Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_551_ Výroba sladu Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: 10.09.2012 Datum a místo ověření: 04.10.2012 Druh učeb. materiálu: Test Anotace: Procvičení znalostí pomocí testu Klíčová slova: slad, ječmen, klíčení, vedlejší produkty Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
1 slad se vyrábí z: pšenice jarní pšenice ozimé ječmene jarního ječmene ozimého
2 princip výroby spočívá v: zvýšení vlhkosti a tím se zvýší množství živin vzniku enzymů, které mění nerozpustný škrob na rozpustné jednoduché cukry vzniku klíčku, který obsahuje minerální látky potřebné pro pivo zvýšení obsahu tuku
3 klíčivost semen musí být větší jak: 82 % 87 % 92 % 97 %
4 co je to zadina ? lehká zrna, která plavou při namáčení velká zrna, která neprojdou sítem při třídění semena plevelů zrna, která jsou malá a propadnou sítem
5 před klíčením se zvyšuje vlhkost ze 14 % na ? 45 % 50 % 55 % 60 %
6 princip hvozdění spočívá v: vyklíčení obilek během 7 dnů snížení obsahu vody na 5 % konečné vyleštění sladu namáčení a zvyšování vlhkosti
7 klíčení probíhá na humnech na hvozdech v náduvnících v silech
8 vlhkost se zvyšuje ? na humnech na hvozdech v náduvnících v silech
9 vlhkost se zvyšuje ? na humnech na hvozdech v náduvnících v silech
10 sladový květ vzniká ? při leštění sladu při třídění ječmene na sítech při odklíčkování při namáčení ječmene
Správné odpovědi
1 ječmene jarního slad se vyrábí z: pšenice jarní pšenice ozimé ječmene ozimého
2 princip výroby spočívá v: zvýšení vlhkosti a tím se zvýší množství živin vzniku enzymů, které mění nerozpustný škrob na rozpustné jednoduché cukry vzniku klíčku, který obsahuje minerální látky potřebné pro pivo zvýšení obsahu tuku
3 klíčivost semen musí být větší jak: 82 % 87 % 92 % 97 %
zrna, která jsou malá a propadnou sítem 4 co je to zadina ? lehká zrna, která plavou při namáčení velká zrna, která neprojdou sítem při třídění semena plevelů zrna, která jsou malá a propadnou sítem
5 před klíčením se zvyšuje vlhkost ze 14 % na ? 45 % 50 % 55 % 60 %
snížení obsahu vody na 5 % 6 princip hvozdění spočívá v: vyklíčení obilek během 7 dnů snížení obsahu vody na 5 % konečné vyleštění sladu namáčení a zvyšování vlhkosti
7 klíčení probíhá na humnech na hvozdech v náduvnících v silech
8 vlhkost se zvyšuje ? na humnech na hvozdech v náduvnících v silech
9 vlhkost se zvyšuje ? na humnech na hvozdech v náduvnících v silech
10 při odklíčkování sladový květ vzniká ? při leštění sladu při třídění ječmene na sítech při odklíčkování při namáčení ječmene