Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)"— Transkript prezentace:

1 (Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
Krebsův cyklus (Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)

2 Krebsův cyklus nejdůležitější metabolická dráha, spojuje se zde metabolismus sacharidů, lipidů a proteinů

3 Acetylkoenzym A: obsahuje zbytek ATP (adenosin, 2 fosfáty), kys
Acetylkoenzym A: obsahuje zbytek ATP (adenosin, 2 fosfáty), kys. pantothenová, merkaptoethylamin, acetyl

4 • Krebsův cyklus je proces, ve kterém se acetyl-CoA (2C) slučuje
• Krebsův cyklus je proces, ve kterém se acetyl-CoA (2C) slučuje s oxalacetátem (4C) za vzniku citrátu (6C), který se přes systém dalších reakcí mění zpět na oxalacetát (4C) • Probíhá v mitochondriích.

5

6 Krebsův cyklus 1. Kondenzace a izomerace: AcCoA a oxalacetát spolu reagují za vzniku citrátu, který se izomerací přeměňuje na isocitrát.

7 Krebsův cyklus 2. Oxidační dekarboxylace – isocitrát podléhá dekarboxylaci (odštěpí se molekula CO2) a současné oxidaci. Současně s oxidací probíhá redukce NAD+ na NADH + H+. Vzniká 2-oxoglutarát.

8 Krebsův cyklus 3. Druhá oxidační dekarboxylace a zároveň substrátová fosforylace: 2-oxoglutarát se za odštěpení molekuly CO2 přeměňuje na sukcinát. Opět redukcí vzniká NADH + H+. Současně se uvolňuje molekula ATP.

9 Krebsův cyklus 4. Dehydrogenace, hydratace, dehydrogenace: sukcinát podléhá dehydrogenaci (vznik FADH2), opět se hydratuje (adice H2O) a znovu podléhá dehydrogenaci (vznik NADH + H+).

10 Produkty Krebsova cyklu
2 molekuly CO2 1 molekula ATP 3 molekuly NADH + H+ 1 molekula FADH2 molekuly NADH + H+ a FADH2 odcházejí do dýchacího řetězce, kde se dále přeměňují

11 Dýchací řetězec Lokalizován ve vnitřní membráně mitochondrií

12

13 Dýchací řetězec V dýchacím řetězci je vodík z redukovaných koenzymů NADH a FADH přenášen na kyslík, vzniká voda a uvolňuje se energie. Uvolněná energie umožňuje v mitochondriích fosforylaci ADP na ATP. Z 1 molekuly NADH se uvolní energie pro vznik 3 molekul ATP, z 1 molekuly FADH se uvolní energie pro vznik 2 molekul ATP. Dýchací řetězec tak končí soubor reakcí, kterými se z živin uvolňuje energie. Energetické rezervy ATP se spotřebovávají na práci chemickou (syntéza), osmotickou (transport) a mechanickou (stah svalu).


Stáhnout ppt "(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)"

Podobné prezentace


Reklamy Google