REGIONÁLNÍ ENERGETICKÉ FÓRUM - ÚSTÍ 2012

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Netradiční zdroje elektrické energie
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Zaměřeno na malé a střední podnikání aneb společenská odpovědnost firem v olomouckém kraji Martin Fink Brno,
Výzkum veřejného mínění v otázce výstavby obchodního centra
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Podpora v nezaměstnanosti
Úřad práce České republiky
ELEKTRÁRNY.
Výroba elektrické energie - obecná část
Společné a koordinované politiky EU
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Energetický průmysl ČR
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní informace o poskytovateli
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
FEBA-European Federation of Food Banks
REGIONÁLNÍ ENERGETICKÉ FÓRUM - ÚSTÍ 2012
Ekonomika veřejného sektoru
Město Valašské Meziříčí pro občany Chcete snížit náklady na domácnost
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Obec Pstruží pro občany
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Lexikon veřejné správy ČR
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tisková konference ČMKOS
Dárcovství 2018 Závěrečná zpráva z výzkumu
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Josef Bernard, Renata Mikešová
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Praktické přínosy WEP pro české podniky
PŘÍLEŽITOSTI NOVÉ KRAJINY
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Terénní krizová služba
Transkript prezentace:

REGIONÁLNÍ ENERGETICKÉ FÓRUM - ÚSTÍ 2012 Organizátoři Generální partner Odborní garanti Mediální partneři REF ÚSTÍ 2012 se koná pod odbornou záštitou Hospodářské komory ČR.

Veřejná podpora sektoru energetiky Jan Herzmann 5.6.2012

Agenda Pohled obyvatel Ústeckého kraje Energetika jako zaměstnavatel Problémy energetiky Elektřina očima české domácnosti Obnovitelné zdroje a společnost Bezpečnost a nákladnost provozu OZE Odhadovaná výše podpory OZE v ČR Obnovitelné zdroje a domácnost Odhadovaná výše podpory OZE konkrétní domácností Podpora OZE vs. cena elektřiny pro domácnosti A co uhlí?

Pohled obyvatel Ústeckého kraje

Energetika – nejstabilnější zaměstnavatel Nejstabilnější a nejméně stabilní zaměstnavatelé v kraji Ústecký kraj, 2009, N=804, data v % Nejstabilnější jsou podle obyvatel Ústeckého kraje firmy z oblasti energetiky. Naopak nejméně stabilní zaměstnavatelé jsou z odvětví těžby uhlí a průmyslu. Výsledky korespondují s tím, že pracovníci těžebních oborů a průmyslových odvětví se v Ústeckém kraji nejvíce obávají o svá zaměstnání. Nejméně stabilní Nejvíce stabilní

Problémy české energetiky Závažnost problémů české energetiky Ústecký kraj, 2009, N=804, data v % Na prvním místě (tedy nejzávažnější problém) je podle obyvatel Ústecka rostoucí závislost na dodávkách zdrojů energie ze zahraniční. Na druhém pak nedostatek uhlí pro elektrárny.

Elektřina očima české domácnosti

Využívání elektřiny v domácnostech Kolik hodin denně ve Vaší domácnosti využíváte elektřinu? ČR, 2011, N=972, data v % Jak dlouho byste se Vy osobně v běžném životě obešel bez elektřiny? ČR, 2011, N=972, data v % Skutečnost, že elektrickou energii využíváme 24 hodin denně, si uvědomují jen čtyři lidé z pěti. Třetina populace, a to především lidé ve věku 15 - 29 let, si život bez elektrické energie nedokáže téměř představit, případně „by to vydrželi“ nejvýše hodinu.

OZE a společnost

Spontánní znalost obnovitelných zdrojů energie Znalost OZE je vysoká Spontánní znalost obnovitelných zdrojů energie ČR, 2012, N=1.007, data v % Obnovitelné zdroje jsou spojovány zejména s energií solární a větrnou. Lepší povědomí o obnovitelných zdrojích energie mají tzv. „rozhodovači“ – lidé, kteří v domácnostech rozhodují o dodavateli energií..

OZE jsou nejbezpečnější … Jak bezpečné jsou uvedené typy energie? ČR, 2011, N=1.031, data v % OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE Provoz OZE je považován za výrazně bezpečnější. Nejhůře hodnoceným zdrojem je energie jaderná, kterou polovina populace považuje za rozhodně nebezpečnou.

… a z hlediska provozu nejméně nákladné Jak finančně náročné jsou uvedené typy energie? ČR, 2011, N=1.031, data v % OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE Obnovitelné zdroje energie jsou považovány za nejúspornější. Větrné elektrárny jsou v současné době považovány za nejekonomičtější zdroj elektrické energie. O této skutečnosti je přesvědčeno 70 % populace (součet kategorií velmi a spíše levný zdroj). Jaderné elektrárny jsou vnímány jako nejdražší.

Lidé podceňují celkovou výši podpory OZE Předpokládaná podpora obnovitelných zdrojů v ČR ČR, 2012, N=1.007, data v % Průměr odhadů: 4,077 mld. Kč Skutečnost 2012: 38,4 mil. Kč

OZE a domácnost

Přestože sledují roční vyúčtování elektřiny … Sledování ročního vyúčtování elektřiny ČR, 2012, N=1.007, data v % veřejnost Sledování ročního vyúčtování elektřiny ČR, 2012, N=244, data v % „rozhodovači“ Dvě třetiny občanů si myslí, že jejich domácnost věnuje pozornost ročnímu vyúčtování elektřiny. Ve skutečnosti je pozornost věnovaná ročnímu vyúčtování zřejmě daleko vyšší. Podle „rozhodovačů“ sleduje roční vyúčtování dokonce 93 % domácností.

… nemají reálnou představu o svém příspěvku Předpokládaný příspěvek na OZE ČR, 2012, N=1.007, data v % veřejnost Předpokládaný příspěvek na OZE ČR, 2012, N=244, data v % „rozhodovači“ 9 % populace 37 % rozhodovačů Skutečná výše příspěvku domácností na OZE ročně podle využití elektřiny: a) „svítí“ či „svítí a vaří“ 1 106,- Kč b) „ + ohřívá vodu“ 2 364,- Kč c) „ + topí“ 7 545,- Kč Pouze 9 % občanů zná správně výši příspěvku své domácnosti na obnovitelné zdroje. Ani mezi „rozhodovači“ nejsou znalosti vysoké, příspěvek své domácnosti na obnovitelné zdroje zná třetina z nich.

OZE chceme podporovat, ale hlavně nezdražovat Postoj veřejnosti k výrokům ČR, 2012, N=1.007, data v % veřejnost Zajímavost: 36 % lidí souhlasí s oběma protichůdnými výroky Postoj „rozhodovačů“ k výrokům ČR, 2012, N=244, data v % „rozhodovači“ Zajímavost: 29 % „rozhodovačů“ souhlasí s oběma protichůdnými výroky

A co uhlí?

Ukončit těžbu v Ústeckém kraji? Souhlas s co nejrychlejším ukončením těžby Ústecký kraj, 2009, N=804, data v % Neobávají se ztráty zaměstnání Pracují v neprůmyslových oblastech Z nejmenších a největších sídel S ZŠ a VŠ vzděláním Pracovníci těžebního průmyslu Rádi žijí v Ústeckém kraji Názory na ukončení těžby nejsou v Ústeckém kraji jednotné. Převažuje názor, že těžba by se neměla co nejrychleji ukončovat. S rychlým ukončením těžby (s tím, že v regionu zůstanou nevytěžené zásoby uhlí) souhlasí jen třetina (31 %). Většina (54 %) je proti rychlému ukončení těžby.

Těžba uhlí a rekultivace Důvody PRO ukončením těžby Ústecký kraj, 2009, N=243, data v % Pokud lidé chtějí těžbu rychle ukončit, pak kvůli vlivu na krajinu a ovzduší. Většina odmítající rychlé ukončení těžby se opírá o obavy z nezaměstnanosti (45 %) a různé aspekty energetického významu uhlí (dohromady 31 %). Důvody PROTI ukončení těžby Ústecký kraj, 2009, N=444, data v %

Shrnutí Češi chápou význam energetiky, neumějí si představit život bez elektřiny. Jeden z pěti si ale neuvědomuje, že elektřinu používáme 24/7. Obnovitelné zdroje považujeme za bezpečné a levné. Vůbec si neuvědomujeme výši dotací OZE ani na celospolečenské úrovni, ani v konkrétních domácnostech. Jádra se trochu bojíme, uhlí spíše hájíme. Když dojde na lámání chleba, pro veřejnost je hlavní nezdražovat a neohrozit zaměstnanost. Když se to povede, OZE podporujeme.

Děkuji za pozornost RNDr. Jan Herzmann, CSc. Jednatel e-mail:herzmann@ppmfactum.cz www.factum.cz

REGIONÁLNÍ ENERGETICKÉ FÓRUM - ÚSTÍ 2012 Organizátoři Generální partner Odborní garanti Mediální partneři REF ÚSTÍ 2012 se koná pod odbornou záštitou Hospodářské komory ČR.