Potraviny rostlinného původu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

„EU peníze středním školám“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Základní pojmy ve výživě
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
„EU peníze středním školám“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Suroviny pro cukráře II. ročník
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Suroviny pro cukráře I. ročník
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Výroba fondánu
VY_32_INOVACE_ Laskonky
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Suroviny pro cukráře I. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
VY_32_INOVACE_Salamonova Agarová poleva
Polevy a náplně Autor: Gražyna Salamonová, Mgr..
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Suroviny pro cukráře I. ročník
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Suroviny pro cukráře I. ročník
Transkript prezentace:

Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Salamonova_ 14-1-11 Poživatiny – pojmy, opakování Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Prezentace je zaměřená na téma, Poživatiny - pojmy. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství. PowerPoint se může použít jako učební materiál pro opakování nebo k samostudiu.

Poživatiny je to soubor potravin pochutin a nápojů které jsou schopny uspokojit výživové potřeby člověka.

Potraviny jsou produkty rostlinného a živočišného původu po průmyslovém nebo kuchyňském zpracování uspokojují výživové potřeby člověka.

Pochutiny nemají žádnou výživnou hodnotu mají výraznou chuť, typickou vůní, barvu a specifické látky podporují chutnost a stravitelnost pokrmů i činnost trávicího ústrojí mají také povzbuzující účinky (zelený čaj, byliny používané jako koření…)

Nápoje jsou tekutiny, které dodávají tělu vodu voda je nutná k rozpouštění živin přepravě živin při výstavbě buněk k látkové přeměně k vylučování nevyužitých a odpadních látek Některé nápoje alkoholické při nadměrné konzumaci poškozují organizmus.

Výživa je fyziologický proces, při kterém se pomocí potravy uspokojuje potřeba energie a živin nutných ke stavbě těla k ustavičné obnově tkání k regulaci a funkci jednotlivých orgánů v organismu. Výživa, má být taková, aby podpořila zdraví a dlouhověkost.

Živiny jsou to bílkoviny tuky sacharidy minerální látky vitamíny.

Racionální výživa je uspokojování výživových potřeb s doporučením zdravotníků je třeba respektovat složení pokrmů způsob života věk strávníků stravovací zvyklosti fyzická zátěž.

Závěr Je značný rozdíl mezi pojmem nasytit a plnohodnotně stravovat. Žádná potravina neobsahuje všechny potřebné látky pro lidský organismus v optimální podobě proto, je nutná různorodost ve stravování.

Otázky k opakování Co patří do poživatin? Jsou pochutiny nutné pro výživu člověka? Vyjmenujte živiny.

POUŽITÁ LITERATURA KRUŽLIAK, Peter, Anton FORRÓ a Rudolf SCHALLER. Potraviny a nápoje. 5., upravené vyd., 4. čes. vyd. Praha: Merkur, 1995, 176 s. ISBN 80-703-2722-7. BLÁHA, Ludvík, František ŠREK a Rudolf SCHALLER. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 1996, 212 s., [8] s. barev. il. ISBN 80-854-2786-9.