Lipidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tuky ve výživě ryb.
Advertisements

Metabolismus lipidů Pavla Balínová.
Lipidy.
Metabolismus lipidů  - oxidace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Tuky ve stravování dětí
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
TUKY (LIPIDY).
Lipidy přítomnost MK a alkoholů nerozpustnost v H2O syntéza acetyl-CoA
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
LIPIDY Sestavili: JIŘÍ ŠEVČÍK JIŘÍ MALINA TV - CH 2004.
LIPIDY.
LIPIDY.
Peptidy.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
biomembrány a membránový transport
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Nutný úvod do histologie
Struktura a funkce lipidů
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
Sloučeniny v organismech
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Lucie Palašová; Oktáva B
Struktura lipidů - testík na procvičení –
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
[11] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Buňka  organismy Látkové složení.
Biomembrány Sára Jechová, leden 2014.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Metabolismus acylglycerolů a sfingolipidů
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Lipidy strukturně a funkčně značně nesourodá skupina přirozených látek rostlinného nebo živočišného původu deriváty (estery nebo amidy) vyšších mastných.
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Lipidy Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Transkript prezentace:

Lipidy

Lipidy jsou nepolární (hydrofobní) sloučeniny rozpustné v org Lipidy jsou nepolární (hydrofobní) sloučeniny rozpustné v org. rozpouštědlech 1. Jednoduché lipidy: estery MK s alkoholem Tuky: alkohol = glycerol Vosky: alkohol = alkohol s dlouhým řetězec 2. Složené lipidy: estery MK s alkoholem, které obsahují navíc ještě další složky Fosfolipidy – obsahují zbytek kys. fosforečné Glykolipidy – obsahují sacharidy 3. Odvozené lipidy: steroidy, prostaglandiny, karotenoidy

Hlavní biologické funkce lipidů 1. Jsou součástí buněčných membrán. 2. Představují zásobní formu energie (triacylglyceroly) 3. Tvoří izolační bariéru vůči teplotnímu a elektrickému šoku 4. Jsou prekurzory vitaminů a hormonů. 5. Žlučové kyseliny se uplatňují při trávení tuků, jako emulgační činidla

Mastné kyseliny Mastné kyseliny – tvořeny uhlovodíkovým řetězcem na jehož konci je karboxylová skupina jsou amfipatické – mají nepolární a polární konec 16-C mastná kyselina: CH3(CH2)14-COO- nepolární polární MK jsou buď nasycené nebo nenasycené

16-C MK s jednou cis dvojnou vazbou mezi uhlíky 9-10 lze vyjádřit: 16:1 cis D9 nebo 16:1cis 7

V přírodě se nejvíce vyskytují MK s cis konfigurací dvojných vazeb a se sudým počtem uhlíků. Příklady mastných kyselin: 14:0 myristová; 16:0 palmitová; 18:0 stearová 18:1 cisD9  olejová (9) 18:2 cisD9,12  linolová (6) 18:3 cisD9,12,15  a-linolenová (3) 20:4 cisD5,8,11,14  arachidonová (6)  eikosanoidy 20:5 cisD5,8,11,14,17  eikosapentaenová (3)

Většina MK má lineární strukturu. Jednoduché vazby mezi C-C se mohou volně otáčet Dvojná vazba se volně otáčet nemůže  cis  trans izomery Cis dvojná vazba způsobuje ohyb v uhlovodíkovém řetězci Nenasycené MK snižují bod tání lipidů, s rostoucí délkou řetězce se naopak bod tání zvyšuje

Triacylglyceroly Triacylglyceroly (triglyceridy) Jsou nejvíce zastoupené lipidy v potravě. Jsou hlavní zásobní formou energie (-oxidace MK) Většinou jsou smíšené  OH skupiny glycerolu jsou esterifikovány různými MK

Složené lipidy Fosfolipidy Fosfoacylglyceroly (PE, PS, PC… + plasmalogeny) Sfingomyeliny Glykolipidy Cerebrosidy Gangliosidy Sfingolipidy

Fosfoacylglyceroly Fosfoacylglyceroly jsou součástí buněčných membrán. Fosfatidová kyselina: na C1 & C2 jsou esterově vázane MK na C3 je esterově vázán zbytek kys. fosforečné Pi. Kys. fosfatidová je prekurzorem dalších fosfoacylglycerolů a triacylglycerolů

Obvykle: R1 = nenasycená MK R2 = nasycená MK Ve fosfoacylglycerolech je kys. fosforečná esterifikována s OH skupinou alkoholu, který tvoří tzv. polární „hlavu“ (X): např. serin, cholin, ethanolamin, glycerol, nebo inositol. MK se obvykle liší svou délkou a počtem dvojných vazeb.

Ve fosfoacylgycerolech rozlišujeme 2 oblasti: polární oblast (hlava): glycerol, carbonyl, Pi & polární skupina (X) nepolární uhlovodíkový ocas MK (R1, R2).  amfipatické

Fosfatidylinositol (PI) obsahuje inositol Kromě toho, že se jedná o membránový lipid, hraje roli v buněčné signalizaci.

Fosfatidylcholin (lecithin) PC obsahuje cholin Nejvíce zastoupený membránový lipid. Dipalmitoyllecithin je hlavní složkou surfaktantu.

Plasmalogeny Fosfoacylglyceroly, které obsahují etherovou vazbu X Alkylový zbytek na C1 je většinou nenasycený alkohol Vyskytují se v mozku a svalech PAF (platelet activating factor) – faktor aktivující krevní destičky

Sfingolipidy H2N Sfingolipidy jsou tvořeny 18C aminoalkoholem - sfingosinem Amino skupina sfingosinu tvoří amidovou vazbu s karboxylem mastné kyseliny a vzniká tak ceramid. Ceramidy obvykle obsahují polární skupinu eterifikovanou na koncový hydroxyl sfingosinu

Sfingomyelin obsahuje fosfocholin vázaný na ceramid Sfingomyelin se vyskytuje převážně v buněčných membránách nervů a mozkové tkáně.

Cerebrosid Gangliosid je sfingolipid (ceramid) obsahující monosacharid (glukosu nebo galaktosu) Gangliosid je ceramid, na který je vázaný oligosacharidový řetězec, který obsahuje alespoň jeden zbytek kys. sialové Cerebrosidy a gangliosidy se vyskytují zejména ve vnější vrstvě plazmatické membrány. Sacharidový řetězec je orientován ven z buněčného povrchu

Steroidy Cholesterol Je důležitou složkou buněčných membrán. 17 Cholesterol Je důležitou složkou buněčných membrán. 3 Cholesterol je převážně hydrofobní. Nicméně obsahuje polární OH skupinu, která mu dodává amfipatický charakter.

Cholesterol je prekurzor: Vitaminu D Žlučových kyselin Pohlavních hormonů Hormonů kůry nadledvin

Amfipatické lipidy ve vodném prostředí vytváří komplexy, v kterých jsou polární oblasti v kontaktu s vodou, zatímco hydrofobní oblasti tvoří nepolární jádro. Vznikají tak: Micely, které jsou tvořeny zejména mastnými kyselinami Lipidová dvojvrstva, kterou tvoří hlavně fosfolipidy

Membrány Membrána je tvořena lipidovou dvojvrstvou a proteiny. Integrální proteiny pronikají do lipidové dvojvrstvy Periferní proteiny jsou vázané na povrchu membrány Řada lipidů a proteinů obsahuje oligosacharidový řetězec

Fluidita membrán: Složky buněčných membrán jsou v neustálém pohybu tzv. model fluidní mozaiky. cool Fluidita se mění s teplotou Tekutý krystal – nepolární konce lipidů jsou vysoce pohyblivé v rovině membrány „Krystal“ (tuhý stav) - lipidové molekuly tvoří uspořádaný útvar, řetězce jsou plně natažené

Cholesterol je v membráně orientován tak, aby jeho OH směřovala do vodné fáze. OH skupina cholesterolu tvoří vodíkové vazby s polárními hlavami fosfolipidů. Interakcí s cholesterolem klesá pohyblivost uhlovodíkových řetězců fosfolipidů  klesá fluidita membrán

Laterální difuse rychlá Příčná difuse velmi pomalá Asymetrie lipidového složení – složení lipidů v každé monovrstvě se liší

Lipoproteiny Nepolární lipidy jsou nerozpustné ve vodě  v krvi jsou transportovány ve formě lipoproteinů Lipoproteiny mají nepolární jádro, které je obklopeno vrstvou fosfolipidů a cholesterolem.

Lipoproteiny Chylomikrony transportují triacylglyceroly (TG) a CH ze střeva do tkání Very low density lipoproteins (VLDL) váží TG a CH v játrech a přenáší je do tkání Low-density lipoproteins (LDL) přenáší CH a TG z jater do tkání High-density lipoproteins (HDL) transportují cholesterol (CH) z tkání do jater