Sparta ve starověku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spartská oligarchie.
Advertisements

Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
POLITICKÝ SYSTÉM ANTICKÉHO ŘECKA I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
( př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sparta 1.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Název Sparta (nejvýznamnější řecké městské státy) Předmět, ročník
Peloponéský spolek Kateřina Novotná 1.A.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Řecko-perské války (500 př.n.l. – 448 př.n.l.)
Spartské Vojenství.
Sparta.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
STAROVĚKÁ SPARTA (archaické období)
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Sparta.
ATHÉNY A SPARTA.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Archaické období století př. n. l..
VY_32_INOVACE_2D.6.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Řecko – perské války Petr Machala.
Klasické období.
Řecko-perské války 6. ročník.
Republikánské instituce Petr Machala. z latinského res publica = věc veřejná Co se vám vybaví, když se řekne republika?
VY_32_INOVACE_3D.6.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Dějepis Starověk – Řecko 2 Pavel Šupka
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Starověký Řím.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Archaické období století př.n.l.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis
Starověká Sparta Petr Machala.
Sparta.
Vrchol a pád řeckých civilizací.
Athény za Perikla Petr Machala.
Archaické období Dagmar Zemanová
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Antické Řecko (doba železná) Formování městských států (archaické období, 8. – 6. st. př. n. l.)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Athény za Perikla a peloponéská válka Název sady: Staroorientální.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
STAROVĚKÁ SPARTA (archaické období)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
OVLÁDNUTÍ APENINSKÉHO POLOOSTROVA
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-35_Řecké městské státy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Spartakus a jeho povstání z hlediska vojenské taktiky
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Digitální učební materiál:
Peloponéská válka Sparta vs. Athény.
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 31 př. n. l..
Mykénské období ( st .př.n.l.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
MĚSTSKÝ STÁT SPARTA.
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Sjednocení říše TÉMATICKÝ.
Sparta Městský stát Markéta Petroušková 1.B.
Transkript prezentace:

Sparta ve starověku

Na kterém poloostrově se nacházelo město Sparta?

1)

Ukažte na mapě Peloponés, města Spartu, Athény, Mykény a Tróju: 2)

Sparta ve starověku Nacházela se na poloostrově Peloponés Do této oblasti vnikly dórské kmeny  podmanily si zdejší původní obyvatelstvo a přeměnily je v nesvobodné obyvatele (heilóty)

Obyvatelé Sparty Vládnoucí třída Sparťanů – dórští vítězové - vládli, nepracovali - měli právo volit a být voleni do úřadů - jako jediní měli právo nosit zbraně Heilóti – původní obyvatelé - otroci, neměli žádná práva

Na deset tisíc plnoprávných sparťanských občanů připadalo sto tisíc perioiků a dvěstě tisíc heilótů Co z tohoto faktu plyne? Nesvobodných obyvatel bylo mnohonásobně víceSparťané se mohli obávat povstání, a také proto budovali silnou armádu

Podívejte se na obrázky Podívejte se na obrázky. Jaké zbraně a jakou výzbroj měli vojáci ve Spartě? 3) 4)

Těžkooděnci - hoplité 5)

Víte, co znamená, když se řekne, že má někdo „sparťanskou výchovu“?

Výchova chlapců Od 7 let se ujímal výchovy stát V oddílech se učili vrhat oštěpem, házet diskem, zápasit, běhat, skákat do dálky… Museli snášet útrapy všeho druhu, tělesné tresty Učili se naprosté poslušnosti a oddanosti státu Ve 20 letech zařazeni do vojenského oddílu

Výchova dívek ve Spartě Výchova dívek – měly na starost matky Cílem zdravé a zdatné ženy Mnoho času věnováno tělesným cvičením Učily se také tanci, hudbě, zpěvu Proč myslíte, že i sparťanské dívky musely být tělesně zdatné? - Aby mohly rodit silné bojovníky a hlavně aby mohly chránit město v době, kdy muži byli ve válce

Přečtěte si následující text: „Otec neměl výsostné právo vychovávat novorozeně, nýbrž po narození je vzal a odnášel na jakési místo zvané lesché, kde seděli nejstarší z krajanů; ti nemluvně napřed ohodnotili, a jestliže bylo dobře vzrostlé a silné, kázali je vychovávat a poskytovali mu jeden z oněch devíti tisíců podílů; bylo-li však slabé a nepohledné, posílali je do takzvaných Apothet, jakési to propasti blíže pohoří Taygetu, neboť bylo lépe pro novorozeně i pro obec, když nežilo, nejsouc hned od počátku patřičně způsobilé k dobrému vzrůstu a síle.“ (autor:Xenofon) POPELKA, M. - VÁLKOVÁ, V. Dějepis 1- Pravěk a starověk. 1. vyd. Praha : SPN, 2001. s. 72. ISBN 8072351451.

Peloponéský spolek =vojenské uskupení Sparty a jejich spojenců Vytvořen v 6. století Členy byly téměř všechny peloponéské obce Vedoucí postavení Sparta

■ Sparta a spojenci ■ Athény a spojenci ■ neutrální státy 6)

Státní zřízení Sparty Vládli 2 králové a rada starších V době války vládli 2 králové neomezeně Byli zároveň nejvyššími veliteli vojska