Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Název Stravovací zvyklosti
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Zásady výživy sportovce
Tuky v dětském jídelníčku
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Ladislav Schreiber COME – automaty, s.r.o. Opava
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Výživové nároky u dospívajících
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Příprava stravy v rodině
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
5-denní jídelníček.
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
Transkript prezentace:

Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí JAK JEDÍ ČESKÉ DĚTI Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí „Dětská výživa a obezita v teorii a praxi“ 16.-17. listopadu 2012, Poděbrady

PRŮZKUM U ŠKOLNÍCH DĚTÍ „Tajemství školních svačin“ Květen 2007 – navazující na projekty z let 2005 a 2006 Žáci 14ti základních škol celé České republiky 3. a 7. třída 5ti denní záznamy (čtvrtek – pondělí) zaměřené na: pravidelnost počet konzumovaných jídel množství potravin dobu konzumace pitný režim pohybovou aktivita

VÝSLEDKY – REŽIM STRAVOVÁNÍ 47 % dětí má nepravidelný stravovací režim nedodržování pravidelných intervalů mezi jednotlivými jídly vynechávání jednoho nebo více z doporučených pěti denních jídel nejčastěji snídaně nebo svačina u starších dětí se týká více než 30 % jídelníčků – 65 % dětí u mladších dětí cca 15 % jídelníčků 12 % dětí jí poslední jídlo po 21. hodině

Výsledky – energetická hodnota Průměr 8 000 kJ/den (mladší i starší děti) Mladší děti doporučený příjem 7 100 – 7 900 kJ zjištěné hodnoty: 1 061 – 23 069 kJ (!) Starší děti doporučený příjem 8 500 – 9 400 kJ častý nedostatečný příjem zjištěné hodnoty: 270 – 25 182 kJ (!)

VÝSLEDKY – PŘÍJEM ŽIVIN Vyšší příjem bílkovin zejména u mladších dětí – o více než 150 % u dívek, o téměř 180 % více u chlapců u starších dětí denně téměř o 80 % Vyšší příjem sacharidů zejména u mladších dětí dívky o více než 20 g denně více chlapci o více než 40 g denně Optimální množství tuku doporučené množství, ale problematické zdroje tuků v jídelníčcích uvedené živočišné tuky (uzeniny, paštiky) skryté tuky nevýhodného složení (sušenky, dorty) smažené pokrmy

VÝSLEDKY – DALŠÍ ZJIŠTĚNÍ Děti pijí průměrně 1,5 l tekutin za den bez ohledu na věk optimální množství pro mladší děti nedostatečné množství pro starší děti doporučováno alespoň 2 l U 67 % dětí se v jídelníčcích objevují sladkosti často i několikrát denně 20 % dětí mělo v jídelníčku „slanosti“ 50 % mladších děti konzumuje uzeniny starší dívky „pouze“ v 19 %

VÝSLEDKY – DALŠÍ ZJIŠTĚNÍ 42 % dětí má ve stravě nedostatek ovoce a zeleniny často neobsahovaly denní jídelníčky ani jednu porci zejména u starších děti 18 % dětí se občas stravuje v restauracích rychlého občerstvení zejména starší chlapci – v 28 % Více než 4 % starších dětí kouří Nedostatek pohybu

Jak dál?

HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Internetový kurz pro žáky základních škol 5. třída Lekce zaměřené na správné stravování Záznamy týkající se životosprávy pravidelnost počet konzumovaných jídel frekvence konzumace jednotlivých potravin pitný režim pohybová aktivita R. 2009 6252 účastníků 52 % díky, 48 % chlapci

HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ – REŽIM STRAVOVÁNÍ Téměř 64 % dětí jí 4x nebo 5x denně Téměř 65 % dětí pravidelně každý den snídá pouze 6 % nesnídá vůbec Více než 91 % konzumuje ve škole svačinu od rodičů

VÝSLEDKY – DALŠÍ ZJIŠTĚNÍ Čerstvé ovoce konzumuje alespoň několikrát týdně více než 21 % dětí více než polovina nejí ovoce vůbec téměř 24 % dětí konzumuje čerstvé ovoce výjimečně Čerstvou zeleninu konzumuje alespoň několikrát týdně více než třetina dětí téměř 43 % nejí čerstvou zeleninu vůbec téměř 24 % dětí konzumuje čerstvou zeleninu výjimečně Téměř 49 % dětí konzumuje denně smažená jídla Téměř třetina dětí jí denně sladkosti 20 % dětí nekonzumuje sladkosti vůbec Sladké nápoje pije denně, stejně jako nepije vůbec, téměř 30 % dětí

Výsledky – pohybová aktivita Více než 42 % dětí tráví volný čas sportem u TV/PC necelých 15 % dětí nejčastěji venku s kamarády nebo na tréninku téměř 27 % každý den téměř 30 % 4x týdně téměř 30 % 2x týdně

SROVNÁNÍ OBOU PRŮZKUMŮ A ZÁVĚRY Odlišnosti Stravovací režim Míra pohybových aktivit Shoda Nedostatek ovoce a zeleniny Častá konzumace smažených pokrmů Sladkosti a sladké nápoje? pohybová aktivita Úloha rodičů a blízkého okolí osobní příklad, důsledné vedení Úloha škol a učitelů forma Vzory vrstevníků Další… Forma, motivace, vedení

Děkuji za pozornost!