Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura a vlastnosti kapalin
Advertisements

Látky jsou složeny z částic
Těleso a látka.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaVlastnosti.
Mechanika kapalin a plynů
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Digitální učební materiál
OPAKOVÁNÍ 6.ROČNÍKU -fyzika
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti Plynů
MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
Vzájemné silové působení těles
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Vnitřní energie. Teplo (Učebnice strana 43)
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Vlastnosti plynů.
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Fyzika - opakování.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Skupenské změny.
Skupenství látek a jejich vlastnosti
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek
Plyny.
Látka, těleso 6. A 2. hodina.
Částicová stavba látek
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ ATMOSFÉRA ZEMĚ
Částicová stavba látek
Látky jsou složeny z částic
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2011 Určeno:6. ročník ZŠ.
PLYNY.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
Siločáry elektrického pole
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Částicová stavba látek
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
Částicové složení látek
OPAKOVÁNÍ VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ LÁTEK (pevné, kapalné, plynné)
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Atomy a molekuly.
Archimédův zákon pro plyny
Vlastnosti kapalných látek
Vlastnosti kapalin.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Částice plynu vzdálenosti mezi částicemi se mění malé vzájemné síly mezi částicemi neustálý neuspořádaný pohyb částic všemi směry Částice plynu se v uzavřeném prostoru pohybují jedním směrem tak dlouho, dokud nenarazí na další částici nebo na stěnu prostoru, ve kterém se nacházejí. V plynech snadno probíhá difúze pronikání částic vůně či zápachu mezi částice vzduchu

Plyny mají mnohem menší hustotu než látky kapalné a pevné. Hustota plynů Jaká je hustota plynů v porovnání s hustotou kapalných a pevných látek? kapalina pevná látka Plyny mají mnohem menší hustotu než látky kapalné a pevné.

Částice plynu vyplní vždy celý objem nádoby, ve které se nacházejí kyslíková láhev láhev na propan-butan Uvnitř těchto těles je plyn stlačený Plyny jsou stlačitelné

Plyny jsou rozpínavé Částice plynu narážejí na stěny nádoby. Působí na ně kolmou tlakovou silou. Díky tomu mají tělesa naplněná plynem (matrace, balónek, ...) určitý tvar. Uvnitř nádob s plynem je tlak. Rychlost molekul uvnitř kola se zvětšuje s rostoucí teplotou. Nárazy molekul na stěny duše jsou silnější a častější. Kolo „tvrdne“, neboť vzduch v duši se rozpíná. Tlak uvnitř roste. Kolo může prasknout. Proč dáváš v létě kolo do stínu? „Tvrdnutí“ lehátka za horka Prasknutí balónku v autě za oknem v horku.

Plyny se dají přelévat

Vlastnosti plynů mají mnohem menší hustotu než látky kapalné nebo pevné - vyplní vždy celý objem nádoby - jsou stlačitelné - dají se přelévat (jsou tekuté) - jejich působení na stěnu popisujeme tlakem - jsou rozpínavé

Téma: Vlastnosti plynů Molekuly plynu Zápis: Téma: Vlastnosti plynů Molekuly plynu - neustále neuspořádaně se pohybují - jejich vzdálenosti se mění Vlastnosti plynů: - mají mnohem menší hustotu než ostatní látky - vyplní vždy celý objem nádoby - jsou stlačitelné a rozpínavé - dají se přelévat (jsou tekuté) - nemají stálý tvar ani objem - jejich působení na stěnu nádoby popisujeme tlakem

Zdroje: http://beta.ferduvobchudek.cz/product.php?id_product=30 http://www.nafukovaci-zabava.cz/nafukovaci-matrace/ http://www.rothenberger.cz/cz/img/kapitola%20VI/3.5635.gif http://inzerat.i-bazar.cz/1785368-lahev-na-propan-butan/ http://www.pneuclub.cz/4/pneumatiky-rychlostni-index-pneumatik/ http://myego.cz/item/kolo-je-radost-pro-maleho-kluka-i-pro-dospeleho-chlapa http://www.bmshop.eu/auto-moto-prislusenstvi/kompresor-pumpicka-asi300-black-decker-car/ http://www.nakupka.cz/vyrobek/pumpicka-velka/ RNDr.KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena, et al. Tabulky pro základní školu. Praha 1 : Prometheus, 2002. 144 s. ISBN 80-85849-43-7. Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště