Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 V r uložila vláda MF, MŠMT a MPO vypracovat systém budování finanční gramotnosti na ZŠ a SŠ (dále jen SBFG).  První verze byla dokončena v r.
Advertisements

Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Specifika vzdělávání finanční gramotnosti v dětských domovech
Rozpočtové hospodaření obcí
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Ing. Lucie Kratochvílová
Rozumíme penězům Buštěhrad Projekt Rodina Splátkova  Sociální postavení  Ekonomická situace  Příjmy  Výdaje  Finanční produkty / stavební.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
– – Občanská a finanční gramotnost jako základ konkurenceschopnosti zaměstnanců Ing. Radka Sokolová.
ELearningové kurzy o daňových a celních otázkách.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
(komentovaný přehled)
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s Bezpečnostním výborem SBK V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr.
Rozpočet domácnosti Název školy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C 8 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníŘíjen 2012.
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Ing. Jan Krajíček, Ph.D Peněžní gramotnost Peněžní gramotnost.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Ing. Jan Krajíček, Ph.D Cenová gramotnost.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Finanční gramotnost – klidná cesta rozbouřeným mořem financí Jaké znalosti a dovednosti musíme mít, abychom naplnili vlastní cíle?
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
1. Lekce Základní hospodaření s financemi Ujasnění základních finančních pojmů Rodinný rozpočet a tvorba finančního plánu Zajištění příjmů, proč a kdy?
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Název: VY_42_INOVACE_MA_7B_32A Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Helena Židová Ročník: 7.r. Tematický.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT Finanční gramotnost Chovančíková Eva 1.A.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Kód vzdělávacího materiálu:
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Fiskální politika Pavel Seknička.
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Aktivní bankovní operace – úvěry
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
eLearningové kurzy o daňových a celních otázkách
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Veřejné Finance.
EU_62_B_sada 1_07_M_Účet_Poliačíková
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Test.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Finanční gramotnost v ZŠ
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
DUM - Digitální Učební Materiál
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015 Finanční gramotnost Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015

Dělení finanční gramotnosti Běžně lze znalosti a vědomosti vedoucí k finanční gramotnosti rozčlenit do následujících skupin: 1. Psychologické a sociální aspekty finanční gramotnost 2. Informační gramotnost v rámci finanční gramotnosti 3. Ochrana spotřebitele 4. Peněžní gramotnost 5. Cenová gramotnost 6. Rozpočtová gramotnost 7. Právní gramotnost

Finanční gramotnost obecně Co to vlastně je finanční gramotnost? Je mnoho cest jak ji vysvětlit! Finanční gramotnost je souhrn finančních, ekonomických a dalších vědomostí a znalostí, které občan využije v téměř každodenním životě ať doma, v práci či někde jinde. Finanční gramotnost by měla každého připravit na různé životní události jako je pořízení úvěru, tvorba domácí rozpočetu atd.

Důležité je rovněž znalost ekonomických sektorů a jejich vztahů. Dále do tohoto celku lze zařadit právní gramotnost, jejíž součástí je povědomí o daních a daňovém systému České republiky. Důležité je rovněž znalost ekonomických sektorů a jejich vztahů. Důležitou roli ve finanční gramotnosti občanů hraje internet a stát. Finanční gramotnost jako řízení osobních/rodinných financí obsahuje tři složky: gramotnost peněžní, cenovou a rozpočtovou. https://www.youtube.com/watch?v=HrQTBqxbNZ0#t=144 O penězích a lidech

Peněžní gramotnost Peněžní gramotnost je nezbytnou součástí celku. Je nezbytná pro správu osobních financí jak hotovostních tak bezhotovostních. Dále správu nástrojů k tomu určených např. běžný účet. Poukazuje na to, jak se vypořádat s náhlým výpadkem příjmu financí.

Cenová gramotnost Je nezbytnou kompetencí pro pochopení cenových mechanismů a inflace. Důležitou součástí je porozumění principu „hodnoty peněz“. Podstatné je chápaní nástrojů a služeb po praktické stránce a to poplatků a úrokových sazeb.

Rozpočtová gramotnost Máte rodiny, nebo žijete samostatně? Rozpočtová gramotnost představuje nezbytnou součást znalostí pro tvorbu osobní a rodinného rozpočtu. Nedílnou součástí je správa financí a to jak pojištění, tak i třeba úvěrů atd.

Právní gramotnost Právní gramotnost je souhrnem znalostí a informací z oblasti platného práva, které by měl spotřebitel mít, aby byl schopný účinně prosazovat svá práva, patřičně plnit své povinnosti a kvalifikačně se v této pozici rozhodoval. Znalost právní gramotnost je rozhodující v oblasti uzavírání smluv, poskytování peněžních prostředků a související problematiku Poukazuje také na problematiku soudních sporů, jejich proces a mimosoudní řešení sporů a dále – insolventních řízení, exekuce atd. Tato gramotnost je velmi důležité hlavně pro spotřebitele, kteří si pořizují úvěr, hypotéky atd.

Psychologické a sociální aspekty finanční gramotnosti Tato část finanční gramotnosti, je určena osobám, které se chtějí o tuto látku zajímat více do hloubky. Poukazuje na to, že finanční gramotnost s sebou nese psychická i sociální rizika. Pokouší se ukázat, proč se lidé spotřebitelé chovají nezodpovědně a nekompetentně. Finanční gramotnost je rozhodující faktor z hlediska ekonomické psychologie.

Informační gramotnost v rámci finanční gramotnosti Je informační gramotnost je nedílnou součástí výuky finanční gramotnosti. Informační gramotností se rozumí souhrn schopnost í znalostí člověka akceptovat, pochopit a vyhodnocovat informace z hlediska jejich věruhodnosti, účelovosti a reální informační hodnoty.

Ochrana spotřebitele Je důležitá pro občany, kteří se ocitnou v hmotné nouzi. Hlavním záměrem je pomoci klientům konat informovaná rozhodnutí a efektivně řešit vzniklé situace a spory.

Zdroje Slabikář finanční gramotnosti; ISBN: 80-254-4207-4; COFET, a. s., 2009, Ing. Bc. Ivan Noveský, Ing. Jiří Turova, Ph.D.,Doc. Ing. Magdalena Kotýnková, CSc., Ing. Leoš Kopecký. atd. http://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=2939 3.1.2015 http://www.obrazky.cz/?q=finan%C4%8Dn%C3%AD+gramotnost#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=link&utm_term=finan%C4%8Dn%C3%AD%20gramotnost&utm_content=lista http://www.nuov.cz/financni-gramotnost