Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
VY_32_INOVACE_11_ODV_633_Klu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_10_GAS_561_Dos Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_491 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_500 Ročník: 2. Cukrářská technologie
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_496 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Ekonomika– národní hospodářství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Gastronomická zařízení – druhy skladů
Stroje a zařízení - spoje
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Gastronomická zařízení – ukládání obalů a odpadů
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Výroba fondánu
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
VY_32_INOVACE_ Laskonky
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Strojní zařízení - Stroje na omítání
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
VY_32_INOVACE_Salamonova Agarová poleva
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Stroje a zařízení - spoje
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
Stroje a zařízení - spoje
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Strojní zařízení - Speciální stroje a zařízení
CHEMIE - Test- vodík, kyslík
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Stroje a zařízení - spoje
Transkript prezentace:

Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT.0501.1C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Pevná těsta a linecké třené těsto Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s charakteristikou a druhy pevných tukových těst. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Pevná těsta, druhy, sortiment. Datum Datum vytvoření – 12. 12. 2012

1. CHARAKTERISTIKA PEVNÝCH TUKOVÝCH TĚST

Osnova Charakteristika pevných těst Kvalita těsta Rozdělení pevných těst dle použitých surovin Druhy pevných těst Sortiment výrobků z pevných těst Kontrolní otázky Seznam použité literatury a zdrojů

1. Charakteristika pevných těst Pevná těsta se vyznačují vysokým obsahem tuku, který podstatně ovlivňuje konzistenci těsta a zvyšuje křehkost korpusu nebo výrobku. Při výrobě těsta se používá 20 až 40 % tuku.

2. Kvalita těsta Na kvalitu těsta má vliv druh a množství použitého tuku. Vlastnosti tuku se přenášejí na kvalitu vyrobeného těsta. Správně vyrobené pevné těsto je po krátkém odležení elastické a nepraská. Snadno se tvaruje ručně i strojově. Margarín stolní

3. Rozdělení pevných těst dle použitých surovin: Sladká Slaná Sýrová

4. Druhy pevných těst Linecká těsta Vaflová těsta Křehká těsta Slaná a sýrová těsta Kombinovaná listová těsta Laminovaná těsta Těsta ze sypkých směsí Nejvíce se používají těsta linecká a vaflová.

5. Sortiment výrobků z pevných těst Kombinací náplní a polev dosáhneme široký sortiment vyráběných druhů výrobků. Pevná těsta mají také uplatnění při výrobě čajového pečiva. Výrobky z pevných těst mají polotrvanlivý charakter.

koláčky, košíčky, rohlíčky, tyčinky, řezy… Výrobky z pevných těst koláčky, košíčky, rohlíčky, tyčinky, řezy…

6. Kontrolní otázky Co jsou pevná těsta a jaké mají vlastnosti? Jak se rozdělují pevná těsta? Jaký je sortiment výrobků z pevných těst?

7. Seznam použité literatury a zdroje: BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-86-6 PŮLPÁNOVÁ,A. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-2-1 BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, 2007. ISBN 9788073330002 Obrázky - vlastní