Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Hudba ve starověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hudba v pravěku Vývoj hudební kultury
Advertisements

Drama – vývoj a rozdělení
POČÁTKY HUDEBNÍCH DĚJIN U NÁS
OLYMPIJSKÉ HRY.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
zpracovaný v rámci projektu
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
Mytologie a její odraz v řeckém umění
VY_32_INOVACE_02_Vývoj populární hudby.  HISTORIE HARFY SE ZAČÍNÁ PSÁT JIŽ VE STARÉM EGYPTĚ ASI 3000 př.n.l.  DO EVROPY SE DOSTÁVAJÍ ZÁSLUHOU KELTŮ.
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Název Slavnosti a hry Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
NEJSTARŠÍ OBDOBÍ Vznik hudebních projevů člověka v hlubokém pravěku lze vzhledem k nedostatku studijního materiálu jen stěží přesněji určit a proto na.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
Původ hudby, pravěk, starověk
Antická literatura – Řím
Číslo a název šablony klíčové aktivity
HUDEBNĚ – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Počátky hudby Autor: Květa Stejskalová. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Je to především díky nálezům.
Olympijské hry.
4.1 Pravěk a starověk Trois-Fréres Hluboká nad Vltavou
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
-jak vypadala prvotní hudba? -proč se hudba objevuje - důvody?
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Název projektu: Inovací ke kvalitě na ZŠ Rosice
Původ hudby, pravěk, starověk
Gymnázium Židlochovice Hudební výchova sekunda
Kultura starověkého Řecka 2.
Hudba starověku - antická orientální exotická.
LITERÁRNÍ DRUHY LYRIKA – LYRICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Prameny hudby Starověké kultury Starožidovská kultura úkoly Dějiny evropské hudby.
1. OBLAST Dějiny hudby a její osobnosti. Starověké umění  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_12_INOVACE_03_Starověké.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Hudba ve starověku Autor.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20 Název materiálu: Velmi stručný přehled dějin vážné hudby Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_05_Hudba v období antiky Autor.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_08_Středověká hudba v Čechách.
S TAROŘECKÉ DRAMA Úplné počátky nejasné Obrat r. 534 př. n. l. – v Athénách poprvé vyhlášena soutěž o nejlepší tragédii Vyvinulo se z řecké rituální písně.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 02_ Hudební žánry TÉMA: Hudební žánry – lidová hudba ČÍSLO.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Renesance
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výchova v antickém Řecku - utilitární
VÝVOJ OLYMPIJSKÝCH HER
Od přelomu 2. a 1. tisíciletí př.n.l.
Určeno žákům prvního stupně ZŠ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDBA NA JEVIŠTI
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 8. ročník
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/03
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_03.
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
CESTA Z PRAVĚKU STAROVĚK ICT 2 – část
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
Starověká literatura.
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Hudba ve středověku ( 4. – 15. stol.).
Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Název: Středověká hudba VY_32_inovace_HV6789_13 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s hudbou období středověku,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Hudba ve starověku I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Hudba ve starověku Mgr. Olga Cudlínová

Hudba ve starověku s rozvojem lidské společnosti, řemesel, vědění a kultury se vyvíjela i hudba exotické kultury – čínská, japonská, malajská, předoindická a arabsko-perská kultura orientální kultury – oblast Egypta, Mezopotámie a Sýrie židovská kultura – žalmy – zpěvy s náboženskou tematikou

Řecko Řekové byli nejhudebnějším národem starověku hudba pro ně měla velký význam a stala se součástí jejich života počátky již v řecké mytologii – bohové Apollón, Dionýsos a Pan byli zosobněním hudby hudba zaznívala v soukromí a na velkých slavnostech hudba byla požadavkem obecného vzdělání a předmětem úvah filozofů a státníků

Řecko s hudbou spjata i poezie řecká lyrika - poezie zpívaná za doprovodu hudebního nástroje - sólová – představitelé Alkaios, Sapfó - sborová – Pindaros hudba stála i u zrodu řeckého dramatu řecký dithyramb - obřad k poctě boha Dionýsa - byl děkovným zpěvem předzpěváka a sboru - Thespis zavedl vedle předzpěváka ještě herce

Řecko Thespis tím podpořil prvek dramatičnosti, což znamenalo přechod k tragédii v tragédiích a komediích se střídaly mluvené dialogy se sborovými písněmi tragédie byla někdy obohacena žalozpěvem nebo sólovými áriemi hudba – jednohlasá, zpívaná v unisonu a doprovázena hráčem na aulos rytmus – podřízen básnickému metru

Řecko OLYMPIJSKÉ HRY hudba se stala součástí olympijských her konaly se od roku 776 př.n.l. ke cti nejvyššího boha Dia v posvátném území Altis v Olympii každé 4 roky v srpnu nebo září asi od 80. her byly začleněny múzické soutěže v hudbě, zpěvu za doprovodu kithary nebo lyry, recitace básní a soutěž trubačů a hlasatelů

Řecko z řecké hudby se zachovalo 15 skladeb nejznámější je tzv. Seikilova píseň, zachovaná na náhrobku u města Tralles blízko Smyrny (Turecko) a pocházející z 1.století př.n.l.

Řecko nástroje – kithara, lyra, aulos, varhany, harfa, flétna lyra Apollo s kitharou

Řecko nástroje – kithara, lyra, aulos, varhany, harfa, flétna vodní varhany aulos

Řím řeckou hudební kulturu převzal starověký Řím hudba sloužila především k zábavě uplatňovala se v dramatických útvarech, při hrách v cirku, pantomimě (předchůdce dnešního baletu) po hudebnících se vyžadovala vysoká virtuozita hudebníky byli většinou otroci s úpadkem římského impéria došlo v 5. století k zániku hudební tvorby

Řím

Použité prameny a zdroje: Hudební výchova pro 8.ročník, SPN 2002 http://www.archeologienadosah.cz/clanky/staroveka-recka-hudba-hudebni-nastroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Kithara http://en.wikipedia.org/wiki/Aulos https://www.google.com/obrázky