STUDIUM A STÁŽE V ZAHRANIČÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Advertisements

Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Odbor zahraničních vztahů 16. března 2016 ERASMUS+ 2016/2017 praktické stáže prezentace pro nominované uchazeče.
Pracovní právo. Pohovor
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Nabízíme všem účastníkům projektu Posílení oborové zaměstnanosti absolventů Vytvoření poradenského servisu a aktivit pro stávající studenty, zájemce o.
Vítejte na Dni otevřených dveří Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 18. ledna 2013.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
MATURITNÍ GENERÁLKA 2010 Jedinečná příležitost pro studenty i učitele středních škol připravit se na změnu maturitní zkoušky v roce 2011 tisková konference.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
MOBILITY DAY Praktická stáž Erasmus+ Ing. Bohdana Čechová.
Projekt střední školy stavební Jihlava Partneři: Vysočina Education Romsdal Videregående skole Godalen Videregående skole.
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Projekt práce s nadanými studenty Drahomíra Pavelková, Alena Kolčavová Zlín,
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Vnější vztahy na FHS Lenka Drábková. Financování VVŠ 2012; Ukazatel K Kvalita a výkon Vědecký výkon fakulty VŠ (započítané body RIV; normovaný počet citací;
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra právních oborů, řízení a ekonomiky Kolegium děkana 2. června 2009.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Informační a poradenské centrum ZČU
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
STUDIJNÍ POBYTY 2017/2018 Odbor zahraničních vztahů
Informační schůzka k programu
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Erasmus+ student mobility
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ
Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
AKTION Česká republika - Rakousko
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Finanční část Praha, 25. července 2017.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS Studium v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky 20. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Evropský návratový fond (ENF)
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Bc. Tomáš Lády, Bc. et Bc. David Gurník
Program celoživotního učení Comenius
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 13. října 2015
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
FREE MOVERS Fakulta filozofická.
Studijní pobyty a praktické stáže
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
PRAKTICKÉ STÁŽE 2018/2019 Odbor zahraničních vztahů
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy
Ing. Stanislava Správková
Studijní pobyty a praktické stáže
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Přijímací řízení pro školní rok 2019/20
Přijímací řízení pro školní rok 2019/20
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Úvodní přednáška pro 1. ročník
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Transkript prezentace:

STUDIUM A STÁŽE V ZAHRANIČÍ 2017/2018 ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády, 30.11.2016

OZV VUT Odbor Rektorátu VUT, zabývající se: Další činnosti: administrací zahraničních vztahů na úrovni rektora krátkodobou mobilitou studentů a zaměstnanců VUT metodickým řízením mobilitních programů, smluvního a finančního zajištění mobilit informačním servisem v oblasti mobilit a ZV účastí na veletrzích a projektech mezinárodní spolupráce spolupráce se studentskými organizacemi VUT Další činnosti: vydávání newsletteru o možnostech mobilit správa Facebooku „Go International with BUT“ pořádání fotosoutěží pro účastníky mobilit informační schůzky pro zájemce o mobility i pro již nominované

OZV VUT

Go International with BUT

PROČ VYJET? zážitky, zkušenosti, zahraniční kontakty finanční podpora „škola života“ výhoda v CV příležitost pro osobní/profesní rozvoj

CO JE ERASMUS+ program Evropské unie pro podporu: mobility jednotlivců na všech úrovních strategických partnerství mezi vzdělávacími institucemi a podniky reforem s cílem modernizovat vzdělávání, zvyšovat kompetence účastníků, podpořit inovace a zaměstnanost navazuje na předchozí LLP/Erasmus a Socrates I+II trvání programu: 2014/15-2020/2021

ZAPOJENÉ ZEMĚ 28 států EU 2 kandidátské země 3 země ESVO

ERASMUS+ AKTIVITY (1) Studijní pobyt (study period, SMS) studium na partnerské škole, s níž má VUT, resp. fakulta pro daný obor uzavřenu bilaterální smlouvu délka trvání min. 90 dní, maximálně 360 dní. studijní pobyt může probíhat v rámci daného akademického roku, tj. 1.6.201X – 30.9.201X+1 studijní pobyt se realizuje na základě studijní smlouvy v rozsahu nejméně 18 ECTS kreditů za semestr (nebo 11/sem. v případě, že plán obsahuje také práci na BP/DP) – Rozh. rektora 15/2015

ERASMUS+ AKTIVITY (2) Praktická stáž (traineeship, SMP) praxe v zahraničním podniku bilaterální smlouva podniku a VUT se nevyžaduje podnikem se rozumí jakákoliv organizace, která: má v cílové zemi právní subjektivitu její předmět činnosti odpovídá oboru studenta nepatří mezi úzkou skupinu tzv. neoprávněných institucí (orgány EU, instituce spravující EU programy) délka pobytu min. 60 dní, max. 360 dní rozsah ekvivalentu plného úvazku pracovní stáž může probíhat v rámci daného akademického roku, tj. 1.6.201X – 30.9.201X+1

PODMÍNKY ÚČASTI Nominace ve výběrovém řízení Aktivní studium Ročník student musí být fakultou k pobytu vybrán v transparentním výběrovém řízení Aktivní studium student musí být po celou dobu pobytu statut studenta na VUT (kombinovaná forma studia je přípustná) Ročník studijní pobyt lze realizovat nejdříve v 2. ročníku studia na VUT, praktická stáž je bez omezení Předchozí účast suma všech studijních a/nebo pracovních pobytů Erasmus+ nesmí překročit 12 měsíců za každý stupeň studia započítává se i předchozí účast v LLP/Erasmus

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ standardně 2x ročně 1. kolo v zimě, pro celý následující akademický rok 2. kolo konec září pro doplnění míst na letní semestr SMP: pravděpodobné třetí kolo na jaře pro krátké letní stáže vyhlašuje OZV, stanovení konkrétních termínů konkurzů a výběrových kritérií v kompetenci fakulty kontaktní osoby: referentky zahraničních agend http://www.vutbr.cz/studium/studium-a-staze-v-zahranici/fakultni-koordinatori-mobilit

FINANČNÍ PODPORA vyjíždějící student obdrží na dobu svého pobytu finanční podporu k realizaci mobility v paušální výši dle cílové země a délky pobytu ve dnech cílové země rozděleny dle relativních nákladů do tří skupin příspěvek 300-600 EUR na 30 dní pobytu v některých nákladnějších zemích dále příspěvek z MSF VUT je možné také navýšit finanční podporu: studentům se specifickými potřebami studentům socioekonomicky znevýhodněným

SMS/SMP EUR 30 dní 500/600 400/500 300/400

KONTAKT ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády Rektorát VUT v Brně, kancelář 1.33 (přízemí vpravo) Tel: +420 541 145 145; E-mail: lady@ro.vutbr.cz Silvie Doubravská Rektorát VUT v Brně, kancelář 1.35 (přízemí vpravo) Tel: +420 541 145 116; E-mail: doubravska@ro.vutbr.cz www stránky Odb. zahraničních vztahů http://www.vutbr.cz/studium/studium-a-staze-v-zahranici

PRO ZAJÍMAVOST významné roky: 1987: zahájení první fáze programu Erasmus 1998: Erasmus poprvé v ČR doposud z českých VŠ vycestovalo: … více než 75.000 studentů ročně z českých VŠ vycestuje: … cca 7.500 studentů a 2.700 zaměstnanců jsou rozdělovány granty … ve výši cca 24 mil. EUR

TOP ZEMĚ - VUT

UŽITEČNÉ ODKAZY www stránky Odb. zahraničních vztahů http://www.vutbr.cz/studium/studium-a-staze-v-zahranici www stránky DZS k programu Erasmus+ http://www.naerasmusplus.cz/ databáze závěrečných zpráv studentů http://erasmus-databaze.naep.cz/modules/erasmus/

(Memorandum of Understanding) RÁMCOVÉ SMLOUVY (Memorandum of Understanding) a FREE MOVERS

FREE MOVERS POBYTY NA ZÁKLADĚ MEMORAND možnost pobytu v kterékoliv zemi, na univerzitě dle vlastní domluvy POBYTY NA ZÁKLADĚ MEMORAND pobyty na univerzitách, s nimiž je uzavřena smlouva o spolupráci (Memorandum of Understanding) aktuálně 85 univerzit: https://www.vutbr.cz/edit/studium/studium-a-staze-v-zahranici/studijni-pobyty-studentu-rp-msmt

MoM a FREEMOVERS AKTIVITY Lze absolvovat tyto druhy pobytů: studijní pobyt na 1 – 2 semestry krátko- i dlouhodobý odborný kurz práce na projektu BP, DP, dizertační práce praktická stáž

ŠVÝCARSKO vyřazeno z programu Erasmus+ (únor 2014) od AR 2014-2015 provozuje tzv. SEMP SEMP = Swiss-European Mobility Programme studijní pobyty či praxe jako v Erasmu financováno pro incoming/outgoing švýcarskou vládou podpora ~420 CHF na měsíc bližší informace: http://www.ch-go.ch/en/

PODMÍNKY ÚČASTI ukončený min. 1. ročník Bc. studia potřebná znalost příslušného cizího jazyka souhlas fakulty s výjezdem rámcová či jiná smlouva o spolupráci nebo potvrzení přijímající organizace (freemovers)

FINANČNÍ PODPORA vyjíždějící student obdrží na dobu svého pobytu finanční podporu k realizaci mobility z prostředků tzv. Rozvojového projektu MŠMT pro země v Evropě se doporučuje obdobná výše podpory jako u programu Erasmus+, jinak dle uvážení odpovědného řešitele fakulty fakulta stanoví prioritu zda za dostupný rozpočet vyšle spíše více studentů (preference) a přerozdělí menší částky nebo obráceně strop 20.000 Kč/měsíčně, v případě rozhodnutí fakulty možno přispět jednorázovou částkou z MSF VUT.

DĚKUJI ZA POZORNOST.