Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní vzdělávání -Člověk a společnost – Výchova k občanství
Advertisements

O Název Popeleční středa, půst O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 11 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Liturgický rok.
VY_32_INOVACE_ 04_ Lidé a čas Kalendář (SADA ČÍSLO 2)
Co je Masopust?.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ROK NA ČESKÉ VSI Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kalendář - duben Petr Machala.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
MASOPUST.
Název Velikonoce, pašijový týden
Projektový den VELIKONOCE
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. MASOPUST POUŽITÉ.
MASOPUST Three-day Between Christmas and easter Start – after three-wise-men End – depends on date of Easter (40 days before the start of Easter) After.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace MASOPUST Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání.
Kalendář - únor Petr Machala. Únor bílý – pole sílí 2.2. – Na Hromnice o hodinu více – Sv. Valentýnek – jara tatínek Víte, kolik má únor dnů? Znáte.
Tradice Velikonoc.
POSTAVA ( z boku).
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
Masky Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Vytvořila: Libuše Langmayerová IX. ročník
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník třída Autor
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Co znamená slovo masopust?
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
1.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Autor: Mgr. Radana Marelová
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
KALENDÁŘ.
Datum vytvoření březen 2013 Ročník 2. Vzdělávací oblast obor
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Zvyky a tradice Čechů.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_32_INOVACE_16_PRVOUKA_JARO.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Transkript prezentace:

Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s.   Téma  Svátky v roce Název DUM  Únor - Masopust Popis  Co je Masopust, masopustní dny, nejznámější masopustní masky a pranostiky Masopustu. Ročník  7.-10. třída Autor  Bc. Hana Štěpková Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3826 Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_CS 3 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Kliparty – www.office.microsoft.com, vlastní archiv

ÚNOR MASOPUST

MASOPUSTNÍ OBDOBÍ ZAČÍNÁ 6 MASOPUSTNÍ OBDOBÍ ZAČÍNÁ 6. LEDNA A KONČÍ V ÚTERÝ PŘED POPELEČNÍ STŘEDOU. KAŽDÝ ROK JE MASOPUST JINAK DLOUHÝ, PROTOŽE POPELEČNÍ STŘEDA, KTERÁ HO UKONČUJE MUSÍ BÝT VŽDY 40 DNŮ PŘED VELIKONOCEMI.

CO JE MASOPUST?

NÁZEV „MASOPUST“ JE SLOŽEN ZE SLOV MASO A PŮST. SLOVO „MASO“ JE NÁM DOBŘE ZNÁMÉ. „PŮST“ JE OMEZIT NA NĚJAKÝ ČAS ZÁBAVU A DOBRÉ JÍDLO A SOUSTŘEDIT SE NA SVÉ CHOVÁNÍ.

MASOPUSTNÍ DNY

TUČNÝ ČTVRTEK TUČNÝ ČTVRTEK JE POSLEDNÍM ČTVRTKEM PŘED MASOPUSTNÍ NEDĚLÍ. TUČNÝ SE MU ŘÍKÁ PROTO, ŽE SE V TENTO DEN HODNĚ JÍ A PIJE. V MINULOSTI SE NA TUČNÝ ČTVRTEK KONALY ZABÍJAČKY.

TANEČNÍ NEDĚLE O TANEČNÍ NEDĚLI SE KONALY TANCOVAČKY JAKO NAPŘÍKLAD „BABSKÝ BÁL.“ LIDÉ MĚLI NA ZÁBAVU ČAS. NEMUSELI JEŠTĚ PRACOVAT NA POLÍCH. O MASOPUSTU TOTIŽ VĚTŠINOU JEŠTĚ LEŽEL VENKU SNÍH A PŮDA BYLA ZMRZLÁ.

MASOPUSTNÍ PONDĚLÍ O MASOPUSTNÍM PONDĚLÍ SE KONALA JEN JEDNA TANEČNÍ ZÁBAVA. BYL TO „MUŽOVSKÝ BÁL.“ NA MUŽOVSKÝ BÁL MOHLI PŘIJÍT POUZE ŽENATÍ MUŽI A VDANÉ ŽENY.

MAŠKARNÍ ÚTERÝ V TENTO DEN SE NA VESNICÍCH OBJEVOVALY RŮZNÉ MASKY, KTERÉ K MASOPUSTU PATŘÍ. MASKY, NEBO TAKÉ MAŠKARY, SE SETKALY NA DOMLUVENÉM MÍSTĚ A ODTUD PROCHÁZELY CELOU VESNICÍ.

POPELEČNÍ STŘEDA POPELEČNÍ STŘEDOU KONČÍ MASOPUST. V MINULOSTI BYLO ZVYKEM CHODIT NA POPELEČNÍ STŘEDU DO KOSTELA. KNĚZ DĚLAL VĚŘÍCÍM NA ČELE KŘÍŽ Z POSVĚCENÉHO POPELA. TENTO POPEL BYL ZE SPÁLENÝCH KOČIČEK. TY KNĚZ NATRHAL NA KVĚTNOU NEDĚLI(O VELIKONOCÍCH) MINULÝ ROK.

NEJZNÁMĚJŠÍ MASOPUSTNÍ MASKY

MEDVĚD HLAVNÍ ČÁSTÍ MASKY MEDVĚDA BYLA MEDVĚDÍ HLAVA, KTERÁ VYPADALA JAKO SKUTEČNÁ. OSTATNÍ OBLEČENÍ SI MASKOVANÝ VYBÍRAL PODLE SEBE. MEDVĚD NECHODIL PO VESNICI SÁM. VODIL HO ČLOVĚK – MEDVĚDÁŘ.

OBA MĚLI ZA ÚKOL ZASTAVIT SE U KAŽDÉ CHALUPY, KDE SI MEDVĚD ZATANCOVAL S PANÍ DOMU.

KOBYLA TUTO MASKU NOSÍ DVA LIDÉ. PRVNÍ VPŘEDU MÁ NASAZENOU KOŇSKOU HLAVU A STOJÍ. DRUHÝ JE SEHNUTÝ ZA NÍM A PŘEDSTAVUJE HŘBET KOBYLY.

CELÉ TĚLO KOBYLY JE SCHOVANÉ POD PLÁTNEM A JSOU VIDĚT JEN NOHY – KOPYTA.

BÁBA MASKA BÁBY MÁ NA ZÁDECH NŮŠI A Z NÍ KOUKÁ VEN DĚDEK. TEN KTERÝ MASKU NOSÍ, JDE BUĎ ZA BÁBU A V NŮŠI MÁ LOUTKU DĚDKA A NEBO ZA DĚDKA A PŘED SEBOU MÁ LOUTKU BÁBY.

NĚKDY MŮŽE BÁBA NOSIT V NŮŠI I DÍTĚ.

SMRT SMRT JE VYSOKÁ POSTAVA. NĚKDY CHODÍ V PLACHTĚ. MĚLA NAHÁNĚT STRACH.

PRANOSTIKY

MASOPUST NA SLUNCI – POMLÁZKA U KAMEN. SVÍTÍ-LI SLUNCE NA BLÁZNIVÉ MASOPUSTNÍ DNI, BUDE PĚKNÁ PŠENICE I ŽITO. JSOU-LI O MASOPUSTĚ DLOUHÉ RAMPOUCHY, JE ÚRODNÝ ROK NA MOUCHY.

ROZTŘIĎ OVOCE A ZELENINU ZELENINA