DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 8 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy z vepřového masa Téma: Vepřové maso 1. Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Vendulka Štěrbová Datum tvorby: 14.07.2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s charakteristikou a složením vepřového masa. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor Gastronomie do předmětu „Technologie“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
Vepřové maso 1.
Obsah: Charakteristika Složení
Charakteristika maso je jemně vláknité růžové až světle červené má osobitou lahodnou vůni svalovina je prorostlá tukem, obsahuje 20 až 40% tuku maso z ročních kusů má velmi jemná vlákna a pevnou bílou slaninu
Charakteristika maso starších kusů má tuhá a hrubá vlákna, barva je tmavočervená vepřové maso vyšší energetickou hodnotu, tím také hůře stravitelné chuť vepřového masa je ovlivněna věkem a způsobem krmení nejchutnější je z kusů o hmotnosti 70 až 90 kg při hodnocení se přihlíží hlavně k hmotnosti, pohlaví a celkové tučnosti zvířat.
Složení vepřového masa voda plnohodnotné bílkoviny tuky cholesterol vitamíny: C, D, E, B6, B12 minerální látky: Na, K, Ca, Mg, N, Fe, Cu, Zn, Se
Zdroje LITERATURA: Sedláčková, Hana. Technologie přípravy pokrmů. Praha: nakladatelství Fortuna, 2000. ISBN 80-7168-737-5 Obrázky: http://office.microsoft.com, Galerie Office, 14.07.2012