Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZBP1_5164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_16  Název materiálu:Cukr  Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
C ČERNÝ PETR Ostré sykavky – C
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_546_ Výroba cukru 3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Potraviny a výživa – Med
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Sacharóza – výroba cukru
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Potravinářské zbožíznalství
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika1 Výroba cukru1 Tržní druhy1 Jakostní znaky1 Skladování1 Ostatní přírodní sladidla1

Obecná charakteristika Sacharóza (přírodní sladidlo) Významná složka výživy Vysoká energetická hodnota Žádná biologická hodnota (prázdné kalorie)

Výroba Surovnina (mírné pásmo) = cukrová řepa Surovina (subtropy, tropy) = cukrová třtina Dvě fáze výroby Výroba surového cukru B) Rafinace surového cukru

Cukrová řepa Obr. 1: Cukrová řepa

Cukrová řepa Obr. 2: Cukrová řepa

Cukrová třtina Obr. 3: Cukrová třtina

Cukrová třtina Obr. 4: Cukrová třtina

Výroba Výroba surového cukru Surová řepa → vyluhování zatepla v difuzní šťávu → přídavek hydroxidu vápenatého (čeření) → tzv. saturací vznik směsi cukrů a necukrů → filtrace → vznik lehké šťávy → v odparkách se svaří z lehké šťávy tzv. těžká šťáva → svaření těžké šťávy na I. cukrovinu → odstředivky → vznik dvou produktů surový cukr (přírodní cukr) a zelený sirob →

Výroba zelený sirob → svaření a krystalizace v zrničích → vznik II. cukroviny → odstředivky → vznik dvou produktů zadinový cukr a melasa (výroba líhu, droždí, kyseliny citrónové a krmiv) → zadinový cukr → rozpuštění v lehké šťávě → svaření → vznik meziproduktu → surový cukr a I. produkt → rafinace

Výroba B) Rafinace surového cukru I. produkt a meziprodukt → odstranění necukrů → vznik chemicky čisté sacharózy → odstředivky → odstranění matečného sirupu (tzv. afinace) → svaření → odstředění → vznik krystalické rafinády → zpracování na jednotlivé tržní druhy cukru

Tržní druhy Zvlášť extrabílý, bílý, polobílý (krystal, krupice, moučka) Moučka s obsahem protihrudkujících látek (amygdalin) Tvarovaný cukr (kostky, bridž, homole) Tekuté výrobky z cukru (karamel)

Tržní druhy Cukr s přísadami (želírovací cukr) Přírodní cukr (surový cukr – 1. produkt) Kandys Cukr třtinový (tmavý, světlý) Třtinová melasa (zdravá výživa)

Jakostní znaky Senzoricky Laboratorně Konzistence Barva Chuť a vůně Obsah sacharózy Obsah popelu Obsah invertního cukru (antikrystalický – směs D-glukózy a D-fruktózy) Obsah nerozpustných látek

Skladování Čisté, suché, větratelné sklady Suché (relativní vlhkost vzduchu 65–70 %) Teplota (do 30 °C), bez kolísání Oddělené od výraznějších pachů Ochrana před škůdci a mrazem (kostky) Vytvoření spolehlivé protipožární ochrany – značná hořlavost

Ostatní přírodní sladidla Sorbit (alkoholický cukr), v jeřabinách Glukóza (hroznový nebo škrobový cukr), v hroznech a medu Fruktóza (ovocný cukr), v ovoci a medu

Kontrolní otázky Obecně charakterizujte cukr. Vyjmenujte fáze výroby cukru. Popište fáze výroby cukru. Jaké znáte tržní druhy cukru? Jak byste skladovali cukr? Uveďte, před čím cukr chráníme? Jaké znáte ostatní přírodní sladidla a kde se vyskytují?

Literatura – knihy 1. KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, 2002. ISBN 80-238-8886-2.

Literatura – obrázky Obrázky: 1. MARKUSHAGENLOCHER. [online].[cit.2013-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zuckerr%C3%BCbe.jpg>. 2. PEGGY GREB. [online].[cit.2013-02-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SugarBeet.jpg?uselang=cs>. 3. PHILL. [online].[cit.2013-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_Cane_rows.jpg>. 4. P.K:NIYOGI. [online].[cit.2013-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_Cane.jpg>.