Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metabolismus aminokyselin.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metabolismus aminokyselin."— Transkript prezentace:

1 Metabolismus aminokyselin.
Synthéza močoviny.

2 Hlavní zdroj aminokyselin jsou proteiny v potravě

3 Degradace nitrobuněčných proteinů:
Ubiquitinylace proteinů = „označkování” k degradaci

4 Degradace intracelulárních proteinů proteasomovým systémem
- příklad p53 proteinu

5 ZÁKLADNÍ PŘEHLED METABOLISMU AMINOKYSELIN
Zdroje aminokyselin pro metabolismus: - aminokyseliny z natrávených bílkovin v potravě - aminokyseliny z proteinů degradovaných uvnitř buněk (proteasom) - aminokyseliny (neesenciální) syntetizované z jiných sloučenin Esenciální aminokyseliny jsou syntetizovány v rostlinách a bakteriích. Důležité reakce volných aminokyselin: Transaminace (event. deaminace) V katabolismu aminokyselin je transaminace velmi často první reakcí. Konečné produkty všech 20 aminokyselin jsou: 1. Intermediáty citrátového cyklu (oxalacetát, a-ketoglutarát, sukcinyl-CoA, fumarát), 2. pyruvát, 3. Acetyl-CoA nebo acetoacetyl-CoA. Některé aminokyseliny jsou prekurzory biologicky důležitých sločenin. Na rozdíl od sacharidů a tuků, pro aminokyseliny není možnost „skladování“.

6

7 ESENCIÁLNÍ v. NEESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY
Alanin Arginin* Asparagin Histidin Aspartát Isoleucin Cystein Leucin Glutamát Lysin Glutamin Methionin Glycin Fenylalanin Prolin Threonin Serin Tryptofan Tyrosin Valin NEESENCIÁLNÍ * Arginin je tvořen v cyklu močoviny, ale takto vytvořené množství nestačí a většina argininu je spotřebována na odštěpení močoviny. Arginin se musí tedy doplňovat potravou a je „semiesenciální“.

8 Transaminační reakce

9 Aminotransferasy

10 Detaily transaminační reakce

11 Důležité aminotransferasy (transaminasy):
Aspartate aminotransferase (AST): ASPARTATE + a-KETOGLUTARATE nOXALACETATE + GLUTAMATE Alanine aminotransferase (ALT): ALANINE + a-KETOGLUTARATE n PYRUVATE + GLUTAMATE (Markery jaterního poškození).

12

13 Transaminace a oxidativní deaminace. GLUTAMÁT-DEHYDROGENÁZOVÁ REAKCE
(= odštěpení amoniaku z glutamátu) Kofaktory: NADH (>) nebo NADPH (<) Allosterická regulace: aktivace: ADP a GDP, inhibice: ATP a GTP

14

15 Biosyntéza neesenciálních AK
oxaloaceát žaspartáte ž asparagin (AST) Glutamát ž glutamin (glutamine syhthase) Glutamát ž ornitin ž arginin (urea cycle) Aminokyseliny ž glutamát (transaminasy) pyruvát ž alanin (ALT) Fenylalanin ž tyrosin Serin + methionin ž cystein Glutamáte ž prolin 3-fosfoglycerát ž 3-fosfohydroxypyruvat ž serin nglycin cholin žglycin threonin žglycin

16 Biosyntéza serinu

17 Syntheéza of glutamátu z from argininu nebo prolinu
Biosynthéza glutamátu z prolinu je „obrácením“ synthézy prolinu z glutamátu

18 Prolin je syntetizován z glutamátu

19 Synthéza cysteinu ze serinu a methioninu

20 Tvorba glycinu

21 Hydroxylace fenylalaninu na tyrosin (defekt při fenylketonurii)

22

23 Glutamát a glutamin Podobně, aspartát a asparagin (enzymy asparagin synthetasa a asparaginasa, ale asparagin synthetasa přenáší amino-skupinu z glutaminu).

24

25

26 KATABOLISMUS AMINOKYSELIN
DETOXIKACE AMONIAKU, CYKLUS MOČOVINY Většinou začíná transaminací (nikoli prolin, threonin, lysin, histidin) Glutamát dehydrogenasa (reversibilní) odštěpuje amoniak z glutamátu Většina amoniaku je přeměněna v močovinu v cyklu močoviny, močovina je vyloučena močí Močovina je rozpustná a netoxická (za fyziologických koncentrací)

27 glutamátžNH4+ NH4+ž cyklus močoviny
Zdroje amoniaku: Osud amoniaku: glutamátžNH NH4+ž cyklus močoviny Oxidativní deaminace AMK NH4+ ž glutamin glutamin ž NH NH4+ž asparagin asparagin ž NH4+ NH4+ + a-ketoglutarát ž glutamát Histidin žNH4+ (histidasa) Atd.

28 Transaminace a oxidativní deaminace GLUTAMÁT-DEHYDROGENÁZOVÁ REAKCE
Kofaktory: NADH (>) nebo NADPH (<) Allosterická regulace: aktivace: ADP a GDP, inhibice: ATP a GTP

29

30 Glutamát a glutamin Podobně, aspartát and asparagin (enzymy asparagin synthetasa a asparaginasa, ale asparagin synthetasa přenáší amino-skupinu z glutaminu).

31 Odštěpení amonného iontu z histidinu
(histidasa – první krok katabolismu histidinu) Též další možnost tvorby glutamátu

32 Biosyntéza močoviny

33 Cyklus močoviny

34 Cyklus močoviny

35 Karbamoylfosfát je též použit pro biosyntézu pyrimidinů


Stáhnout ppt "Metabolismus aminokyselin."

Podobné prezentace


Reklamy Google