ZVLÁŠTNÍ TYPY LOTICKÝCH HABITATŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOAXIÁLNÍ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ -Tvorba vláken (nanovláken), které mají strukturu jádro – plášť -Slouží v tkáňovém inženýrství a v drug delivery systémech.
Advertisements

Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Možnosti úspor energie při osvětlování Jednoduché tipy a triky využitelné ve škole i v domácnosti.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova.
VODSTVO ČR.
E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ JAKO NÁSTROJ PRO PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Projekt ZEVO Chotíkov E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti METEOROLOGIE, BEZPEČNOST A ITS DOPRAVY PŘÍZEMNÍ MAPA I. Praha 2012.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_Vodní nádrže TÉMA SADY: Vlastivěda.
Studie možného VD Hanušovice Generel LAPV Strana 2 Proč byl Generel LAPV pořízen: za posledních 50 let se postupně zvyšuje průměrná roční.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Účinnost různých systémů ukládání elektrické energie
Porovnání dat za referenční období 1931–1980 a 1981–2010
ELEKTRÁRNY.
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Současné toky a zpracování spalitelných odpadů v ČR
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ovlivňuje počasí jakost vody?
FOSFOR A VODA PŘEHLED PROBLEMATIKY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
ZŠ Brána Nová Paka, Přírodopis 6. – 9. třída
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
SLOVENSKO. SLOVENSKO POLOHA V RÁMCI EVROPY1 SLOVENSKO hlavní město Bratislava rozloha cca km2 počet obyvatel cca náboženství římští.
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
VY_52_INOVACE_49_Vodstvo ČR
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
VY_32_INOVACE_021_Lidová píseň_HV_CUP
RIZIKO.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Rozbor některých konkrétních ekosystémů
Neživá příroda vzduch a voda.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Přídavná zařízení.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Ochrana člověka za mimořádných událostí
RIZIKO.
Podnebí a podnebné oblasti Země
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Řeky, ledovce, jezera, nádrže
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
ZVLÁŠTNÍ TYPY LOTICKÝCH HABITATŮ
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Třída 3.A 14. hodina.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Závislost elektrického odporu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ANOTACE NÁZEV: Druhy map AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vliv významných nádrží a soustav na hydrologické extrémy
Monitorování provozní účinnosti
8. HYDROSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Transkript prezentace:

ZVLÁŠTNÍ TYPY LOTICKÝCH HABITATŮ Výtoky z jezer a nádrží

Výtoky z jezer a nádrží DEFINICE úsek tekoucí vody bezprostředně navazující na vodu stojatou nacházející se nad tímto úsekem úsek toku přirozeného či umělého původu, ovlivněný přirozených jezerem či uměle vystavěnou nádrží – řeka, umělý kanál, stoka – strouha rozsah ovlivnění závisí na velikosti jezera či nádrže ovlivnění vyznívá postupně se vzdáleností od jezera/nádrže

Výtoky z jezer a nádrží Michigan

Výtoky z jezer a nádrží VÝSKYT - ROZŠÍŘENÍ Výtoky z jezer - jezerních oblastech – v Evropě např.: Finsko Velká Británie

Výtoky z jezer a nádrží VÝSKYT - ROZŠÍŘENÍ Výtoky z nádrží – všeobecné poměrně hojně, v ČR navíc nadprůměrně velký počet rybníků (cca 21000) Vranovská nádrž

HYDROMORFOLOGIE - výtoky z jezer Výtoky z jezer a nádrží HYDROMORFOLOGIE - výtoky z jezer Průtokový režim – vyrovnanější než u běžných toků (kompenzace vlivu srážek) Morfologie – u vodohospodářsky nevyužívaných jezer v extravilánech přirozená, ale počet jezer využívaných např. pro výrobu energie stoupá – pak ovlivnění

HYDROMORFOLOGIE - výtoky z nádrží Výtoky z jezer a nádrží HYDROMORFOLOGIE - výtoky z nádrží Průtokový režim vyrovnanější (cílená kompenzace vlivu srážek) rozkolísaný (energetické „špičkování“) upouštění nádrží (příprava retenčního objemu pro období zvýšených průtoků nebo po povodních) vždy však nepřirozený režim (u nás: upouštění nádrží před táním sněhu, „nalepšování“ přirozeně nízkých letních průtoků nebo naopak maximální zadržování vody v létě v zavlahových nádržích, ve Skandinávii: vysoké zimní a nízké časné letní průtoky – přirozeně je to naopak) Morfologie – pravidelně ovlivněná, pod nádržemi umělé prostředí, mnohdy zasahuje řadu km po proudu

FYZ.-CHEM. A CHEM. POMĚRY Teplota: Chemismus: Výtoky z jezer a nádrží pod jezery obvykle vyšší, pod zdržemi pod nádržemi závisí na režimu (odpouštění z hypolimnia – chladnější v létě, teplejší v zimě) Chemismus: závisí na typu jezera (nádrže), množství unášených suspendovaných partikulí, živiny – vysoká produktivita často zvýšení průhlednosti vody (sedimentace v nádrži) – příhodné pro rozvoj makrofyt,

Výtoky z jezer a nádrží BIOTA Výtoky z jezer - specializovaná, extrémně produktivní ve srovnání s ostatními lotickými systémy Výtoky z nádrží – navíc silně změněná struktura společenstev oproti očekávanému stavu Funkční struktura – hojně filtrátoři (je přítomen zoo- a fytoplankton z jezer) Druhová bohatost nízká

BIOTA Typičtí zástupci Výtoky z jezer a nádrží BIOTA Typičtí zástupci sítěstavějící chrostíci – Hydropsychidae (silní kompetitoři, vysoké density – negativně ovlivňují druhovou bohatost) často hojně makrofyta (např. lakušník – pod soustavou nádrží Dalešice - Mohelno) na výtocích z rybníků muchničky pod nádržemi s energetickým špičkováním velké odchylky od referenčního stavu: např. pod Vranovskou nádrží extrémně vysoké počty Gammarus fossarum v trsech Fontinalis

SPECIFIKA Nelze zobecnit Výtoky z jezer a nádrží SPECIFIKA Nelze zobecnit Změna průtokových a teplotních poměrů oproti normálu Obvykle snížení druhové bohatosti Obvykle zvýšení produktivity