Čištění GFP z lyzátu E.coli pomocí sloupcové chromatografie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.
Advertisements

Výpočetní technika VY_32_INOVACE_20_16_antivirový program.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Tvorba panorámat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Immunoprecipitace Praktická práce – část I.. Protokol k experimentu Protokol.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prezentace fotografií Číslo DUM: III/2/VT/2/3/55 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Rychlá fyzika.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: MŠ a ZŠ , Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Elektronická přihláška
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Provedení DNA – otisků prstů
KALENDÁŘ.
Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Věděli jste, ....
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Excel – tabulkový procesor
Následující hra je složena ze 4 otázek, které nám dovolí vás kvalifikovat jako "profesionála". Otázky nejsou příliš obtížné, proto se nesnažte podvádět.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Procvičení vzorců a funkcí v rámci jednoho i více listů
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Komanditní společnost
Digitální učební materiál
Teplota – souhrnná cvičení II.
Tabulky – další možnosti
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Izolace genomové DNA Základní kroky: Biologický materiál:
Na návštěvě u včelaře.
SEMINÁŘ OZO Ladislav Hejný
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
SDS-PAGE Protokol experimentu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_30_604
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
Zlomky Sčítání zlomků..
SKENEROVÉ SKÓRE A VARIABILITA
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Na co myslet při podávání přihlášky do výběrového řízení pro poskytnutí účelové dotace z rozpočtu statutárního města Ostravy.
Prodeji produktu nebo služby
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Následující hra je složena ze 4 otázek, které nám dovolí vás kvalifikovat jako "profesionála". Otázky nejsou příliš obtížné, proto se nesnažte podvádět.
První pomoc.
Michelangelo Postup vložení tohoto snímku do prezentace  
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
VY_32_Inovace_4.2.3 Cesta do školy
ZVUKY A TÓNY.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Čištění GFP z lyzátu E.coli pomocí sloupcové chromatografie Separace Čištění GFP z lyzátu E.coli pomocí sloupcové chromatografie

Kroky experimentu Protokol Materiál

Bezpečností upozornění Při práci s UV lampou používejte ochranné brýle!!

1. Příprava sloupcové chromatografie Úkol 1: Zkontrolujte lyzát E.coli ve vaší zkumavce na UV-stole – fluoreskuje? Zaznamenejte vaše zjištění!

1. Příprava sloupcové chromatografie 1.1 Vlože bakteriální lyzát do centrifugy a odstřeďujte ho po dobu 10 minut při 1300 rpm (otáčky za minutu) TE-pufr supernatant

1. Příprava kolony 1.2 Protřepejte chromotografickou kolonu (30 sec) abyste promíchali gel. 1.3 Čekejte 2 minuty až se gel usadí. 1.4 Otevřete kolonu nejdřív nahoře a potom i dole.

1. Příprava chromotografie 1.5 Nechte roztok zcela vykapat z kolony. 1.6 Napipetujte 2 ml vyrovnávacího pufru (EB) po stěně kolony. 1.7 Nechte vyrovnávací pufr protéct kolonou až ke značce 1 ml. 1.8 Zavřete kolonu nahoře i dole.

1. Příprava na chromatografii 1.9 Vyjměte vaši zkumavku z odstředivky. Úkol 2: zkontrolujte vaši zkumavku s odstředěným E.coli lyzátem pod UV světlem bez rozptýlení usazeniny!! Zaznamenejte vaše zjištění! 1.10 Napipetujte 250 µl supernatantu z odstředěného bakteriálního lyzátu do žluté zkumavky, která obsahuje 250 µl vázacího pufru (BB).

2. Provedení sloupcové chromatografie 2.1 Očíslujte vaši zkumavku. 2.2 Otevřete chromatografickou kolonu a nechejte roztok vytékat, dokud nebude kolona zcela prázdná. 2.3 Umístěte kolonu na testovací zkumavku. Během stacionární fáze byste s chromatografickou kolonou neměli třepat.

2. Provedení sloupcové chromatografie 2.4 Napipetujte 250µl naředěného bakteriálního lyzátu ze žluté BB zkumavky do kolony a nechte stékat po stěně kolony. 2.5 Nechte protéct roztok kolonou, dokud nebude zcela prázdná. Při pipetování vložte špičku pipety na horní okraj roztoku.

2. Provedení sloupcové chromatografie Úkol 3: zkontrolujte kolonu pomocí UV světla – zda je přítomen GFP. Zaznamenejte vaše zjištění!

2. Provedení sloupcové chromatografie 2.6 Vložte chromatografickou kolonu na testovou zkumavku číslo 2. 2.7 Po stěně kolony napipetujte 250µl vymývacího pufru (WB).

2. Provedení sloupcové chromatografie Úkol 4: zkontrolujte kolonu na přítomnost GFP pomocí UV světla Zaznamenejte vaše zjištění!

2. Provedení sloupcové chromatografie 2.8 Vložte chromatografickou kolonu do testové zkumavky č. 3. 2.9 Napipetujte do kolony 750µl vymývacího pufru (EB). Rada : Abyste získali čistý GFP, můžete kolonu během vymývání GFP umístit na novou zkumavku.

2. Provedení sloupcové chromatografie Úkol 5: zkontrolujte přítomnost GFP v koloně v průběhu vymývání pomocí UV světla Zaznamenejte svá zjištění.

Uchování eluátu až do kontroly čistoty Přeneste eluát z testovací zkumavky č. 3 do nové zkumavky a uskladněte při -18°C až do provedení kontroly čistoty, kterou proveďte pomocí polyacrylamidové gelové electroforézy.

3. Čištění a uchovávání chromatografických sloupců Čištění: Sloupce opláchněte 2 ml 70% ethanolu. Uchovávání: Sloupce se zředí 2 ml 20% ethanolu, a takto mohou být přechovávány při pokojové teplotě.