Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01Kra_4 Název DUM: Hygiena při manipulaci s potravinami Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: zdravotní průkaz, lékařské prohlídky, osobní hygiena a hygiena na pracovišti Anotace: prezentace je zaměřená na seznámení a nutnost dodržování hygienických předpisů při práci s potravinami Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: žák vysvětlí nutnost zdravotního průkazu, uvede základní znaky osobní hygieny a hygieny na pracovišti. K ověření vědomostí použije test. Metodika učebního materiálu: prezentace - projektor
HYGIENA PŘI MANIPULACI S POTRAVINAMI
Zdravotní průkaz
Lékařské prohlídky vstupní - zdravotní průkaz periodické mimořádné – infekční onemocnění
Osobní hygiena pracovní oděv a obuv pokrývka hlavy ochranné pracovní pomůcky dodržovat osobní čistotu správné hygienické návyky papírkové kapesníky
Hygiena na pracovišti úklid pracoviště - sanitační řád čistící prostředky hygienická pravidla, směrnice, nařízení, ... HACCP – systém kritických bodů kontrolní orgány BOZP na pracovišti úrazy, první pomoc
Kontrolní otázky: K čemu slouží zdravotní průkaz Kdy musíte podstoupit mimořádnou lékařskou prohlídku Popiš pracovní oděv Co je to osobní hygiena
Odborná literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN 80-7320-054-6 Autor prezentace včetně obrázků: Mgr. Marta Králová