Informace z IMPEL konference o odpadech a přeshraniční přepravě odpadů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VOLYNĚ a FAIR TRADE SŠ a JŠ – 1. Fairtradová škola Volyně - 3. Fairtradové město.
Advertisements

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČR - Pevný bod ve světě podnikání Okresní hospodářská komora Vyškov Představení – komory a aktivit v regionu 1. dubna 2016 seminář SOCIÁLNÍ.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Představení společnosti UNITED HYDROGEN, a.s. Společnost UNITED HYDROGEN, a.s. vznikla na konci roku 2007 a jejím dlouhodobým cílem je stát.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Mezinárodní kontrolní operace 24-BLUE/RED GOLD na železnici
Dobrá praxe ve spolupráci krajské samosprávy a Agentury Martin Navrátil (ASZ) Praha,
PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z KONFERENCE INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2013 Mgr. Tomáš Lechner, VŠE v Praze.
E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ JAKO NÁSTROJ PRO PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Projekt ZEVO Chotíkov E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ.
Projekt „Předcházení a postih projevů extremismu při hromadných akcích“
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
IMPEL-TFS NCP Exchange Days 2015 Výroční IMPEL TFS konference 2015 Ljubljana – – RNDr.Jitka Jenšovská (ČIŽP) Ing. Jana.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
CESTA PRO CHYTROU BUDOUCNOST. SMART CITIES Teorie?Koncepce? Realita? Neohraničený urbanistický koncept Informační technologie pro efektivní správu měst.
Setkání zástupců 1. ročníků
Ing. Jiří Burgstaller Ředitel odboru strategických programů a projektů Setkání členů sítě NINET V Praze dne
Ing. Kateřina Lichtenberková
Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Neformální řešení konfliktů prostřednictvím dialogu v oblasti ŽP
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
IMPEL-Enforcement Action Meeting
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Současné toky a zpracování spalitelných odpadů v ČR
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Hlavní město praha a integrace cizinců
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Příspěvek na konferenci
Evropský návratový fond (ENF)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
SPOLEČNÁ TISKOVÁ KONFERENCE Národní protidrogové centrály SKPV PČR, Celního ředitelství Plzeň, České obchodní inspekce a zástupce Celní správy SRN.
Evropská územní spolupráce
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Pozemkové úpravy.
GDPR: ochrana osobních údajů
Chytrá řešení od společnosti E.ON
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Základní informace o programu
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Centralizované rozvojové projekty 2017
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
Projekty IMPEL k implementaci Směrnice o průmyslových emisí
Akční plán - plánované společné aktivity
Právo, Účetnictví, Webový design a grafika, Ekonomika a mezinárodní obchod, Reklamní a marketingová komunikace, Právo Evropské unie, Veřejné finance, Firemní.
Život bez střeva , Praha.
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Stáže M.F.T.A.P. ze dvou pohledů Lucie Mezníková Magistrát města Brna
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Transkript prezentace:

Informace z IMPEL konference o odpadech a přeshraniční přepravě odpadů Martin Zemek

Konference IMPEL/TFS Místo jednání: Frankfurt (Eschborn), SRN Datum: 8. – 10.6.2016 Téma: “Circular economy and international cooperation” zasedání pořádala německá agentura pro mezinárodní spolupráci GIZ prostředí ve spolupráci se Sekretariátem IMPEL.

Konference IMPEL/TFS Účast: zástupci státních institucí ze všech členských zemí Evropské unie zabývajících se ochranou životního prostředí (oblast PPO), zástupci celních či policejních orgánů některých členských zemí EU, zástupci Evropské komise, Sekretariátu Basilejské úmluvy, zástupci organizací Afriky a Číny. Českou republiku zastupovala Ing. Jana Samková a Ing. Irena Sedláčková z Ministerstva životního prostředí ČR.

Konference IMPEL/TFS Základní cíle konference IMPEL/TSF 2010: Výměna informací a zkušeností o přeshraniční přepravě odpadů prováděné v souladu s nařízením Rady (ES) č. 1013/2006, o přepravě odpadů. Propagace výsledků práce IMPEL Sjednocování přístupů v rámci EU v dané problematice Seznámení s principy cirkulární ekonomiky z pohledu EK Zlepšení spolupráce v problematice a otázce nelegálních přeprav odpadů do Afriky, včetně koordinace akcí proti těmto praktikám Zlepšení a prohlubování spolupráce mezi jednotlivými orgány při prosazování legislativy Prezentace probíhajících projektů IMPEL/TFS, získání nových nápadů pro projekty v rámci Waste a TFS teamu

Konference IMPEL/TFS Projekty Enforcement Actions Waste Shipment Inspection Planning Landfill project NCP days Pro inspekci je z těchto projektů nejaktuálnější projekt k plánování inspekcí podle nařízení 1013/2016. Na základě metodiky vzniklé v rámci tohoto projektu budou členské státy postupovat při vypracování plánů inspekcí pro roky 2017 a následující. Workshop Další workshopy zaměřeny na WEEE a spolupráci mezi zeměmi a jednotlivými kontrolními orgány

Konference IMPEL/TFS Druhý den byl zakončen velmi zajímavou exkurzí do zařízení ke zpracování odpadů (House of clear Energy) na bývalé skládce komunálního odpadu zpracování biologicky rozložitelných odpadů suchou fermentací v termofilních bioreaktorech, s následnou kogenerací bioplynu a skládkového plynu, větrná a solární energie, zpracování odpadního dřeva k energetickému využití a zařízení na zpracování (solidifikaci a granulaci) strusky ze zařízení ZEVO pro účely rekultivace skládky.

Konference IMPEL/TFS Poslední den konference - prezentace projektů nejlepších kontrolních praktik v rámci IMPELu a mimo IMPEL: Nesmírně zajímavý byl pak projekt „The e-Trash Transparency Project“ Basel Action Network USA (BAN), který představil šéf US BAN. Projekt spočíval v reálném on-line sledování nelegálního vývozu elektroodpadů vybavených GPS lokátory do Asie (zejména Hong Kongu), kde se dále elektroodpady podařilo fyzicky vypátrat a vysledovat a zdokumentovat jejich konečný osud na nelegálních ručních primitivních demontážích, vypalování a louhování kovů. Nevyužitelné složky pak byly zdrojem četných černých skládek v okolí těchto nelegálních provozoven a zároveň zdrojem kontaminace ovzduší, půdy a vody. Zapojeny do tohoto nelegálního obchodu byly i známé americké značky jako DELL a charitativní organizace Goodwill, což jsou organizace s vysokou společenskou reputací. Zveřejnění těchto informací mělo v US velký mediální dopad a ovlivnilo zároveň jejich PR a image. http://www.ban.org/trash-transparency https://www.youtube.com/watch?v=O5JssN0sN9o https://www.youtube.com/watch?v=Ip5cOK9ahME

Děkuji vám za pozornost. Martin Zemek martin.zemek@cizp.cz www.cizp.cz