OBIMA - Object Image Analysis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy otázek v dotazníku
Advertisements

Co s trhem SBS aneb trh SBS je trh jako každý jiný
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Metoda QFD metoda plánování jakosti založená na principu maticového diagramu umožňuje transformaci požadavků zákazníků do navrhovaného produktu a procesu.
Stanovení ceny v marketingu
CSDCA Common Scale Discrete Choice Analysis Analýza diskrétních voleb se společnou škálou preferencí.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
METODA QFD QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT.
MĚŘENÍ, TYPY VELIČIN a TYPY ŠKÁL
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Diagnostika ve sportovních hrách
4. KONSTRUKCE DOTAZNÍKU Pravidla a doporučení.
Shluková analýza.
Obchodní činnosti - Kapitola 8 1 VÝZKUM TRHU KAPITOLA 8 Pavlíčková.
Taktická příprava Michal Lehnert.
P5 MARKETINGOVÝ INF. SYSTEM A VÝZKUM TRHU MIS - je cesta, jak se firma dovídá o vlivech působící na její okolí, o měnících se požadavcích zákazníků, nových.
Dramaturgie dotazníku
Cíle Metody a techniky Testování obalu. Cílem výzkumu obalu je zjistit: Aspekty užívání Vnímání obalu (identifika č ní síla) Nápadnost (rozlišovací síla)
Spotřebitelský výzkum
Poskytování služeb jako ekonomická činnost. Tvorba podnikatelského plánu Analogie s výrobními podniky Nutno mít na zřeteli charakteristické vlastnosti.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_09.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
HODNOCENÍ ROZDÍLŮ VÝKONŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2010 FTVS.
Lineární regresní analýza
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Jak ptáci kategorizují reálné a abstraktní objekty? David Nácar Rešeršní bakalářská práce Vedoucí práce: Roman Fuchs.
PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ
Experimentální fyzika I. 2
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Využití dotazníku při evaluaci Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Pohled z ptačí perspektivy
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Druhy otázek.
KREATIVNĚ ORIENTOVANÁ PÉČE O KLÍČOVÉHO ZÁKAZNÍKA- NOVÁ FIREMNÍ STRATEGIE.
Analýza konkurence Harry Löwit 2009/2010
Praktikum 4c: Tabulky, baterie otázek 16/5/08. Tabulky - metoda popisu dat.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Základy pedagogické metodologie
Metoda QFD Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Základy pedagogické metodologie VÝZKUMNÉ METODY - ŠKÁLY.
VÝZKUM A INTERNET Internet Advertising Conference Vít Smékal, OMG
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Bc. Jaromír Šetek VNÍMÁNÍ ZEMĚ PŮVODU ZNAČKY A ZEMĚ PŮVODU PRODUKTU VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Pavel Štrach, Ph.D. et Ph.D.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
České Budějovice, červen 2016
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
Základy firemních financí
CSDCA Common Scale Discrete Choice Analysis
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Produktová strategie a proces inovace ve společnosti Mironet.cz a. s.
Stanovení ceny v marketingu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Mixed methods design (MMD)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ekonomika malých a středních podniků
Povolání logistický manažer
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Základy pedagogické metodologie
Lineární regrese.
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Rodičovství biologické a pěstounské
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

OBIMA - Object Image Analysis Analýza obrazu vnímání kolekce objektů

Problém Pochopení silných a slabých stránek vlastních i konkurenčních objektů, např. značek (brand image), institucí (spokojenost zaměstnanců nebo zákazníků), společnosti (životní styl), a pod., a rozdílů mezi nimi, bývá východiskem pro marketingovou a PR strategii. Standardní postup dotazování je vystavěn z baterií škálových otázek, ve kterých respondent vyjadřuje míru svého souhlasu s postupně předkládanými výroky o aspektech objektu. Výsledky bývají často málo průkazné, s malým rozlišením a velkým šumem (chybovým rozptylem).  McCullough (Macro Inc., USA) navrhl využití kombinace metod MXD - Maximum Difference Scaling a Q-Sort. Dosáhl tím podstatného zvýšení diskriminační schopnosti, avšak za cenu výrazného zvýšení doby dotazování. V g82 jsme obě metody nahradili dotazovací metodou SCE - Sequential Choice Experiment, a vytvořili metodicky konzistentní postup OBIMA - Object Image Analysis.

Řešení: OBIMA Princip: Určení preferenčního pořadí ve dvou blocích otázek V prvním bloku se zjišťuje pořadí vnímání aspektů (vlastností) pro každý z objektů, a to nezávisle v pozitivním a negativním smyslu. Respondent určí pořadí subjektivně významných aspektů, a nevýznamné vynechá tím, že otázku ukončí. V druhém bloku se zjišťuje pořadí vnímání objektů pro každý z aspektů, které byly v prvním cyklu otázek dostatečně významné. Pokud byl aspekt nevýznamný pro všechny objekty, v druhém cyklu otázek se nenabízí. Dotazování postihuje aspekty, které jsou pro respondenta důležité, tj. buď přitažlivé a uspokojující, a nebo naopak odrazující nebo znepokojující. Vlastnosti, které nejsou pro respondenta důležité a objekty, o kterých respondent nic neví, jsou základem pro určení prahu vnímání. Předpokládaná doba dotazování je flexibilní. Podobně jako v MXD lze v SCE nastavit maximální počet voleb. Vypočtené charakteristiky aspektů a prahových hodnot vnímání jsou bayesiánské odhady na základě teoretických modelů (RUT - Random Utility Theory, DCM - Discrete Choice Modeling).

OBIMA: Vlastnosti Postup OBIMA je založen na pořadí vnímání aspektů a objektů respondentem. Protože u pořadí nemůže dojít ke shodě, rozlišovací schopnost postupu je vyšší než umožňují škálové baterie. Metoda je vhodná zejména v případě, kdy očekávané rozdíly ve vnímání testovaných objektů jsou malé. Určení prahových hodnot vnímání nevyžaduje dodatečné otázky na ukotvení (anchoring), jak je tomu např. u MXD. Prahové hodnoty vnímání, určené nezávisle pro každého respondenta, dovolují normalizaci intenzity vnímání aspektů. Výsledkem je percepce, tj. intenzita vnímání jako vyjádření přijetí resp. odmítnutí aspektu daného objektu v procentech. Nulová hodnota odpovídá prahu hodnocení. Kladné hodnoty percepce identifikují silné stránky a záporné hodnoty slabé stránky objektů.  Normalizace percepce dovoluje porovnávat výsledky mezi studiemi. Postup minimalizuje vliv aury (halo effect) objektů, zejména značek. Dá se předpokládat, že lepší diskriminace mezi aspekty a objekty poskytne lepší diskriminaci mezi jednotlivci, a proto ostřejší segmentaci vzorku respondentů.

OBIMA: Nevýhody a omezení Dotazování obvykle trvá o něco déle než u baterií škálových otázek. Počet objektů i počet aspektů je omezen asi na 15, v krajním případě na 20. Je to dáno využitím postupu třídění SCE, který vyžaduje v první volbě zobrazit všechny aspekty resp. objekty. Vybírat z většího počtu by respondent zvládal jen obtížně. Celkový počet odhadovaných prvků (součin počtu objektů a aspektů) by neměl překročit cca 200. Odpovídá to např. 10 značkám s 20 testovanými aspekty. Ačkoliv respondent má možnost libovolné objekty i aspekty přeskočit, větší počet by mohl snížit ochotu respondentů odpovídat.  Všechny aspekty by měly mít stejnou (nejlépe kladnou) orientaci smyslu, aby vyjádření souhlasu a nesouhlasu s nimi respondenta nemátlo. Numerické zpracování dat je náročnější než ze škálových baterií.

OBIMA: Příklad Pro testování postupu OBIMA bylo zvoleno 12 obecných aspektů pro 4 značky (Apple, Lenovo, Samsung a Sony), jejichž charakteristicky jsou všeobecně známé. O vyplnění dotazníku bylo požádáno asi 100 pracovníků firem využívajících výzkum trhu. Dotazník otevřelo 57 a dokončilo 47 z nich. Střední doba dotazování byla 11 minut. Dostatečný objem dat vhodných pro zpracování mělo 52 rozhovorů. CAWI dotazník z dubna 2015 je stále aktivní. Výsledky ve formě percepcí daných značek jsou na obrázku.

OBIMA - Object Image Analysis děkuje za pozornost