Výživa a hygiena potravin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metabolismus lipidů.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_224.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
Respirace.  soubor chemických reakcí, nezbytných pro uvoln ě ní chemické energie, která je obsa ž ena v organických slou č eninách  C 6 H 12 O 6 + 6O.
Fotosyntéza. Co to je? o Z řeckého fótos – „světlo“ a synthesis –„skládání“ o Biochemický proces, probíhá v chloroplastech (chlorofyl) o Mění přijatou.
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
M ETABOLICKÉ DĚJE Mgr. Jaroslav Najbert. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s.
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
☼.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Vznik a vývoj života.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Stavba buňky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metabolismus sacharidů
Β-oxidace VMK.
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_06C_15_Metabolismus.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Metabolismus aminokyselin.
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry (sacharidy).
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Různé podmínky života na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název projektu: Moderní škola
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
NUKLEOVÉ KYSELINY DEFINICE DRUHY SLOŽENÍ FUNKCE REPLIKACE
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
Metabolismus buňky Projekt OBZORY
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
01b-Chemické složení živé hmoty FRVŠ 1647/2012
C5720 Biochemie 22_Citrátový cyklus Petr Zbořil 1/3/2019.
Buňka.
A B C c d b a e g h i f 1.1 Různé typy buněk
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

Výživa a hygiena potravin Metabolismus

METABOLISMUS Organizovaný soubor chemických reakcí a energetických přeměn, které probíhají v živém organismu Mezi živým organismem a jeho životním prostředím FUNKCE METABOLISMU: Zdroj energie Stavební materiál pro výstavbu vlastního těla METABOLISMUS ZAHRNUJE 2 TYPY DĚJŮ: Děje katabolické Děje anabolické

KATABOLICKÉ DĚJE Jsou to tzv. DISIMILACE (rozkladné štěpení) děje, při nichž z látek složitějších vznikají látky jednodušší (katabolity) při katabolických rcích se štěpí makromolekuly na menší molekuly, za současného uvolnění odpovídajícího množství energie poskytuje stavební materiál a energii pro biosyntetické reakce Jedná se převážně o OXIDAČNÍ RCE

ANABOLICKÉ DĚJE Jsou to tzv. ASIMILACE (biosyntézy) Vedou ke vzniku nových chemicky složitějších látek z látek jednodušších Energii spotřebovávají (biosyntézy proteinů, sacharidů, lipidů…) ROZDĚLENÍ ORGANISMŮ DLE METABOLISMU: Podle zdroje přijímané energie FOTOTROFY Přijímají a využívají energii ze slunce b) CHEMOTROFY Energii získávají oxidací živin

2. Podle zdroje stavebního materiálu AUTOTROFY Organické látky syntetizují z látek anorganických (CO2, H2O, NH3,…) (rostliny) b) HETEROTROFY Nejsou schopné syntetizovat organické sloučeniny z anorganických (živočichové)

KATABOLISMUS CO2, H2O, NH3, močovina Energeticky bohaté živiny (sacharidy, lipidy, bílkoviny) jsou odbourávány oxidačními (dehydrogenačními) pochody na jednodušší sloučeniny: Pyrohroznovou kyselinu Octovou kyselinu CO2, H2O, NH3, močovina Účelem postupného odbourávání je stupňovité uvolňování energie

FUNKCE KATABOLISMU: Produkuje chemickou energii a ukládá ji do ATP (adenosintrifosfát) = energetické konzervy buňky Poskytuje stavební materiál pro biosyntetické rce Vyrábí energií bohaté redukční činidlo NADH (nikotinamidadenindifosfát) = zdroj vodíkových atomů

1. FÁZE KATABOLISMU (trávení) Složité molekuly živin jsou štěpeny na své stavební jednotky  probíhá v trávicím traktu PROTEINY z tisíců druhů bílkovin vzniká směs 20 aminokyselin LIPIDY Glycerol + mastné kyseliny SACHARIDY Monosacharidy  Izomerizací  glukóza NUKLEOVÉ KYSELINY Nukleotidy

2. FÁZE KATABOLISMU (buněčné trávení) Aminokyseliny, mastné kyseliny, glukóza jseou odbourávány na Acetylkoenzym A  probíhá v cytoplazmě buněk

3. FÁZE KATABOLISMU (Krebsův cyklus + dýchací řetězec) Acetyl CoA vstupuje do univerzálního cyklického děje (citrátového cyklu), kde je zoxidován (dehydrogenací) na NADH + H+ (produkt). Odpodní látkou citrátového (Krebsova) cyklu je CO2. NADH + H+ vyprodukovaný odbouráváním Acetyl CoA v citrátovém cyklu vstupuje do tzv. DÝCHACÍHO ŘETĚZCE. Oba děje (citrátový cyklus i dýchací řetězec probíhají v mitochondriích buněk.

DÝCHACÍ ŘETĚZEC a OXIDAČNÍ FOSFORYLACE V dýchacím řetězci jsou atomy vodíku z NADH + H+ přenášeny na kyslík (1/2 O2) přes sérii enzymatických komplexů a mobilních přenašečů. Enzymatické komplexy a mobilní přenašeče jsou lokalizovány na vnitřní membráně mitochondrií. Enzymatické komplexy a mobilní přenašeče jsou za sebou uspořádány podle rostoucí hodnoty ELEKTROCHEMICKÉHO POTENCIÁLU  tím tvoří elektrochemickou baterii, která produkuje ELEKTRICKOU ENERGII. Elektrická energie je hnací silou tvorby ATP.