Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05"— Transkript prezentace:

1 Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05 Šablona číslo: VII. Sada číslo: 3. Pořadové číslo DUM:05. Autor: Mgr. Milan Žižka

2 Anotace: Materiál na upevňování pojmů a prohlubování dovedností v práci ve Wordu. Formátování textu.
Druh učebního materiálu: Výukový Typická věková skupina: let Klíčová slova: Tabulátory, odsazení, odstavec.

3 Formátování Nezapomeň, že text nejprve píšeme a pak upravujeme. Upravovaný text musíme označit.

4 Červeně označené texty budeš opisovat.
Otevři si Nový dokument (Word). Pojmenuj ho Word formátování a tvé jméno a ulož ho do svých dokumentů. Všechna cvičení budou v jednom dokumentu. Červeně označené texty budeš opisovat.

5 Odsazení Kromě odsazení pomocí řádkování můžeme provádět odsazení pomocí pravítka. (Pravítka, pokud jsou skryta, najdeš na kartě ZOBRAZENÍ.) Šedé části na krajích jsou přednastavení. Na levé straně jsou dva trojúhelníky. Horní trojúhelníček nastavuje odsazení prvního řádku. Spodní trojúhelníček odsazuje zbytek textu.

6 V následujícím textu procvič odsazení pomocí pravítka
V následujícím textu procvič odsazení pomocí pravítka. Text nejprve opiš! (Odsaď první řádek o 2 cm, text o 1 cm, písmo změň na Times New Roman velikost 14.)

7 Nastavení tabulátorů Klepejte na levou zarážku na levém okraji, dokud se zarážka nezmění na typ, který potřebujete: levá zarážka, pravá zarážka, zarážka na střed , zarážka desetinného místa nebo zarážka svislé čáry. Klepněte na vodorovné pravítko tam, kam chcete umístit zarážku tabulátoru. (Odstraní se uchopením levým tlačítkem myši a odtažením.) Zkopíruj následující dokument a pak pokračuj v plnění úkolů.

8 Zkopíruj a uprav Odstavec v počítačovém smyslu má jiný význam než v běžném jazyce. Pokaždé, když v textovém editoru zmáčkneme klávesu Enter, vznikne nový odstavec. Program dokáže již napsaný a označený text upravit. Proto neukončuj konec řádku klávesou ENTER. Chceme-li ukončit řádek, ale nechceme ukončit odstavec, stiskneme SHIFT + ENTER, což je tvrdý konec řádku. Za první větu (za slovo jazyce) vlož odstavec. (Návod najdeš v tomto textu.) Písmo textu změň na tučné. První větu odsaď na pravítku na 3. Začátky vět (jazykolamů) v následujícím cvičení posuň pomocí zarážky na číslo 4.

9 Napiš:  .   Klikni do řádku s textem cvičení a. Na kartě Domů sk. STYL zvol NADPIS 1. Podobně pro cvičení b. zvol NADPIS 2 a ve cv. c změň písmo na Calibri, velikost písma na 20.

10 Odsazení prvního řádku můžeme také provést pomocí pravého tlačítka myši. Vybereme Odstavec, Odsazení a mezery, první řádek.

11 Nad text, který jsi dosud psal, napiš nadpis: Formátování velikost písma 32 a zarovnej ho na střed.
Nápověda: Kurzor postav na kraj prvního řádku před slovo Některé. Napiš slovo Formátování a stiskni Enter. Enter opakuj a vznikne pod nadpisem mezera.

12 Ohlas vyučujícímu konec práce.
Dokument Word formátování a tvé jméno zkopíruj na společný disk G: do složky Word formátování. Ohlas vyučujícímu konec práce. Při prezentaci použito mat. Microsoft Word.


Stáhnout ppt "Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05"

Podobné prezentace


Reklamy Google