Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT.0501.1C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Pevná těsta a linecké třené těsto Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s charakteristikou a druhy pevných tukových těst. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Pevná těsta, druhy, sortiment. Datum Datum vytvoření – 12. 12. 2012
1. CHARAKTERISTIKA PEVNÝCH TUKOVÝCH TĚST
Osnova Charakteristika pevných těst Kvalita těsta Rozdělení pevných těst dle použitých surovin Druhy pevných těst Sortiment výrobků z pevných těst Kontrolní otázky Seznam použité literatury a zdrojů
1. Charakteristika pevných těst Pevná těsta se vyznačují vysokým obsahem tuku, který podstatně ovlivňuje konzistenci těsta a zvyšuje křehkost korpusu nebo výrobku. Při výrobě těsta se používá 20 až 40 % tuku.
2. Kvalita těsta Na kvalitu těsta má vliv druh a množství použitého tuku. Vlastnosti tuku se přenášejí na kvalitu vyrobeného těsta. Správně vyrobené pevné těsto je po krátkém odležení elastické a nepraská. Snadno se tvaruje ručně i strojově. Margarín stolní
3. Rozdělení pevných těst dle použitých surovin: Sladká Slaná Sýrová
4. Druhy pevných těst Linecká těsta Vaflová těsta Křehká těsta Slaná a sýrová těsta Kombinovaná listová těsta Laminovaná těsta Těsta ze sypkých směsí Nejvíce se používají těsta linecká a vaflová.
5. Sortiment výrobků z pevných těst Kombinací náplní a polev dosáhneme široký sortiment vyráběných druhů výrobků. Pevná těsta mají také uplatnění při výrobě čajového pečiva. Výrobky z pevných těst mají polotrvanlivý charakter.
koláčky, košíčky, rohlíčky, tyčinky, řezy… Výrobky z pevných těst koláčky, košíčky, rohlíčky, tyčinky, řezy…
6. Kontrolní otázky Co jsou pevná těsta a jaké mají vlastnosti? Jak se rozdělují pevná těsta? Jaký je sortiment výrobků z pevných těst?
7. Seznam použité literatury a zdroje: BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-86-6 PŮLPÁNOVÁ,A. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-2-1 BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, 2007. ISBN 9788073330002 Obrázky - vlastní