Systém zajišťování kvality na UK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Dlouhodobé záměry, výroční zprávy a hodnocení činnosti F. Ježek Komise pro strategie a rozvoj 15. června 2006.
Hodnocení škol a školských zařízení
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Novela zákona o vysokých školách RVŠ 2014 Praha,
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Kvalita ve vzdělávání. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy) se rozumí žádoucí (optimální) úroveň.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
vlastní hodnocení školy
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
Rada VŠ - poznámky Josef Stráský
Terciární vzdělávání Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Legislativa..(zákon o vysokých školách, školský zákon), vnitřní.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Terciárne vzdelávanie 8. listopadu 2004 KVE Prednáška č. 6.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
1 Zajišťování kvality a vnitřní hodnocení kvality Praha, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha 1- Malá.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Hodnocení kvality vysokých škol, Telč Cesta MU k institucionální akreditaci.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Zajištění kvality studijních programů
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Liberecký inspektorát ČŠI
Příprava studijního programu
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Institucionální akreditace
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Zhodnocení prvních zkušeností, doporučení pro vysoké školy a hodnotitele Stanislav Labík Seminář: První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Kvalita ve školství Ing. Dagmar Bednářová, CSc.
Transkript prezentace:

Systém zajišťování kvality na UK Konference: Kvalita vzdělávací činnosti a její hodnocení jako jeden z pilířů moderní univerzity RNDr. Věra Štastná UNIVERZITA KARLOVA

Změny v systému zajišťování kvality v ČR Od 1. září 2016 účinná novela zákona o vysokých školách (zákon č. 137/2016 Sb.) Dva prováděcí předpisy (§ 82a zákona o vysokých školách) nařízení vlády č. 274/2016 Sb., o standardech pro akreditace ve vysokém školství nařízení vlády č. 275/2016 Sb., o oblastech vzdělávání ve vysokém školství

Zajišťování kvality Vnitřní hodnocení (§ 77b odst. 3 zákona o vysokých školách) Vnější hodnocení (§ 84 zákona o vysokých školách) provádí Národní akreditační úřad (NAÚ) VŠ si může na vlastní náklady zajistit u uznávané externí agentury (EQAR, ENQA); povinnost NAÚ přihlédnout k tomuto hodnocení (§ 79 odst. 3, § 81a odst. 3 zákona o vysokých školách) Kontrola (§ 84 odst. 1 zákona o vysokých školách) Povinnosti při uskutečňování akreditovaných činností: mj. zlepšovat systém zajišťování kvality a naplňovat strategický záměr vysoké školy (§ 85 písm. b) a c) zákona o vysokých školách) Sankce resp. „nápravná opatření“ (§ 86 zákona o vysokých školách)

Vnitřní hodnocení Vysoká škola je povinna: pravidelně provádět vnitřní hodnocení (§ 21 odst. 21 písm. g) zákona o vysokých školách) vytvořit systém zajišťování a vnitřního hodnocení kvality vysoké školy Rozlišuje se systém zajišťování a vnitřního hodnocení kvality na VŠ zavedený a systém funkční. Funkční systém = podmínka nutná pro VŠECHNY akreditace (institucionální, studijních programů, habilitačních řízení a řízení ke jmenování profesorem) Zákon ukládá povinnost systém zajišťování a vnitřního hodnocení kvality zlepšovat“ (§ 85) Podmínka nutná pro institucionální akreditaci je ustavená a fungující rada pro vnitřní hodnocení

Systém zajišťování a vnitřního hodnocení kvality (zákon o VŠ 1) Zajišťování kvality se opírá o: poslání a strategii VŠ organizaci VŠ vymezení povinností orgánů a vedoucích zaměstnanců (až do úrovně fakult, vedoucích zaměstnanců pracovišť) zdroje personální, finanční a infomační spolupráci s jinými VŠ, vědeckými institucemi, zaměstnavateli, průmyslem, …. standardy a postupy vnitřního hodnocení kvality preventivní a nápravná opatření vnitřní dokumenty a záznamy

Systém zajišťování a vnitřního hodnocení kvality (zákon o VŠ 2) Vnitřní hodnocení kvality spočívá v: aplikaci standardů a postupů vypracování zprávy o vnitřním hodnocení (nejméně jedenkrát za 5 let) a jejích každoročních dodatků zpřístupnění zprávy o vnitřním hodnocení orgánům (a jejich členům) univerzity a jejích součástí a NAÚ

Rada pro vnitřní hodnocení Nový klíčový samosprávný orgán (§ 12a zákona o vysokých školách) Řídí průběh vnitřního hodnocení Zpracovává zprávu o vnitřním hodnocení Vede průběžné záznamy o vnitřním hodnocení Schvaluje návrh pravidel systému zajišťování kvality Na UK návrh nového Statutu svěřuje radě kompetence udělovat oprávnění k uskutečňování studijních programů v rámci akreditované oblasti vzdělávání schvalovat opatření k nápravě při nedostatcích v uskutečňování studijního programu schvalovat záměr předložit žádost o akreditaci, rozšíření akreditace nebo prodloužení doby platnosti akreditace studijních programů řídit přípravu návrhu žádosti o institucionální akreditaci pro oblast/oblasti vzdělávání kontrolovat dodržování příslušných právních předpisů a vnitřních předpisů při uskutečňování studijních programů

Systém zajišťování a vnitřního hodnocení kvality na UK Na úrovni UK ukotven: vnitřními předpisy UK (zejména: Statut, Pravidla systému zajišťování a vnitřního hodnocení kvality, Řád rady pro vnitřní hodnocení, Akreditační řád, Řád hodnocení vzdělávací činnosti studenty a absolventy, Řád habilitačního řízení a řízení ke jmenování profesorem) a opatřeními rektora (zejména: Standardy studijních programů na UK, pravidla hodnocení kvalifikačních a rigorózních prací, pravidla programů celoživotního vzdělávání, vnitřní hodnocení tvůrčí činnosti apod.) Na úrovni součástí (nad rámec univerzitních předpisů) ukotven: vnitřními předpisy fakulty nebo opatřeními děkana organizačním řádem součásti nebo opatřením ředitele samosprávná kompetence

Principy zajišťování a vnitřního hodnocení kvality na UK Respektuje diverzitu UK, různé zvyklosti, kulturu a prostředí fakult a dalších součástí a specifika oborů pěstovaných na univerzitě Pravidla, postupy a kritéria hodnocení se zveřejňují ve veřejné části internetových stránek univerzity. Hodnocení probíhá transparentně, je vedeno věcnými, odbornými a etickými kritérii. Hodnocení se opírá o ověřené údaje, je vždy zasazeno do kontextu a spočívá v kritickém posouzení zjištěných skutečností. Je-li předmětem hodnocení činnost fakult (součástí) či jejich pracovišť, podílejí se tyto vždy na hodnocení a vyjadřují se k jeho výsledkům. Hodnocení se zpravidla také opírá o zpětnou vazbu od akademických pracovníků, studentů, absolventů či dalších relevantních aktérů. Nedílnou součástí každého hodnocení jsou doporučení, v případě zjištěných nedostatků pak doporučená opatření k nápravě. Provádí se následné hodnocení či následná kontrola.

SYSTÉM ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY NA UK VZDĚLÁVACÍ ČINNOST VĚDECKÁ A VÝZKUMNÁ (TVŮRČÍ) ČINNOST INSTITUCIONÁLNÍ KONTEXT PODPŮRNÉ SLUŽBY| ZABEZPEČENÍ ČINNOSTÍ

Vnitřní hodnocení vzdělávací činnosti ve studijních programech Určení minimálních požadavků zákon o vysokých školách, nařízení vlády, akreditační řád univerzity, řád přijímacího řízení univerzity, studijní a zkušební řád univerzity, řád habilitačního a jmenovacího řízení standardy studijních programů univerzity

Vnitřní hodnocení vzdělávací činnosti ve studijních programech Podpora rozvoje kvality uskutečňovaná skrze hodnocení studijních programů, zpětnou vazbu členů akademické obce a absolventů ke kvalitě výuky, k organizaci studia, studijnímu zázemí a infrastruktuře, hodnocení kvalifikačních a případně též rigorózních prací, sledování míry úspěšnosti v přijímacím řízení, studijní neúspěšnosti, míry řádného ukončení studia a uplatňování absolventů

Vnitřní hodnocení vzdělávací činnosti ve studijních programech Opory vlastní hodnotící zpráva o studijním programu (vyhodnocení naplňování standardů studijních programů, výsledky studentských a absolventských hodnocení, hodnocení kvalifikačních (rigorózních) prací, vyhodnocení studentské tvůrčí činnosti, výsledky hodnocení průchodu studentů studijním programem, hodnocení zabezpečení studijního programu atd.) zpracovává garant údaje dostupné z IS UK poskytne rektorát ve spolupráci s fakultou Společné jednání pracovní skupiny rady pro vnitřní hodnocení a garanta, akademického pracovníka, studenta, představitele fakulty apod.

Vnitřní hodnocení programů celoživotního vzdělávání Sestává z: zpětné vazby od účastníků a absolventů ke kvalitě výuky, organizaci a zázemí programu celoživotního vzdělávání, vyjádření uskutečňovatele, sledování a vyhodnocování údajů shromažďovaných zejména v rámci přípravy výroční zprávy o činnosti univerzity

Vnitřní hodnocení kvality tvůrčí činnosti Zajišťování: programy na podporu vědy rozvoj vědních oborů rozvoj excelence tvůrčí činnosti podpora studentů a akademických pracovníků v různé fázi jejich vědecké dráhy Opory vlastní hodnotící zpráva o tvůrčí činnosti fakulty/ vysokoškolského ústavu bibliometrická analýza odborné posouzení nezávislými panely ukazatele kvality tvůrčí činnosti

Vnitřní hodnocení kvality souvisejících činností Podporují vzdělávací a tvůrčí činnost Předmětem může být zejména: řízení a správa univerzity, využívání zdrojů, infrastruktura, informační systém, informační a poradenské služby, služby v oblasti přenosu poznatků a technologií, služby knihoven, nakladatelská a ediční činnost, služby kolejí a menz, zázemí pro sportovní činnost Zpravidla před zahájením přípravy strategického záměru

Základní dokumenty strategický záměr univerzity a každoroční plán jeho realizace, bilanční zpráva o plnění plánu realizace strategického záměru, výroční zpráva o činnosti a výroční zpráva o hospodaření univerzity, vlastní hodnotící zpráva univerzity (nejvýznamnější výsledky, o zpracování, rozsahu a zaměření rozhodne rektor), zpráva o vnitřním hodnocení kvality, sebehodnotící zpráva popisující a hodnotící naplnění jednotlivých požadavků vyplývajících ze standardů pro institucionální akreditaci, obdobné dokumenty zpracované fakultami či dalšími součástmi univerzity

Zpráva o vnitřním hodnocení a její dodatky Části (zejména) Jaká proběhla hodnocení Hlavní výsledky realizovaných hodnocení Přijatá preventivní a nápravná opatření SWOT analýza Doporučení pro další rozvoj Rámcové výsledky jsou popsány ve Výroční zprávě o činnosti UK

Děkuji vám za pozornost a prosím o vaše dotazy Věra Šťastná vera Děkuji vám za pozornost a prosím o vaše dotazy Věra Šťastná vera.stastna@ruk.cuni.cz