Technologie – Obráběcí stroje pro automatizovanou výrobu rozdělení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
obráběcí stroje pro sériovou a hromadnou výrobu. cnc obráběcí procesy
Advertisements

Digitální učební materiál
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
DTB TECHNOLOGIE OBRÁBĚNÍ
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMEM
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí.
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie Soustružení (ST44)
Ročník: 1. a 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie, DIC
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Helena Jagošová Název šablonyIII/2.
Tato prezentace byla vytvořena
Třískové obrábění I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_660_STROJNÍ OBRÁBĚNÍ MATERIÁLŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Pohony NC strojů, odměřovací zařízení. Pohony pro obráběcí stroje musí splňovat mnoho náročných parametrů Nejdůležitější parametry: maximální přesnost.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Hydraulické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ CNC ČÍSLICOVĚ ŘÍZENÉ OBRÁBĚCÍ STROJE Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Strojní programování. Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
Technologie – Drsnost povrchu při obrábění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technologie – Dělení materiálu (řezání)
ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CNC STROJŮ ÚVOD DO SVĚTA CNC STROJŮ Ing. Jiří Otipka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jiří Otipka.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Soustružením obvykle zhotovujeme součásti kruhového průřezu.
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Systémy automatické výměny nástrojů. Hlavní přínos systémů AVN: možnost automaticky řídit komplexní obrábění celého obrobku na daném stroji zkracují se.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Pneumatické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Frézování I Řezné podmínky Nástroje. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů.
Tato prezentace byla vytvořena
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken
Technologie – CNC programování
Tato prezentace byla vytvořena
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CNC stroje ve strojírenské výrobě
Systémy automatické výměny obrobků
Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá
Hoblování, obrážení, protahování
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Karnaughovy mapy – tři proměnné
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Základní pojmy v automatizační technice
Výstupní zařízení - skener
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
Systémy AVO - test.
Technologie – souřadné systémy CNC strojů
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Hlavní části CNC strojů 2
Dokončovací práce - broušení na plocho
Ukládání dat v paměti počítače
Řezné podmínky Nástroje
Technologie – Lícování II
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technologie – Lícování I
Soustružení 1 VY_32_INOVACE_22_425
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technologie – podstata NC řízení
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Spojité a nespojité řízení
Frézky rovinné a speciální
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Transkript prezentace:

Technologie – Obráběcí stroje pro automatizovanou výrobu rozdělení

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 03_02_32_INOVACE_01

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Obráběcí stroje – Obráběcí stroje pro automatizovanou výrobu rozdělení Předmět: Technologie Ročník: 1. Jméno autora: Ing. Leopold Voharek Škola: SPŠ Hranice Anotace :úvod do oblasti obráběcích strojů pro automatizovanou výrobu, vysvětlení pojmů z technologií obráběcích strojů, vývoj, základní rozdělení Klíčová slova: výroba, obráběcí stroje, automatizace, Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek…….. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Obráběcí stroje Číslicově řízený obráběcí stroj je takový, u něhož průběh pracovního procesu je řízen číslicově vyjádřenými informacemi o dráze, směru a smyslu pohybu pracovních orgánů, řezných podmínkách a pomocných funkcích, které jsou postupně předávány stroji nositelem informace. K jeho řízení je použit počítač a zpracováním CNC kodu je stroj řízen.

Základní rozdělení dle vstupu informací: Obráběcí stroje Základní rozdělení dle vstupu informací: Numerical Control – numericky řízený Computer Numerical Control - počítačově číslicově řízený

Obráběcí stroje CNC obráběcí stroje počet technologických operací - jednoprofesní stroje - obráběcí centra -víceúčelová obráběcí centra druh operace - vrtací a závitovací -vyvrtávací -soustružnické -frézovací -brousící -ozubárenská hlavní pohyb obrobek - soustruh bruska frézka hlavní pohyb nástroj - vrtačka a závitovačka - vyvrtávačka - ozubárenský stroj kinematika - sériová - paralelní smíšená technologie odběru třísek - vysokorychlostní vysokovýkonné suché - obvyklé

CNC stroje pro nekonvenční obrábění Obráběcí stroje CNC stroje CNC obráběcí stroje soustruhy frézky brusky ozubárenské stroje CNC stroje pro nekonvenční obrábění laserové elektrojiskrové další CNC stroje ohýbačky vysekávačky manipulátory

Obráběcí stroje Požadavky kladené na OS velký výrobní výkon snadná obsluha a ovládání (přístupnost pracovního prostoru) vysoká přesnost práce spolehlivost hospodárnost (u výrobce i uživatele) nízká hlučnost velká životnost bezpečnost práce malá půdorysná plocha vzhled  

Obráběcí stroje Rozdělení podle úrovně konstrukce (podle vývojového stupně) a) NC stroje 1. generace (1. vývojový stupeň) – 50. léta Byly odvozeny od běžných konvenčních strojů při relativně malém přizpůsobeni pro číslicový řídicí systém. b) NC stroje 2. generace – 60. léta Jsou konstruovány pro NC řízení a bývají již vybaveny systémy automatické výměny nástrojů a slouží k individuálnímu nasazení do výrobního procesu. c) NC stroje 3. generace – 70. léta Důležitým znakem je jejich uzpůsobení pro skupinové nasazení, resp. nasazení do pružných výrobních systémů s řízením DNC. Vyznačují se též použitím principu stavebnicovostí.

Obráběcí stroje Rozdělení podle úrovně konstrukce (podle vývojového stupně) d) NC stroje 4. generace – 80. léta Bezobslužné obráběcí stroje, pružné výrobní buňky – jsou vybaveny adaptivním řízením vlastního řezného procesu včetně aktivní kontroly stroje a nástroje. e) NC stroje 5. generace – 90. léta (doposud) Hybridní obráběcí stroje – konvenční stroje doplněné číslicovými odměřovacími systémy a servopohony pro každou osu. Vysokorychlostní obráběcí stroje pro zkrácení hlavních i vedlejších časů. Jsou vybaveny vysokootáčkovými vřeteny (elektrovřetena), inteligentními servosystémy, tuhými a bezvůlovými mechanizmy, senzorikou, diagnostikou, měřící a řídicí technikou včetně softwaru. Jsou vybaveny řídicími systémy s vysokou rychlosti zpracování bloku a s obvody predikce tvaru (Look Ahead), které kontrolují rychlost s ohledem na změnu tvaru obráběného povrchu, aby nedocházelo k tvarovým chybám při přechodech tvaru.

Obráběcí stroje

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje http://books.fs.vsb.cz/TAV/technologie-automatizovanych-vyrob.pdf http://www.mmspektrum.com/konstrukce-cnc-obrabecich-stroju.html Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.