charakterové vlastnosti jedince a v kterém si jedinec sám osvojuje určité normy a způsoby chování ve společnosti. Vzdělávání – proces, v kterém převažuje informativní aspekt a v kterém jedinec získává a osvojuje si soustavu poznatků, vědomostí, zručností a návyků. Vzdělání – výsledný efekt výchovy a vzdělávání. Jeho subjektem (nositelem) je člověk, který získává určité vzdělání, anebo společnost jako celek (vzdělanostní struktura obyvatelstva). Má nehmotný charakter, je pouze vlastností člověka, který s ní může disponovat a dále kultivovat.

Pojetí vzdělání Osobnostní (složka kognitivní vybavenosti osobnosti) Obsahové (učivo, obsah vzdělání, vzdělávací cíle) Institucionální pojetí (organizovaná činnost zabezpečována institucí školství, formálního vzdělávání, celoživotního učení) Socioekonomické pojetí (charakteristika populace) Procesuální pojetí (proces, jímž se realizují stavy jedince a společnosti ve smyslu pojetí 1-4)

Funkce vzdělání Ekonomická – vzdělání je nevyhnutelnou podmínkou ekonomického růstu. Tuto funkci plní vzdělání prostřednictvím kvalifikace. Sociálně- kulturní – vliv na rozvoj mimoekonomických oblastí života společnosti (lidské hodnoty, stabilitu, výchovu dětí…) Preventivní – zajištění svojí životní existence, osobního rozvoje, podpora a rozvoj sociálního bezpečí a suverenity. Nápravná – pomáhá léčit už existující problémy Socializační – formování člověka jako společenské bytosti, tj. pracovní síly a lidské osobnosti.

Kvalifikace Výsledek historického společenského vývoje a postupné dělby práce. Je to souhrn schopností, které v určitém čase a prostoru vyžaduje společnost pro výkon určitých povolání. Fyzická a smyslová způsobilost Duševní způsobilost (inteligence, nadání, vlohy) Teoretické vědomosti všeobecného a odborného charakteru získané vzděláním Praktické zkušenosti (zručnost, šikovnost, pohotovost)

Potřeba nového chápání kvalifikace souvisí se strukturálními změnami ekonomiky. Cesta uplatňovaná v Japonsku Cesta uplatňovaná ve vyspělých ekonomikách západní Evropy Cesta uplatňovaná v USA

Vzdělávací politika v ČR - vývoj odlišnosti oproti jiným vzdělávacím systémům Klíčové problémy Financování vzdělávání v ČR

Vzdělávání a trh práce Možnost volby druhu a obsahu vzdělání Nutnost zvyšování kvality vzdělávacího procesu Konkurence mezi vzdělávacími institucemi

Vliv vzdělání na produktivitu pracovníka Čím vyšší investice do lidského kapitálu, tím vyšší může být jejich zhodnocení. Mzda (odměna za práci samotnou + výnos z lidského kapitálu) Vztah investic do vzdělání a produktivitou práce Ochota nést náklady na vzdělávání Pozitivní externalita

Graf. č. 9 Vývoj průměrných mezd podle vzdělání ve vztahu k celkové průměrné mzdě  

Aspekty přechodu ze školy do práce Časový rozsah Kombinace studia a pracovního poměru

Vztah mezi kvalifikovaným a nekvalifikovaným pracovním trhem

Náklady na vysokoškolské vzdělání Přímé Náklady obětovaných příležitostí Psychické náklady

Výnosy z investic do vysokoškolského vzdělání Vyšší očekávané příjmy Příjemnější práce Nižší očekávaná míra nezaměstnanosti Psychický přínos

Náklady přímé náklady nepřímé výnosy přímé výnosy nepřímé veřejné přímé výdaje veřejných rozpočtů na vzdělávání nižší daňové příjmy, oportunitní náklady společnosti vyšší daňové příjmy, snížení sociálních transferů lepší zdravotní stav, nižší kriminalita, ekonomický růst soukromé poplatky za studium, ostatní služby a materiály ušlá mzda, ztráta času, psychické náklady zvýšení příjmu vyšší status, nižší nezaměst-nanost, osobní uspokojení

Faktory ovlivňující investice do lidského kapitálu Úroková míra Věk Náklady na vzdělání Mzdová diferenciace mezi SŠ a VŠ absolventy

Mzdová diferenciace mezi SŠ a VŠ absolventy

Pavučinový teorém – aplikace na kvalifikaci a trh práce