TĚSTOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: těstoviny, charakteristika, význam, výroba, druhy Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINUTKY Z DRŮBEŽE Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: minutky, drůbež, drůbeží maso, před příprava,
Advertisements

VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
MINUTKY Z VNITŘNOSTÍ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, vnitřnosti, játra,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.
MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava,
KLOKANÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: klokaní, maso, charakteristika, příprava,
SKLADOVÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ ZELENINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, konzervování, krecht, chladící.
ZMRZLINY A POHÁRY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: zmrzlina, poháry, mléčná, ovocná, smetanová.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
TĚSTO LINECKÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, linecké, příprava, čajové pečivo Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
MINUTKY ZE SKOPOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, skopová kýta,
TĚSTO PIŠKOTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, piškotové, příprava, omelety, noky Autor:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
PŠTROSÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, charakteristika, vejce, peří, složení Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SVÍČKOVÉ ŘEZY TOURNEDOS Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: svíčkové řezy, tournedos,
MINUTKY Z MOŘSKÝCH RYB Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, mořské ryby, před.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Využití ovoce v kuchyni
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výroba pěnových cukrovinek
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice ( Viètovy vzorce)
Tržní části vepřového masa Vepřové sádlo
VY_32_INOVACE_15_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Výroba instantních prášků 1
NÁKYPY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: nákypy, tvarohové, příprava, žemlovka, knedlíky Autor:
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PUDINKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: pudink Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TEPLÉ SLADKÉ OMÁČKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: teplé, sladké, omáčky Autor:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DARY MOŘE Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: dary moře, mušle, chobotnice, langusta Autor:
Výroba nápojových prášků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova:nízký, roštěnec, charakteristika, rumpsteak,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Třené, jádrové a smetanové výrobky
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb,
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Suroviny pro výrobu piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

TĚSTOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: těstoviny, charakteristika, význam, výroba, druhy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 117

CHARAKTERISTIKA Těstoviny jsou potraviny vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta, vyrobeného z pšeničné mouky a vody (eventuelně i z vajec či jiných přísad). 1. http://www.baumatic.cz/suroviny.html

VÝZNAM Těstoviny mají vysokou výživovou hodnotu Minerální látky Ca, P, K, Mg, Fe Vitamíny (A, B1, B2, PP). D Dobře stravitelné Nenáročné na přípravu široké využití Typické pro italskou kuchyni Dlouhá trvanlivost 2. http://www.mangiabenepasta.com/shapes.html

VÝROBA Smíchat suroviny Protlačit přes matrice Usušit Zabalit 3. http://www.atranet.cz/lis-na-vyrobu-testovin-kpexta/d-71250/

DRUHY Rozdělení těstovin podle složení: Vaječné Vaječné s mlékem Bezvaječné Semolinové Celozrnné- pšeničné, žitné Domácí a ostatní těstoviny Barevné- ochucené 4. http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001009753964

DRUHY Rozdělení těstovin podle délky: Dlouhé – 20 – 50 cm - špagety, makarony Středně dlouhé - 1 – 10 cm - fleky, kolínka, penne, nudle, farfalle Krátké - 3- 8 mm - flíčky, alfabet-písmenka, tubettiny 5. http://www.ekoworld.cz/bezlepkove-testoviny/c-1226/

DRUHY Rozdělení dle použití na: zavářkové - vlasové nudle, flíčky, drobení, písmenka přílohové - špagety, kolínka, široké nudle 6. http://www.dobsicke-testoviny.cz/sortiment_prilohove.html

KVÍZ Jak se nazývají tyto těstoviny? FARFALLE PENNE 7. 8. 7. http://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/common-types-pasta-00000000040544/page3.html 8.http://www.3quarksdaily.com/3quarksdaily/2009/03/penne-for-your-thought.html

KVÍZ FUSILLI ROTELLE 9. 10. 9. http://www.rgsrl.it/food_service/castello/pasta.htm 10. http://www.vegalicious.org/category/ingredients/mushrooms/page/2/

KVÍZ MAKARONY RAVIOLI 11. 12. 11. http://richd.com/2007/07/macaroni-icon.html 12. http://www.tacos.cz/slovnik/ravioli

KVÍZ TORTELLINI 13.http://theitalywiki.com/index.php/Tortellini

KVÍZ LASAGNE 14. http://eshop.farmarsky-obchod.cz/testoviny/cerstve-testoviny/cerstve-lasagne-330-g.htm

Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6