Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravěk v českých zemích
Advertisements

Vánoce v Řecku.
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Den Země. Den Země v datech  Roku 1970 poprvé slaven v Americe.  Rok poté začala Den Země slavit OSN.  Jakožto mezinárodní den se začal slavit roku.
Halloween Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Den Země – svátek planety
Halloween.
Co je vlastně HALLOWEEN?
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
SVATÝ VALENTÝN.
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
KELTOVÉ.
LIDOVÝ SVÁTEK TŘÍ KRÁLŮ
Svátky a tradice v Kanadě
Vánoce ve Velké Británii.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Oplatková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Brno.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
Halloween   1. opakování informací z 5.ročníku (česky) - kdy se slaví, charakteristické zvyky, výzdoba - (PPT) 2. slova související s tématem – nácvik.
PČ_005_Práce s drobným materiálem_Kašírovaná dýně
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Vánoce v Japonsku. Historie… Vánoce(křesťanský svátek) se do Japonska dostaly v 16. století spolu s křesťanskými misionáři, ale až v 19. století se staly.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Předmět: Anglický jazyk Ročník: 8. Tematický okruh: Halloween
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Problematika stáří, ars moriendi
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník třída Autor
Halloween.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Michaela Vráblíková Název : VY_32_INOVACE_55AJ_345tr_halloween.
Anotace PaedDr. Šárka Kindlová říjen 2011 DUM ročník Halloween
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Rok v jeho proměnách a slavnostech
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
Halloween.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Zvyky a tradice Čechů.
Halloween.
Mikuláš VY_32_INOVACE_5A_17
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_Halloween Anglický.
Cizí jazyk Jazyk a jazyková komunikace 1. Receptivní řečové dovednosti
Co jsme si odnesli z Evropy IRSKO – DUBLIN –
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Transkript prezentace:

Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?

Jak Halloween tak Dušičky mají společné kořeny a to v keltských zvycích. Keltové se v době dnešního Halloweenu právě loučili s létem a oslavovali příchod nového roku. V jejich řeči se tomuto svátku říkalo – Samhein.

První zmínky o oslavách pocházejí již z období okolo 5 První zmínky o oslavách pocházejí již z období okolo 5. století, kdy jej slavili Keltové ve Skotsku a Irsku. O několik století později se stal jedním z nejoblíbenějších svátků. Původní názvy jako All Hollows Night nebo All Saint Day nahradili lidé na venkově zkrácením do podoby jakou známe dnes – Halloween.

Památku zesnulých založil v roce 998 Odillo z Cluny Památku zesnulých založil v roce 998 Odillo z Cluny. Zhruba od tohoto roku se slaví v Evropě 1.11. svátek Všech svatých a o den později Dušičky.

Halloween – 31.10. Halloween se v současnosti slaví hlavně v USA, Kanadě, VB, Irsku, Austrálii a na Novém Zélandu, ale pomalu expanduje i do dalších zemí. Mezi hlavní znaky patří vyřezaná dýně – tzv. Jack - O ´- Lantern, černé kočky, duchové a čarodějnice.

Koledníci, které tvoří převážně děti jsou oblečeni do speciálních kostýmů a chodí dům od domu a volají na jejich majitele tzv. Trick or treat, což znamená v překladu Koledu nebo vám něco provedu. Většinou za tyto koledy dostávají sladkosti nebo ovoce.

Dušičky – 2.11. V den tohoto svátku chodí lidé na hroby svých pozůstalých, aby jim tam mohli zapálit svíčku a zavzpomínat na ně.

Je pouze na nás, jaký svátek se rozhodneme slavit, ale rozhodně bychom měli vědět něco o jejich minulosti a zvycích.