BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Chemické složení organismů
Biopotraviny ve školním stravování
Alimentární intoxikace
Staphylococcus aureus
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Mikrobiologické požadavky
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Jednobuněčné prokaryotní organismy
Listerióza a nutriční toxikologie
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
„EU peníze středním školám“
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Alimentární onemocnění
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potraviny pro zvláštní výživu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Listerióza, ČR, 2006/2007 průběžné pracovní materiály poslední revize: živá neuzavřená data.
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno ová adresa:
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO 18452
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
Státní ústav pro kontrolu léčiv
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ)
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Zelenina, … Dodatky, ….
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Výživa v OVZ Zákon č. 96/2004 Sb., § 9, odst. 3: Za výkon povolání zdravotního laboranta se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče a vyšetřování.
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Epidemiologicky rizikové potraviny
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy. Výživa v OVZ
Alimentární intoxikace
Kam se poděla praxe? K vybranému tématu z rozpisu témat vytvořte rešerši 5 až 15 relevantních bibliografických záznamů k vybranému tématu a výsledek práce.
Riziková místa (nejen) ve společném stravování aneb malé kompendium bezpečné výživy člověka Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Epidemiologicky rizikové potraviny
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
BEZPEČNOST (ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST) POTRAVIN A STRAVY
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, 625 00 Brno e-mail: aperina@med.muni.cz vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452

Potravina Potravina jakákoliv látka nebo výrobek, zpracovaná částečně zpracovaná nebo nezpracovaná, která je určena ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně přepokládat, že je člověk bude konzumovat. Doplňky stravy Potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitamínů, minerálních látek, popř. dalších látek s fyziologickým účinkem Potravina pro zvláštní výživu Kojenecká výživa, dětská výživa, nízkoenergetická výživa, potraviny pro zvláštní lékařské účely, potraviny bez fenylalaninu, s nízkým obsahem laktózy, bezlaktózové, potraviny pro sportovce V klinické praxi ošetřovatelského personálu je nezbytné umět rozlišit, v kterých případech se jedná ještě o výživu a v kterých případech se již jedná o podávání léčivé látky (neostrá hranice hlavně v případě enterální klinické výživy). V případě výživy je základním kritériem bezpečnost, zatímco v případě léčiv je kritériem prospěch převyšující případné riziko (= nežádoucí účinek) léčiva. http://www.nutridrink.cz/forticare.html# http://www.vyzivavnemoci.cz/produkty/nutrison-standard-14/ © PharmacyOnClick ® Nutricia Medical Nutrition

Pokrm Potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci Stravovací služby: hostinská živnost, školní jídelna, menza, stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, stravování fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, stravování fyzických osob v rámci zdravotních a sociálních služeb, stravování zaměstnanců, podávání občerstvení, podávání pokrmů jako součást ubytovacích služeb, podávání pokrmů jako součást služeb cestovního ruchu (Zákon o ochraně veřejného zdraví) V ošetřovatelské praxi se setkáváme s pokrmy připravenými z potravinami (terminologická poznámka). O bezpečnost potravin, resp. pokrmů je nutné pečovat i v lůžkovém zdravotnickém zařízení, viz vyhl. č. 306/2012 Sb.

Kdy je potravina/pokrm bezpečná? Nevzniká-li jakákoliv škodlivost pro zdraví z pohledu účinků Krátkodobých Dlouhodobých Na zdraví dalších generací Kumulativně toxických ... a to s ohledem na zvláštní citlivost určité skupiny strávníků Notifikační povinnost Srov. Risk-benefit analýza při registraci léčiv.

Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů Biologická nebezpečí Patogenní mikroorganismy: Kampylobakterióza Salmonelóza Bakteriální intoxikace (stafylokoková enterotoxikóza) virové nákazy (enteroviry) Listerióza Enterobacter sakazakii (počáteční kojenecká výživa) Salmonelóza: gastroenteritida, pokud dojde k nosičství, bývá přechodné. Ve velmi nízkém procentu případů systémové infekce, vč. intrauterinních. Typický přenos potravinami, infekční dávka pravděpodobně velká. Listeria monocytogenes: chřipkové příznaky, gastrointestinální infekce, sepse. Nárůst počtu případů obrazem cíleného sledování i změn na trhu s potravinami (obliba potraviny k přímé spotřebě – tzv. Ready To Eat, zchlazené pokrmy) a měnící se vnímavosti populace (více závažných diagnóz). Pozornost věnovat hlavně seniorům v domácí péči. Intoxikace: bakterie tvoří toxin, sám původce již nemusí být přítomen. Nejznámější stafylokokový enterotoxin: produkují toxinogenní kmeny Staphylococcus aureus, rizikové nosičství na kůži a sliznicích u pracovníků v potravinářství.

Inzulin non-depedentní DM 25 Inzulin dependentní DM 30 Relativní vnímavost k infekci Listeria monocytogenes v porovnání se zdravým člověkem (Lund BM, 2009; doi 10.1016/j.jhin.2009.05.017) Věk nad 60 r 2,6 Věk nad 65 r 7,5 Novorozenci 14 Alkoholismus 18 Inzulin non-depedentní DM 25 Inzulin dependentní DM 30 Gynekologické kancerózy 66 Karcinom močového měchýře a prostaty 112 Nenádorové onem. jater 143 Karcinom GIT a jater 211 Karcinom plic 229 Dialyzovaný pacient 476 AIDS 865 Leukemie 1383 Transplantovaný pacient 2584 Zdroj: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019567010900231X (licence MU) Citace: Barbara M. Lund, Sarah J. O'Brien, Microbiological safety of food in hospitals and other healthcare settings, Journal of Hospital Infection, Volume 73, Issue 2, October 2009, Pages 109-120, ISSN 0195-6701, http://dx.doi.org/10.1016/j.jhin.2009.05.017.

Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů Fyzikální nebezpečí Poškozené nádobí, úlomky skla, plechu, kamínky, skořápky, žíraviny… Možnost akutního poranění GIT Chemická nebezpečí Toxické potraviny (houby, metanol, PSP - paralytic shellfish poisoning) PSP: stovky otrav ročně z mlžů (ústřice) lovených v teplejších mořích, nárůst obliby ve vnitrozemí až o stovky procent (luxusní potravina); původce otravy je toxin planktonu, který vzniká v závislosti na klimatických podmínkách a dostupnosti živin Látky přídatné a kontaminující Nepovolené (léčivé) látky v doplňcích stravy Paradigma nutriční toxikologie: Účinek cizorodých látek na zdraví je výslednicí vzájemných interakcí mezi cizorodými látkami, nutričními faktory a výživovým (zdravotním) stavem jedince. Chemická nebezpečí v potravinách: velikost reálného rizika ovšem zdaleka neodpovídá publicitě, která je problematice věnována. Velikost skutečně přijímaných dávek je ve většině případů hluboko pod mezí reálného toxikologického působení. Výskyt některých chemických látek v potravinách má především indikátorový charakter ve vztahu k monitorování zátěže životního prostředí (POPs – perzistentní organické polutanty), jindy se jedná spíše o ochranu spotřebitele z pohledu falšování (nedovolené užívání některých přídatných látek). Reálné ohrožení chemickými látkami z potravin došlo v poslední době především v souvislosti s causou „methanol“. PSP (paralytic shellfish poissoning) - narůstá na významu, v posledním desetiltetí rozšíření celosvětově, vč. středomoří. Odhaduje se průměrný roční počet otrav kolem 1600, z toho až 300 smrtelných. Toxický je plankton, rudě zbarvený, tvořící se nepravidelně, v závislosti na vnějších podmínkách. (Zdroje k PSP: Pavela-Vrančič M. and Ivona Marasovic: Paralytic Shellfish Poissoning (PSP) in the Central Adriatic Sea. Croatia Chemica Acta. 2004. 77(4): 627-31. ISSN 00111634. url: http://public.carnet.hr/ccacaa/CCA-PDF/cca2004/v77-n4/CCA_77_2004_627-631_pavela.pdf FAO: Aquatic biotoxins. on-line dokument. url: http://www.fao.org/docrep/006/y4743e/y4743e0d.htm (citováno 3. 11. 2014).

Nebezpečí vs. riziko Nebezpečí Riziko … MŮŽE… Pravděpodobností a emoční vnímání rizika. Nebezpečí Charakterizuje vlastnosti škodliviny Riziko Určuje pravděpodobnost či šanci změny zdravotního stavu Je mat. funkcí nebezpečí Matematické vyjádření P = 0 … 1 P = 0 % … 100 % … MŮŽE…

Specifické otázky výživy v zařízeních zdravotní a sociální péče Dieta se sníženým obsahem mikroorganismů Maso, masné výrobky: tepelně zpracované, ne pokrmy z tepelně neopracovaných mas, vajec a ryb Vejce po důkladné tepelné úpravě nebo výrobky z pasterovaných vajec Mléko a mléčné výrobky: z pasterovaného mléka, tvrdé (nezrající) sýry Ovoce, zelenina: čerstvé, nezpracované Kličky: tepelně opracované Hotové pokrmy (zchlazené, zmrazené): tepelná regenerace (75 oC) podmínkou! Lahůdkové výrobky: omezit, anebo výjimečně upřednostnit čerstvé balené druhy (doložitelné datum použitelnosti, možnosti kontaminace omezené) Voda: pitná, nepoužívat filtry na domácí úpravu pitné vody (biofilmy), balená voda jen při nevyhovující mikrobiologické jakosti zdroje pitné vody (skladování balených vod, stojany na pitnou vodu!) Zdroj některých údajů v prezentaci: Lund BM, O'Brien SJ.: The occurrence and prevention of foodborne disease in vulnerable people. Foodborne Pathog Dis. 2011 Sep;8(9):961-73. PMID 21561383. Free full text.

Recomendation, Public Health Agency of Canada Taylor M Recomendation, Public Health Agency of Canada Taylor M., Food safety during pregnancy. Těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci nepasterovaného mléka a mléčných výrobků, měkkých sýrů (pasterovaných i nepasterovaných), lahůdkových výrobků a uzených ryb s ohledem na riziko Listeria monocytogenes. konzumaci syrových a nedostatečně tepelně opracovaných vajec. Syrová vejce je doporučeno skladovat v lednici. Doporučuje se umývat ruce a povrchy po každém kontaktu se syrovými vejci. Je doporučeno použití pasterizovaných vaječných hmot (melanží) konzumaci syrových ryb, korýšů a měkkýšů (např. ústřic) z důvodu zvýšeného rizika infekce Vibrio parahaemolyticus, infekce noroviry a dalšími původci.