Voda na Zemi Vypracovala: Petra Pavelková Obor: Technické lyceum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 HYDROSFÉRA  created by: Wolf & Pipes ®.
Advertisements

autor: Jakub Jirák, 8. ročník
HYDROSFÉRA.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Rozdělení zásob vody na Zemi
Hydrosféra.
Oceány (moře, řeky, jezera) - hydrosféra - fauna a flóra
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Činnost vody.
vypracovala: Vendula skalová
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Voda.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Pohyb vody na Zemi.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Světový oceán.
HYDROSFÉRA.
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
Abiotické faktory prostředí
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Hydrosféra – vody pevnin
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země
POHYB VODY NA ZEMI.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Hydrosféra Kristýna Kotnová, 8.J.
HYDROSFÉRA VODA NA ZEMI.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Oceány Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Hydrosféra Vodní obal země.
Jezera Přirozená vodní nádrž Zásobárna sladké vody
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Součásti neživé přírody
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Hydrosféra – vody pevnin
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

Voda na Zemi Vypracovala: Petra Pavelková Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 12.10.2016  

OCEÁNY

Oceán je velká masa vody (či jiné kapaliny) nalézající se na povrchu vesmírného tělesa, či pod některou z jeho vrstev (například ledem). Mimozemské oceány: Oceány nejsou vázány pouze na Zemi, ale mohou se vyskytovat i na dalších vesmírných tělesech, kde v závislosti na specifických podmínkách mohou existovat v různých podobách a tvořeny různými kapalinami, či tekutými kovy atd..

Moře

Moře je velká plocha slané či brakické vody, spojená se světovým oceánem. Brakická voda je voda, která má koncentraci solí mezi mořskou a sladkou vodou.

Řeky

Řeka je přirozený vodní tok Řeka je přirozený vodní tok. Ve srovnání s potokem má obvykle větší průtok, délku nebo rozlohu povodí.

Tabulky podle délky, povodí a průtku řeky.

Funkce a rozmanitost hydrosféry Funkce hydrosféry = hydrosféra je vodní obal Země, slouží jako zdroj potravy a pitné vody. Voda patří k nejrozšířenějším látkám na Zemi a je v neustálém koloběhu. Pro člověka má prvořadý význam podzemní voda jako pitný zdroj, řeky a jezera jako zdroj energie a spolu s půdní a atmosférickou vodou jako zdroj vláhy.

Příliv a odliv Příliv a odliv jsou natolik důležité jevy, že se o jejich průběhu již několik set let vedou podrobné záznamy v téměř každém přístavu. Lidé sledují příliv a odliv nepochybně již od dob, kdy začali osidlovat pobřežní oblasti kontinentu. Nejstarší písemné záznamy o tomto jevu pochází od Herodota, který svá pozorování konal ve Středozemním moři v roce 450 před naším letopočtem. I dávní mořeplavci věděli o existenci nějakého vztahu mezi přílivem a odlivem a cyklem Měsíce, neboť oba jevy se opakují podobným cyklickým způsobem. Správné vysvětlení těchto jevů však podal až Isaac Newton (1642-1727), když formuloval obecný gravitační zákon. Ačkoliv může být studium slapových jevů velmi složité, v podstatě se jedná o velmi dlouhé a pravidelné vlny na mělčinách. Jejich vlnové délky čítají tisíce kilometrů a jejich výšky mohou dosáhnout až patnácti metrů. Slapové jevy jsou způsobeny gravitační přitažlivostí Slunce a Měsíce působící na každou částečku mořské vody, od hladiny až po oceánské dno.

Fauna

obratlovci, strunatci a plankton Fauna vod je velmi rozmanitá. Vyskytují se zde převážně bezobratlí živočichové. obratlovci, strunatci a plankton

Zajímaví živočichové

Flóra Flóra vod zahrnuje nespočet druhů rostlin Výskyt rostlin je ovlivněn druhem vody (sladká, slaná), teplotou vody, prouděním a mnoha dalšími faktory

Mořské proudy Mořský proud označuje masu vody, která se v mořích a oceánech přemísťuje z jednoho místa na druhé. Může být buď teplý (proudící od rovníku k některému z pólů) nebo studený (proudící z pólů k rovníku). Příčina vzniku mořských proudů: rozdílná salinita vody v různých hloubkách rozdílná teplota vody slapové síly proudění vzduchu v přízemních vrstvách atmosféry vyrovnávání úbytku vody mezi jednotlivými oblastmi moří a oceánů rotace Země Salinita=pojem označující koncentraci soli v roztoku

Mořské příkopy Příkop je v geologii a geografii označení pro výraznou podlouhlou depresi (brázda) na zemském povrchu. Jedná se buď o oceánské příkopy (např. Mariánský příkop) vytvořené při subdukci anebo o příkopy na pevnině vzniklé posuny zemských ker podél zlomů.

Mariánský příkop Mariánský příkop je asi 2550 km dlouhé a průměrně 69 km široké podmořské údolí tektonického původu, které se nachází východně od Mariánských ostrovů, poblíž ostrova Guam. Jeho součástí je i vůči hladině moře nejhlubší místo zemského povrchu, hloubka podle posledního měření činí 10 994 m(dříve uváděno 10 911 m až 11 034 m) pod hladinou severního Tichého oceánu. Jedná se o nejhlubší známý podmořský příkop.

Člověk a voda v budoucnosti Sucha, rozpuštění ledovců, povodně, znečištění vody Existuje mnoho organizací zabývající se znečištěním vod Člověk sám sebe ohrožuje narušováním vodních toků jako je rovnání řek, ovlivňování polohy podzemní vody

Znečišťování vody Druhů znečištění je mnoho od vypouštění splašků přes průmyslové odpady po havárie ropných tankerů Uvádí se, že zhruba tři čtvrtiny znečištění moří a oceánů pochází z pevniny a do moří se dostává z řek. Oceány jsou znečišťovány živinami (dusík, fosfor) z kanalizačních splašků, ze zemědělství a z atmosféry ze spalování fosilních paliv. To má za následek eutrofizaci mořské vody, která pak způsobuje „mrtvé zóny“ na mořském dně, tedy místa o velikostech až 70 000 metrů čtverečních. Organismy, které se příliš nepohybují a dostanou se do této oblasti, riskují smrt udušením nebo z nedostatku světla.

DĚKUJI ZA POZORNOST

ZDROJE http://www.rahunta.cz/news/mesic-a-jeho-vliv-na-priliv-a-odliv/ http://slideplayer.cz/slide/3968743/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Hydrosf%C3%A9ra https://cs.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%99sk%C3%BD_proud http://hroch.spseol.cz/~kaspar/referaty1516/kucera_antonin.pptx https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98eka#Nejv.C4.9Bt.C5.A1.C3.AD_.C5.99eky_sv.C4.9Bta