Bc. Aleksandra Nikolić Nutriční terapeut

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách  Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H  Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05.
Advertisements

ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.
Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,
Ukládání potravin VY_32_INOVACE_2C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Bc. Veronika Doložílková Bc. Michaela Šindelářová.
NEUROTOXICKÉ ÚČINKY RTUTI centrální + periferní nervová soustava dospělí:poruchy citlivosti (parestesie) zúžení zorného pole a slyšení trnutí v končetinách.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_13_Kožní soustava Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
JÓD Daniela Hanušková. esenciálni mikroprvek (stopový prvek) lidské tělo: 10 – 20 mg jódu  8 – 15 mg – štítná žláza (hormony T 3 a T 4 )  zbytek: slinné.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Nutriční rizika chudoby
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Vedlejší jatečné produkty
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Anémie.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
12.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Diferencované stravování
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Osteoporóza.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
TIENS KANGLI.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jak číst nápisy na potravinách
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Jídelníček od 4. do 8. března 2019 změna jídelníčku je možná
Transkript prezentace:

Bc. Aleksandra Nikolić Nutriční terapeut Stopové prvky Bc. Aleksandra Nikolić Nutriční terapeut

Dneska budeme mluvit o… Stopové prvky- v μg Jod I Fluor F Selen Se Chrom Cr Kobalt Co Stopove prvky jsou anorganicke latky ktere se vyskytuji v orgganizmu ve stopovych mnozstvich, avsak jsou pro normalni funkci organizmu nezbytne nutne.

JOD

JOD I Součást hormonu štitné žlázy (thyroxin a trijodthyronin) Funkce: přispívá k normální tvorbě hormonů štítné žlázy přispívá k normální činnosti štítné žlázy přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím. přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. přispívá k normální činnosti nervové soustavy. přispívá k udržení normálního stavu pokožky.

Strumigeny látky (goitrogeny)- snižují činnost štítné žlázy Deficit: endemická struma (hypertrofie štitné žlázy) hypothyreóza trpasličí růst, kretenismus , zvýšená potratovost, ... Strumigeny látky (goitrogeny)- snižují činnost štítné žlázy sulfonamidy, dusičnany Kretenismus- při vrozené hypothyreózy snižuji činnost štitne žlazy, tim ze interferuje s vychytavanim či zpracovanim jodu či s tvorbou a uvolňovanim tyroxinu

Zdravotný tvrzení.... Jód přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím. Jód přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. Jód přispívá k normální činnosti nervové soustavy. Jód přispívá k udržení normálního stavu pokožky. Jód přispívá k normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy.

DDD dle DACH μg/den DDD dle WHO Kojenci 0-3 měsíce 4-11 měsíců 40 80 50 Děti 1-3 roky 4-6 roky 7-9 let 10-12 let 13-14 let 100 120 140 180 200 90 150 Dospívající a dospělí 15-18 let 19-24 let 25-50 let 51-64 let ≥ 65 let Těhotné 230 Kojící 260

ZDROJE...

https://is.muni.cz/auth/th/40179/lf_d/disertacni_prace_1.pdf str. 76 Potravina ( 100g ) Obsah jódu ( µg ) krabí maso 130 krevety slávky jedlé škeble 120 treska humr 100 makrela 74 šproty 55 tuňák 50 čerstvý sýr ( 70% t. v s.) 40 sýr plátkový ( 45% t. v s.) tvaroh 35 losos 34 sardinky 32 pórek ( vařený ) 21 jodovaná sůl ( 1g ) 20 čerstvé žampiony 18 vařená brokolice 13 zelí 12 špenát ( vařený ) plnotučné mléko 11 mrkev 10 vejce 1ks https://is.muni.cz/auth/th/40179/lf_d/disertacni_prace_1.pdf str. 76

fluor

FLUOR F V organizmu se vyskytuje v kostech a zubech. Důležitý přisun i během tvorby zubu a po prořezání Účinky fluoridu: přispívá k zachování mineralizace zubů zvyšují odolnost skloviny snižují citlivost zubních krčků mají antimikrobiální účinek mají antimikrobiální účinek- enzym inhibitor

Intoxikace: jednorázová dávka nad 1 mg/kg těl. hmotnosti -nevolnost, zvracení, bolesti břicha dlouhodobé užívání mírně zvýšených dávek- zubní fluoróza dlouhodobé užívání vysokých dávek- zhnědnutí skloviny nadměrný denní příjem ( nad 10 mg, po dobu > 10 let) – fluoróza skeleta DO OSM LET fluoroza skeletu- mineralizace šlách a kloubních pouzder- bolest a ztuhlost kloubů

Deficit?... Fluoridace vody- nejvhodnější koncentrace 0,5-1mg/litr vody v ČR od 1958, od 80 letech ústup, 1993 ukončeno fluoridování na posledním vodovodu v ČR Země, které dodnes vodu fluoriduji: UK, Irsko, USA , Austrálie, Nový Zéland,...

Fluorid přispívá k zachování mineralizace zubů Zdravotný tvrzení.... Fluorid přispívá k zachování mineralizace zubů

M mg/den Ž DDD dle DACH Kojenci 0-3 měsíce 4-11 měsíců 0,25 0,5 Děti 1-3 roky 4-6 roky 7-9 let 10-12 let 13-14 let 0,7 1,1 2,0 3,2 3,9 Dospívající a dospělí 15-18 let 19-24 let 25-50 let 51-64 let ≥ 65 let 3,2 3,8 2,9 3,1 Těhotné Kojící

ZDROJE... zubní pasty, zubní vody, gely,... voda přírozeně bohatá na fluor minerální vody Dobrá voda 0,7 mg/l, Poděbradka 1 mg/l, Mattoni 1,67 mg/l

čaj černý- delka pripravy, káva, rýže, sojové boby, špenat, cibule, hlávkový salát, ryby mořské, sul

Obsah fluoru (mg / 100 g) dle Velíšek, 2002 Potraviny Obsah fluoru (mg / 100 g) dle Velíšek, 2002 Mléko 0,02-0,04 Tvaroh 0,008-0,01 Sýry 0,05-0,09 Jogurt 0,01 Vejce slepičí 0,03 Maso vepřové < 0,02 Maso hovězí 0,01-0,02 Maso kuřecí Játra vepřová Ryby mořské 0,03-0,22 Chléb celozrnný 0,04-0,08 Rýže loupaná 0,03-0,06 Hrách 0,03-0,09 Fazole 0,1-0,2 Sója 0,09-0,13 Špenát 0,03-0,04 Hlávkový salát 0,002-0,04 Cibule 0,004-0,01 Brambory 0,006-0,02 Houby 0,02-0,03 Čokoláda mléčná 0,1 Čaj černý 11,5 - 45 http://is.muni.cz/th/258874/lf_b/Fluor_nejen_pro_zuby_dobry.pdf str. 25 http://is.muni.cz/th/258874/lf_b/Fluor_nejen_pro_zuby_dobry.pdf

selen

SELEN Se esenciální prvek X toxický účinek (nad 3200 mg/den) Funkce: antioxidační účinky – glutathion peroxidáza normální funkce štítné žlázy normalní funkce imunitního systému normální spermatogeneze kvalita vlasů a nehtů - velmi potřebný stopový prvek - selenózy- křehkost, lámavost a ztráta vlasů a nehtů, záněty nehtového lůžka, vyrážka na pokožce hlavy,únava

Kešánská nemoc – kardiomyopatie, ČÍNA Deficit: Kešánská nemoc – kardiomyopatie, ČÍNA Kašin-Bekův syndrom – osteochondropatie GENERALIZOVANÁ Intoxikace: Selenózy projevy: křehkost, lámavost a ztráta vlasů a nehtů, záněty nehtového lůžka, vyrážka na pokožce hlavy,únava Kašin-Bekův syndrom – osteochondropatIE GENERALIZOVANÁ- Smrt buněk chrupavky (v růstové ploténce) a bunek kloubního povrchu nemoc Keshan – vyusti selhani srdce a plicni edema selenózy- křehkost, lámavost a ztráta vlasů a nehtů, záněty nehtového lůžka, vyrážka na pokožce hlavy,únava

Zdravotný tvrzení.... Selen přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Selen přispívá k normální činnosti štítné žlázy. Selen přispívá k normální funkci imunitního systému. Selen přispívá k normální spermatogenezi. Selen přispívá k udržení normálního stavu vlasů. Selen přispívá k udržení normálního stavu nehtů.

Odhadované hodnoty pro příjem DACH 2011   DDD dle DACH μg/den Kojenci 0-3 měsíce 4-11 měsíců 5-15 7-30 Děti 1-3 roky 4-6 roky 7-9 let 10-12 let 13-14 let 10-40 15-45 20-50 25-60 Dospívající a dospělí 15-18 let 19-24 let 25-50 let 51-64 let ≥  65 let 30-70 Těhotné Kojící Odhadované hodnoty pro příjem

Odhadované hodnoty pro příjem DACH 2016 DDD dle DACH M μg/den Ž Kojenci 0-4 měsíce 4-11 měsíců 10 15 Děti 1-4 roky 4-7 roky 7-10 let 10-13 let 13-15 let 20 30 45 60 Dospívající a dospělí 15-19 let 19-25 let 25-51 let 51-65 let ≥ 65 let 70 Těhotné Kojící 75 https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/selen/ Odhadované hodnoty pro příjem https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/selen/

ZDROJE... koncentrace v potravinách závisí na obsahu Se v půdě a vodě, a u chovných zvířat na obohacování krmiv Para ořechy, brokolice, mléko, česnek, maso, vnitřnosti, vejce (žloutek), mořské měkkyší a korýši, mořské ryby https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report?nutrient1=317&nutrient2=&nutrient3=&&max=25&subset=0&offset=0&sort=c&totCount=6898&measureby=g

Chrom

CHROM Cr trojmocný x šestimocný chrom Funkce: přispívá k normálnímu metabolismu makroživin přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi Deficit: u malnutričních pacientů Toxicita: z konzumaci potravin nebyla zjištěná, ze suplementu u sportovců při nadměrných dávkach kožní léze Chrom přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi – tím ze potencuje/ zesiluje účinek inzulinu, ale neví se přesný mechanizmus

Chrom a hubnutí... ? 20 studii do Sys. review, a 11 do meta-analýzy Při suplementaci chromem došlo k statisticky významnému snížení tělesné hmotnosti a procentu tělesného tuku, ale ne i u BMI, obvod pasu a WHR Ale závažnost účinku chroma je malá a jeho klinický význam je nejistý kvůli velké heterogenitě Budoucí studie by měly trvat nejméně 16 týdnů Je doporučováno větší jednotnost měřicích a hodnotících nástrojů pro složení těla. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23495911 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12026/epdf - 16 týdnu- kvuli snizeny heterogenity hmotnosti

Zdravotný tvrzení.... Chrom přispívá k normálnímu metabolismu makroživin . Chrom přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi .

Odhadované hodnoty pro příjem DDD dle DACH μg/den Kojenci 0-3 měsíce 4-11 měsíců 1-10 20-40 Děti 1-3 roky 4-6 roky 7-9 let 10-14 let 20-60 20-80 20-100 Dospívající a dospělí 30-100 Odhadované hodnoty pro příjem

ZDROJE... maso, játra, vejce, ovesné vločky, rajče, hl. salát, houby, kakao, škeble, kukuřičný olej, celozrnné obiloviny, pivní kvasnice, pitná voda, může být i z nádobí ?

kobalt

KOBALT Co Součást vitaminu B12 Důležitý pro správnou funkci enzymu (methionin aminopeptidázou- translace DNA a RNA) Důležitý pro normální funkci buněk, především kostní dřeně, nervového a zažívacího systému DDD je nestanoveno - zahrnutá v denní potřebě vitaminu B12 Deficit- u veganů, u osob se sníženou tvorbou vnitřního faktoru, u osob po gastrektomii, u osob s malabsorpčním syndromem, makrocytární a perniciózní anémie Toxicita- byla pozorována u zvířat při vysokém přívodu anorganického Co

ZDROJE... luštěniny, vnitřnosti, káva, čaj, čokolada, játra, ledviny, ústřice, škeble, drůbež, mléko

Literatura... Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3. Mahan, K. Raymond, J. Krause‘s food and nutrition care process. 13. vyd. Saunders, 2011, 1248 s. ISBN 9781437722338. Velíšek J., Hajšlová J., Chemie potravin 1, 3 vyd. OSSIS, 2009, 602 s. ISBN 978-80- 86659-15-2 SZU, odkaz (přistup říjen 2016): http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/prednasky/Voda/Kozisek_Fluoridy_ Milovy_2012.pdf?highlightWords=pitn%C3%A1+voda https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/selen/ https://is.muni.cz/auth/th/40179/lf_d/disertacni_prace_1.pdf http://is.muni.cz/th/258874/lf_b/Fluor_nejen_pro_zuby_dobry.pdf https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report?nutrient1=317&nutrient2=&nutrient3=&&max=25&subset= 0&offset=0&sort=c&totCount=6898&measureby=g http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12026/epdf