Věda v ulicích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Advertisements

Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Experimentální metody oboru – FYZIKÁLNÍ PRINCIPY SNÍMAČŮ 1/30 Fyzikální principy snímačů © Zdeněk Folta - verze
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Digitální fotografování Číslo DUM: III/2/VT/2/3/43 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/15 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Pasivní součástky Nejrůznější formy a tvary
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Základy automatického řízení 1
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Termika – Fotovoltaika
Výstupní zařízení – druhy tiskáren
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy rovnovážné termodynamiky
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Elektromotor a jeho využití
Rovnání a ohýbání.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Další součástky s jedním přechodem PN
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Číslicová technika.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Elektromagnetická slučitelnost
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Periodická soustava prvků
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
VY_32_INOVACE_
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Magnetické ztráty.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Skupenství látek.
AUTONOMNÍ HASÍCÍ SYSTÉMY PROTENG a SAPHIR
Pascalův zákon.
Interaktivní elektrický obvod
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Digitální učební materiál
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
Závislost elektrického odporu
Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost,
Dolomitické vápno a stabilizace popílků
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Transkript prezentace:

Věda v ulicích

Slitiny s tvarovou pamětí

Slitiny s tvarovou pamětí Ag-Cd In-Ti Au-Cd Ni-Ti Cu-Al-Ni Ni-Al Cu-Sn Fe-Pt Cu-Zn Mn-Cu Cu-Zn-X(Si,Sn,Al) Fe-Mn-Si

Tvarová paměť Jev tvarové paměti trochu připomíná kouzelnický trik. Součástka ze slitiny SMA je ochlazena a potom zdeformována, tak že se podstatně změní její tvar. Po zahřátí nad určitou charakteristickou teplotu se součástka samovolně vrátí ke svému původnímu tvaru. Deformace může být velká a změna tvaru výrazná. Návrat do původního tvaru může být poměrně rychlý v úzkém teplotním intervalu. Pokud se snažíme návratu bránit, součástka vyvine značnou sílu. Slitiny SMA navíc vykazují i další atraktivní vlastnosti při mechanickém namáhání, které souvisí s tvarovou pamětí jako superelasticita a superplasticita a je možné je souhrnně označit jako jevy tvarové paměti.

Využití

Termostatické vodovodní mísící baterie

Termostatické vodovodní mísící baterie Funkce termostatické směšovací vodovodní baterie je založena na jedné z vlastností materiálů s tvarovou pamětí. Využívá se dvou tlakových pružin, jedné běžné ocelové a druhé z SMA slitiny NiTi, které přes pohyb šoupátka ovládají přívod teplé a studené vody. Nastavením předpětí pomocí regulátoru lze nastavit požadovanou teplotu (polohu šoupátka) podle diagramu napětí-teplota. Stlačená SMA pružina reaguje na teplotu smíšené vody – při zvýšení teploty se roztahuje a uzavírá přívod teplé vody pohybem šoupátka a naopak otevírá při snížení teploty pod hodnotu zvolenou nastavením regulátoru. Aplikace založené na podobném principu jsou využívány v klimatizačních zařízeních, kávovarech, či v zařízení k odstraňování kondenzované kapaliny z parních potrubí.

Lékařství

Lékařství 1. rovnátka-ze superelastického drátu, jsou mnohem účinnější než rovnátka z klasických materiálů. 2. angioguard-Filtr se rozevře v tepně a zachytává z krve různé krevní sraženiny, které by jinak mohli způsobit ucpání cév v srdci nebo mozku 3. stenty 4. stenty-Mají široké využití při různých operacích a mají mnohonásobně lepší vlastnosti než stenty ocelové

  Využití SMA ve vesmíru Marsovské vozítko - Mars Pathfinder - byl vybaven detektorem dopadajícího marťanského prachu. Nad elementem slunečního článku bylo umístěno otočné sklíčko, na které padal prach. Detekováno bylo dopadající sluneční záření přes sklíčko a po jeho otočení bez sklíčka. Otočný mechanismus byl poháněn drátkem NiTi (SMA), jeho zkrácení bylo vyvoláno průchodem elektrického proudu na povel ze Země.

Publikace 2005 P.Šittner, V.Novák Slitiny s tvarovou pamětí, prosadí se jiné než lékařské aplikace? Technik 2005, pp. 30-31, V.Novák Intermetalika a jevy tvarové paměti Sborník Otevřená věda 2002 P.Šittner, V. Novák Kovové slitiny s tvarovou pamětí Technik 7, 2002, pp. 14-16, V. Novák , P. Šittner Aplikace jevu tvarové paměti Technik 10, 2002, pp. 32-33, 1999 V.Novák, P.Šittner, and N. Zárubová Anisotropy of shape memory alloys -modelling and experiment in Proc. of 13th Conference of Slovak and Czech and Physicists, August 23.-26. 1999, Zvolen, Slovakia, pp.168-170 V. Novák

E-mail: sittner@fzu.cz Internet www.fzu.cz E-mail: sittner@fzu.cz

Tuto prezentaci připravily: Jana Kabešová Kateřina Černá