Testování žáků (státní) – dosavadní zkušenosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Kvalita a evaluace Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Hodnocení škol a školských zařízení
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
Zpracoval: Ing. Petr Hajný, ředitel školy
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Organizační struktura
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
CERMAT 2007 Celostátní hodnocení výsledků vzdělávání žáků 9. tříd a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
Metodika šetření PISA PhDr. Josef Basl, Ph.D.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Problematika hodnocení výsledků vzdělávání v konkrétní škole Mgr.Jitka Topičová ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní Kulatý stůl, MŠMT,
Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj, státním rozpočtem České republiky a státním rozpočtem Slovenské republiky Metodické.
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Setkání v cyklu Střední školy a zřizovatel
Základní vzdělávání a další …
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Bc. Magdalena Zábranská
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Komplexní systém hodnocení
Název operačního programu:
Databáze projektových výstupů OP VK
Hlavní manažér SP Kvalita I
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Organizační struktura
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Testování žáků (státní) – dosavadní zkušenosti Martin Chvál hlavní manažer projektu Ipn Cesta ke kvalitě, NÚOV PedF UK v Praze, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání Praha, 15.10.2010

Státní projekty testování v ČR - ohlédnutí 5. třídy - Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5. ročníků ZŠ 9. třídy - Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 9. tříd a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií   5. třídy 9. třídy 2004 ----------------- Karlovarský 2005 Karlovarský, Liberecký, Pardubický 2006 Karlovarský, Liberecký, Vysočina Všechny kraje vyjma Prahy 2007 Všechny kraje 2008 V roce 2004 realizoval Cermat poprvé projekt testování na základních školách. Projekt proběhl pouze v Karlovarském kraji, zúčastnili se ho žáci 9. ročníků ZŠ. V roce 2005 se rozšířil na Karlovarský, Liberecký a Pardubický kraj. V roce 2006 byl projekt rozšířen již na celou ČR vyjma Prahy (Závěrečná zpráva … 2005). Důvodem vyloučení Prahy bylo to, že od roku 2005 byla tato aktivita spolufinancována z Evropského sociálního fondu (ESF) prostřednictvím projektu MŠMT Kvalita I a Praha stála v těchto projektech ESF samostatně. Projekt nesl název Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 9. tříd ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií 2006 (Závěrečná zpráva … 2006). V rámci projektu byly žákům zadány tři testy a žákovský dotazník. Testy byly zaměřeny na tyto oblasti: matematické dovednosti, dovednosti v českém jazyce a studijní dovednosti (tento test byl v roce 2007 přejmenován na test obecných dovedností). Testy a podmínky testování byly uzpůsobeny rovněž pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami (Závěrečná zpráva … 2007). Projekt Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5. ročníků ZŠ 2006 navazoval na projektový cyklus Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 9. ročníků. V roce 2005 byly do projektu zapojeny pouze základní školy z Karlovarského kraje, v roce 2006 z kraje Karlovarského, Libereckého a Vysočiny. V roce 2007 se do projektu mohly zapojit již ZŠ z celé České republiky. Projekt byl financován z rozpočtu MŠMT. V rámci projektu byly žákům 5. ročníků zadány tři testy a žákovský dotazník. Skladba testů byla zvolena v souladu se skladbou testů v projektech pro 9. třídy. Měl tak být zahájen proces systematického sledování vzdělávacích výsledků žáků v uzlových bodech jejich vzdělávací dráhy. Plné zhodnocení výsledků těchto projektů se očekávalo až časem. Předpokládala se příležitost vyhodnocovat data s ohledem na vývoj vzdělávací soustavy v ČR i v jednotlivých regionech, mohla být vytvořena metodika určení přidané hodnoty škol i individuálního pokroku jednotlivých žáků (Chvál 2007a) KVALITA I

Účast žáků v projektech

Problémy, které se ukázaly Bylo řešeno v projektech Přístup ČŠI k adresným výsledkům škol Neposkytnuto Přístup zřizovatelů k adresným výsledkům škol Přístup veřejnosti k adresným výsledkům (žebříčky škol) Neposkytnuto, ale ukázala se hrozba z nedostatečného legislativního zajištění Jasná koncepce testů Bylo popsáno až ex-post v závěrečných zprávách Jasná specifikace cíle testování Prioritně deklarováno pro vlastní hodnocení školy Hlavní cíl: Pilotní ověřování

Možné (aktuální) cíle testování Zpětná vazba pro školu (učitele) – autoevaluace školy Zpětná vazba pro žáky a rodiče Vyhodnocování kurikulární reformy Externí evaluace škol Sumativní hodnocení žáků – vliv na další vzdělávací dráhu (přijímací řízení)

Jak státní testování vidí veřejnost Odpovědi asi poloviny respondentů, kteří se státním testováním souhlasí. Zdroj dat: PedF UK, ÚVRV, Median 2008

Vybrané klíčové charakteristiky projektů testování účast škol: povinná, dobrovolná rozsah výběru škol: plošně, systematické pokrytí v delší časové periodě, vybraný vzorek, podle zájmu škol načasování: na začátku, na konci, „uprostřed“ daného stupně vzdělávání režim logistického zajištění: přísný, volný přístup k výsledkům: jen škola, jen žáci, navazující škola, zřizovatel, ČŠI koncepce zkoušek: jen DT, nutnost komplexních zkoušek, vhodná pestrost nabídky, … logický plátce: stát, zřizovatel, škola, rodiče úpravy pro SVP žáky: nutné, dobrovolné Cíl testování je rozhodující pro to, jak má být projekt vystavěn!

Jak naložit s výsledky testování Sankční ?motivační? model „chudým brát a bohatým dávat“ Odměna pro školy, které si vybraly „lepší“ žáky? ? Adresné výsledky v rukou státu, resp. ČŠI, zřizovatelů škol Podpůrný model Identifikace míst potřebné podpory Nutnost vypracování systému podpory školám a žákům

Vztah RVP a testů – evaluační standardy? Koncepční východisko pro DT Didaktické testy Koncepční východisko pro externí zkoušky Podpora učitelů pro interní hodnocení žáků

Shrnutí Nutnost neoddělovat od samého počátku vlastní testování od způsobu využití výsledků (kým, jak) rozhodnutí pro sankční či podpůrný model (včetně jeho dotvoření a finančního zajištění) jasná specifikace cíle(ů) testování podle toho zvolit adekvátní podobu projektu(ů) Nutnost závazku vytvoření neredukované podoby evaluačních standardů Pokud tyto předpoklady nebudou naplněny, může státní testování našemu vzdělávacímu systému více ublížit než prospět