Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
Název: Jak správně psát VY_32_inovace_VT5_04 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Popis psaní jednoduchého dokumentu. Jak vytvářet odstavce. Výběr.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Zpracování a využití informací
MS WORD I. ZÁKLADNÍ EDITACE TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
INFORMATIKA 7 Odstavec II. III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Základní typografická pravidla
Word Textový editor.
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.
Word – Zásady psaní textu
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben.
Základní typografická pravidla
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Textový procesor (MS Word)
Jak psát a editovat text
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Textový editor MICROSOFT WORD.
Formátování ve Wordu bloky Textový editor - základní funkce Odstavec, bloky, úprava textu.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Textový editor.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Formátování dokumentu
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 6 – textový editor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS Word - tabulátory Co se všechno naučíme??? Zarovnání.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Název: Word, textový editor DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_03
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Word – textový editor.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Word - základní typografická pravidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“.
Transkript prezentace:

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Pořizování textu (EUPŠInf5), Inf 8.r Zpracoval: Mgr. Bouška Martin

Pořizování Textu na co bychom si měli dát pozor při psaní textu: Anotace: Cílem této prezentace je, aby si žáci osvojili základní pravidla pro vytváření textu v textových editorech. DUM vytvořen 9.9. 2011

na co bychom si měli dát pozor při psaní textu: Pořizování textu na co bychom si měli dát pozor při psaní textu: 1) Klávesu Enter použijeme jen tehdy, chceme-li začít psát nový odstavec. Jestliže entrujeme na konci každého řádku, je to nesprávné. Počítač si naše řádky srovná sám. [1] Příklad chyb: Otovi Opatrnému skončilo stavební spoření. Dostal vyplaceno 100 000kč. Peníze nepotřebuje, tak se rozhodl je uložit na termínovaný vklad v bance. Správně: Otovi Opatrnému skončilo stavební spoření.Dostal vyplaceno 100 000kč. Peníze nepotřebuje, tak se rozhodl je uložit na termínovaný vklad v bance.

2) Delší text rozdělíme do odstavců, aby se stal přehlednější 2) Delší text rozdělíme do odstavců, aby se stal přehlednější. Odsazení prvního řádku provedeme pomocí klávesy Tabulátor. [1] Příklad: Domek starý přes osmdesát let prošel řadou úprav až do podoby typické socialistické dvoupodlažní „kostky" s brizolitovou omítkou, se dvěma přízemními přístavky - vstupem a garáží přistavěnou na zahradě z jižní strany. Vzhledem ke změně situace v rodině si majitelé přáli vybudovat dva byty - jeden v přízemí pro rodiče, druhý v patře pro mladou rodinu se dvěma dětmi.

3) Za tečkou, dvojtečkou, čárkou, středníkem, otazníkem a vykřičníkem vkládáme před dalším slovem vždy mezeru. Mezeru ale nikdy neděláme před těmito znaménky. [1] Příklad chyb: Když jsme do zahrady ,otevřeli jsme bránu . Co bylo za ní :dům , záhony a dokonce garáž ? Správně: Když jsme do zahrady, otevřeli jsme bránu. Co bylo za ní: dům, záhony a dokonce garáž ?

4) Mezeru nevkládáme před prvním ani za posledním slovem uvnitř uvozovek nebo závorek. [1] Příklad chyb: Anička řekla : „ Ta zmrzlina je skvělá ! " Správně: Anička řekla: „Ta zmrzlina je skvělá !" 5) Mezeru vkládáme jediným stisknutím mezerníku. Jestliže stiskneme mezerník několikrát, dopouštíme se chyby. Potřebujeme-li text odsunout, použijeme tabulátor (Tab), případně text zarovnáme na střed nebo doprava. [1] Příklad chyb: Částice beta jsou elektrony nebo pozitrony. Správně: Částice beta jsou elektrony nebo pozitrony.

6) Vždy nejdříve napíšeme text, teprve poté formátujeme – měníme velikost písma, barvu – odlišujeme nadpisy od textu. Nejprve tedy text napíšeme, zkontrolujeme, opravíme a uložíme.

Použité zdroje: [1] http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/etiketa-zvlastni-udalosti/uredni-dopis-pravidla-jak-jej-psat-caste-typograficke-chyby