Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín LIDSKÉ RASY 1 1.
Advertisements

LIDSKÉ RASY.
Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název Obyvatelstvo – migrace a rasy Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Obyvatelstvo a sídlo.
vytvořený v projektu OP VK
Obyvatelstvo AMERIKY.
AMERIKA - OBYVATELSTVO
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
SOCIOEKONOMICKÁ GEOGRAFIE
Základní charakteristika obyvatelstva Ameriky
OBYVATELSTVO AMERIKY.
STÁTY SVĚTA Rasová skladba.
AMERIKA obyvatelstvo.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
AMERIKA OBYVATELSTVO.
Europoidní Negroidní Mongoloidní
Lidské rasy.
Identifikátor materiálu: EU
Lidské rasy.
Společenské a hospodářské prostředí
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_05_Lidské rasy
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Lidské rasy, národy, jazyky
Amerika Obyvatelstvo a sídla
Zdeněk Bergman, G Teplice
Severní Amerika Obyvatelstvo a sídla.
LIDSKÉ RASY.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
VY_32_INOVACE_Fi_III_14 Název Státy světa podle původu a počtu obyvatel Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_01 Název materiáluObyvatelstvo.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Amerika – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Socioekonomická sféra 1. obyvatelstvo na Zemi Mgr. Jana Nováková.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Rasy a národy, rasismus.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
LIDSKÉ RASY.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
LIDSKÉ RASY.
6. AMERIKA - OBYVATELSTVO
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Lidské rasy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Tolerance k národnostním menšinám
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Rasismus Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
USA – obyvatelstvo opakování
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_ZE7-07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Rasy, národy a náboženství
AMERIKA - obyvatelstvo
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí. Všichni lidé náleží k biologickému druhu Homo sapiens sapiens. Lidé jsou velmi různorodí, rozlišují se podle biologických a kulturních znaků.

Lidské rasy

Proč na Zemi žijí lidé různých ras? Lidské rasy vznikly v důsledku přizpůsobování se rozmanitým přírodním podmínkám v různých částech Země. Lidské rasy jsou velké skupiny lidí se shodnými tělesnými znaky, které se dlouhodobým vývojem v určitých přírodních podmínkách staly dědičnými (zůstávají zachovány i v případě změny prostředí). Kde se vyvinuly hlavní lidské rasy europoidní, mongoloidní, negroidní a australoidní?

Smíšené rasy vznikly v místech kontaktu hlavních ras a také v důsledku migrací. Kde docházelo k mísení hlavních ras v důsledku dálkových migrací? Výsledkem mísení tří hlavních ras je obyvatelstvo Latinské Ameriky. Co je Latinská Amerika? Střední a jižní Amerika, část Ameriky, kterou kolonizovali Španělé a Portugalci a její obyvatelstvo dnes hovoří španělštinou a portugalštinou.

Rasová skladba států Latinské Ameriky Kolumbie 58% mestici, 20% běloši, 14% mulati Peru 45% indiáni, 37% mestici, 15% běloši, 2% černoši Kostarika 84% běloši, 7% mestici, 2% indiáni, 1% černoši Haiti 95% černoši, 5% mulati a běloši Kdo jsou mestici, mulati a zambové?

Zambové jsou míšenci mongoloidní a negroidní rasy. Mestici jsou míšenci mongoloidní a europoidní rasy. Mulati jsou míšenci negroidní a europoidní rasy.

Rasová skladba obyvatel USA Bílí Američané 65 % (původem z Evropy, severní Afriky, středního východu, např. Arabové) Hispánci 15% Afroameričané 13 % Američané asijského původu 5 % Indiáni 1 % Původní obyvatelé Havaje a ostatních pacifických ostrovů 0,2 % Hispánci jsou Američané, kteří pocházejí ze španělsky mluvících zemí (Španělsko a Latinská Amerika)

Upraveno podle www.jaroska.cz Indiáni Asiaté Afroameričané Hispánci Upraveno podle www.jaroska.cz

Co to je rasismus? Nevědecká teorie založená na přeceňování rasových rozdílů, které jsou základem pro tvrzení o nadřazenosti nebo naopak podřazenosti určité rasy. Uveď příklady projevů rasismu z historie i současnosti. Zjisti, co to byl apartheid a kde (ve které zemi) se stal oficiální státní politikou.