Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Aleš Roztočil
Advertisements

Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Odborný lesní hospodář Modul 8 - HÚL 4 Odborný lesní hospodář Hospodaření v lesích je vlastník lesa povinen zajišťovat v součinnosti s odborným lesním.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Hospodářská úprava lesa Legislativa Správní právo.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Ochrana zemědělského půdního fondu
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Právní úprava ochrany lesa
Právní úprava ochrany půdy a lesa
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Ing. Marcela Strakošová
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právní režim pozemků určených k plnění funkcí lesa
Odpovědnost v právu životního prostředí
Právní úprava ochrany půdy a lesa
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Právní úprava ochrany půdy a lesa 18. října 2010.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
RP10-16 Dotace na hospodaření v lesích na území Zlínského kraje Zlín, Ing. Marcela Strakošová.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Novela zákona o myslivosti Ministerstvo zemědělství r.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Výpočet náhrad za škody na lesích pomocí SW VySkoL
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Odbor životního prostředí
Odbor životního prostředí MHMP
„B“ – Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Ochrana vody, půdy a lesa
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Ochrana lesa.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková Zákon o lesích č. 289/1995 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková

HLAVA PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ účel zákona, vymezení pojmů co jsou pozemky určené k plnění funkcí lesa nakládaní s lesy ve vlastnictví státu (státní lesy) kategorie lesů: lesy ochranné lesy zvláštního určení lesy hospodářské lesy pod vlivem imisí

HLAVA DRUHÁ ZACHOVÁNÍ LESŮ pravidla hospodaření, náhrada újmy vlastníkovi evidence a dělení pozemků podmínky využití pozemků k jiným účelům odnětí pozemků a omezení jejich využívání - řízení o odnětí - poplatek za odnětí (výše, splatnost, výpočet v příloze zákona)

HLAVA TŘETÍ OBECNÉ UŽÍVÁNÍ LESŮ pravidla pro užívání a vstup do lesů co je v lesích zakázáno náhrady za poškozování lesů bezpečnost osob a majetku – kdo je povinnen provést opatření

HLAVA ČTVRTÁ PŘEDPOKLADY TRVALE UDRŽITELNÉHO HOSPODAŘENÍ V LESE oblastní plány rozvoje lesů – zadává a schvaluje ministerstvo lesní hospodářské plány – nástroj vlastníka lesa (zpravidla na 10 let) - nad 50 ha – povinnost lesní hospodářské osnovy – pokud není zpracován lesní hospodářský plán kdo zpracovává plány a osnovy schvalování a změny plánů inventarizace lesů (zjišťování skutečného stavu lesů)

HLAVA PÁTÁ HOSPODAŘENÍ V LESÍCH pravidla pro umělou obnovu lesa obnova a výchova lesních porostů ochrana lesa (kalamity, kdy se může les oplotit) těžba dříví – kdy je třeba souhlas odborného lesního hospodáře lesní doprava (např. pravidla využívání cizích pozemků) meliorace a hrazení bystřin v lesích odlišnosti hospodaření v lesích ochranných a v lesích zvláštního určení odborný lesní hospodář lesní stráž – ustanovení, zrušení, práva a povinnosti, odznak, průkaz lesní hospodářská evidence – komu předat, kdy

HLAVA SEDMÁ PODPORA HOSPODAŘENÍ V LESÍCH HLAVA ŠESTÁ LICENCE podmínky (odborné les. vzdělání nebo odborná les. praxe) překážky co obsahuje rozhodnutí o vydání licence odnětí a zánik licence HLAVA SEDMÁ PODPORA HOSPODAŘENÍ V LESÍCH co všechno stát podporuje (finančně nebo službami)

HLAVA OSMÁ STÁTNÍ SPRÁVA LESŮ Orgány státní správy lesů: obecní úřady obcí s rozšířenou působností krajské úřady ministerstvo vojenský lesní úřad dozor v lesním hospodářství působnost jednotlivých orgánů státní správy lesů

HLAVA DESÁTÁ USTANOVENÍ SPOLEČNÁ A PŘECHODNÁ HLAVA DEVÁTÁ SANKCE seznam přestupků – pokuty až do výše 15 000 Kč, 100 000 Kč a 1 000 000 Kč společná ustanovení o pokutách pokuty jsou příjmem státního fondu ŽP HLAVA DESÁTÁ USTANOVENÍ SPOLEČNÁ A PŘECHODNÁ

SOUVISEJÍCÍ LEGISLATIVA vyhláška 78/1996 Sb. (Ministerstvo zemědělství) o stanovení pásem ohrožení lesů pod vlivem emisí - pásma A – D (lesnické mapy – okresní úřady) zákon č. 449/2001 o myslivosti (ochrana myslivosti a zlepšení životních podmínek zvěře, chov a zušlechťování zvěře, škody způsobené užíváním honitby, zvěří a na zvěři, orgány státní správy myslivosti, přestupky a pokuty)