TĚSTOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: těstoviny, charakteristika, význam, výroba, druhy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 117
CHARAKTERISTIKA Těstoviny jsou potraviny vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta, vyrobeného z pšeničné mouky a vody (eventuelně i z vajec či jiných přísad). 1. http://www.baumatic.cz/suroviny.html
VÝZNAM Těstoviny mají vysokou výživovou hodnotu Minerální látky Ca, P, K, Mg, Fe Vitamíny (A, B1, B2, PP). D Dobře stravitelné Nenáročné na přípravu široké využití Typické pro italskou kuchyni Dlouhá trvanlivost 2. http://www.mangiabenepasta.com/shapes.html
VÝROBA Smíchat suroviny Protlačit přes matrice Usušit Zabalit 3. http://www.atranet.cz/lis-na-vyrobu-testovin-kpexta/d-71250/
DRUHY Rozdělení těstovin podle složení: Vaječné Vaječné s mlékem Bezvaječné Semolinové Celozrnné- pšeničné, žitné Domácí a ostatní těstoviny Barevné- ochucené 4. http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001009753964
DRUHY Rozdělení těstovin podle délky: Dlouhé – 20 – 50 cm - špagety, makarony Středně dlouhé - 1 – 10 cm - fleky, kolínka, penne, nudle, farfalle Krátké - 3- 8 mm - flíčky, alfabet-písmenka, tubettiny 5. http://www.ekoworld.cz/bezlepkove-testoviny/c-1226/
DRUHY Rozdělení dle použití na: zavářkové - vlasové nudle, flíčky, drobení, písmenka přílohové - špagety, kolínka, široké nudle 6. http://www.dobsicke-testoviny.cz/sortiment_prilohove.html
KVÍZ Jak se nazývají tyto těstoviny? FARFALLE PENNE 7. 8. 7. http://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/common-types-pasta-00000000040544/page3.html 8.http://www.3quarksdaily.com/3quarksdaily/2009/03/penne-for-your-thought.html
KVÍZ FUSILLI ROTELLE 9. 10. 9. http://www.rgsrl.it/food_service/castello/pasta.htm 10. http://www.vegalicious.org/category/ingredients/mushrooms/page/2/
KVÍZ MAKARONY RAVIOLI 11. 12. 11. http://richd.com/2007/07/macaroni-icon.html 12. http://www.tacos.cz/slovnik/ravioli
KVÍZ TORTELLINI 13.http://theitalywiki.com/index.php/Tortellini
KVÍZ LASAGNE 14. http://eshop.farmarsky-obchod.cz/testoviny/cerstve-testoviny/cerstve-lasagne-330-g.htm
Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6