70 let školních jídelen 1945 – 2015 RNDr. Jitka Krmíčková, 2015

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hygienická problematika ve školním stravování
Advertisements

Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová.
Kariérové poradenství
Ekocentrum Paleta – Zdraví na talíři. Vazba na strategické dokumenty města – Akční plán strategie města – opatření „Rozvoj programů péče o zdraví obyvatel“
Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
PROSTORY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
NZIS ukazatele pro řízení Seminář 20.května 2003.
1 Gymnázia z pohledu statistických dat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Novinky ze světa školního stravování…….. Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Školní stravování v dietním režimu Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Školní stravování Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje tel.:
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Školy a školská zařízení v Pardubickém kraji
Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách
PORADA OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Spotřební koš ve školním stravování
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
PHmax ve středním vzdělávání
PCO – případová studie problematika redundance
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
AUTOR: Blanka Petlánová
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Transkript prezentace:

70 let školních jídelen 1945 – 2015 RNDr. Jitka Krmíčková, 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 • tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz • www.msmt.cz

70 let školních jídelen Zařízení školního stravování – Matiční dům, Rybí trh 7-8, Opava Matiční dům v 19. století sloužil nejdříve jako zájezdní hostinec, později jako restaurace. Provoz školní jídelny v objektu Matičního domu byl zahájen v roce 1951.

Almanach ke školnímu stravování Autor: Bc. Jana Bradová Kmotři: MUDr. Kateřina Cajthamlová Mgr. Daniel Štěpán V prezentaci je využíván materiál z Almanachu ke školnímu stravování

40-tá léta

50-tá léta Pracovnice kuchyně v 50. letech Střední odborná škola veterinární, Hradec Králové, Pražská 68 „Doby, kdy polévka byla ještě grunt“

Kolektiv pracovnic školní jídelny Nové Město na Moravě: 1968 60-tá léta Kolektiv pracovnic školní jídelny Nové Město na Moravě: 1968 Tehdy to nebyla jídelna v pravém smyslu slova, ale nouzový stravovací prostor, nacházející se dole v chodbě školy – nynější dílny a šatna žáků. Zde se nejen připravovaly obědy, ale i stravovali žáci. Vařilo se zhruba pro 300 strávníků. Strava byla připravovaná ve ztížených pracovních podmínkách. Chyběly nejen prostory, ale i vybavení školní kuchyně a jídelny. Ze sklepa se ručně nosil otop v koších - nebyl výtah do kuchyně. Sporák (uhelný) byl jediným zdrojem energie! Velmi obtížné bylo také zásobování potravinami, masem, ovocem. Mléko i zelenina se podávalo z ulice přímo do okna kuchyně. V dalším okně byl suchý sklad potravin; zboží se skládalo přímo oknem do skladu z aut. Dvakrát i třikrát týdně dovážely kuchařky asi 100 – 150 kg masa na dvoukolovém vozíku přímo z obchodu na náměstí.

70-tá léta

90-tá léta Gymnázium Dobruška, Pulická 779 „Výdej obědů – činnost, která energetickým výdejem nahradí hodinu bodyformingu.“ Vařívalo se až 750 obědů, což bylo na tak malou a ne moc dobře vybavenou jídelnu poměrně velké sousto. Kuchyň byla ve své době standardně vybavena - 2 kotle, pánev na smažení, vydávací stolička, sporák a myčka na nádobí, lednice byly na tak velký provoz pouze dvě. Mrazící zařízení nebylo vůbec žádné. Dnes si neumím vůbec představit, kam bychom dali všechno zboží.

po roce 2000 Zrušením okresů v roce 2003 zanikla i výchovná střediska školního stravování na okresní i krajské úrovni. Funkce krajských metodiků školního stravování zůstala v krajích zachována, ovšem ne ve všech a ne v plném úvazku. Co můžeme do tohoto sedmdesáti lety prověřeného systému přinést v dnešní době? Určitě nepotřebuje žádnou revoluci. Je třeba jej dále po krůčcích zlepšovat a přizpůsobovat požadavkům moderní doby.

ZŠ a MŠ Jimramov Pečínková Marie, vedoucí stravování Jimramov

Školní jídelna Hodonín, Lipová alej 21

Současné školní stravování Škola je instituce, jejímž posláním je učit, co je „správné a žádoucí“. Je zodpovědná za formování správných zdravotních návyků a zdraví prospěšného životního stylu mladé generace. Tento proces probíhá především v dětství a v dospívání a předurčuje zdravotní rizika v dospělosti. SPŠ stavební Plzeň, Chodské nám. 2

Spotřební koš Školní stravování v ČR se řídí výživovými normami Spotřební koš je jednotná norma, která určuje zastoupení základních potravin ve školním jídelníčku.

Dietní školní stravování Novela vyhlášky o školním stravování, která vstoupila v platnost 1.února 2015, upravuje pravidla pro školní stravování a umožňuje provozovatelům školních stravovacích zařízení rozhodnout, zda budou poskytovat dietní školní stravování strávníkům, u kterých posoudil odborný lékař, že jejich zdravotní stav vyžaduje omezení podle dietního režimu. Systémová a metodická podpora: Metodické doporučení k provádění některých činností souvisejících s realizací dietního stravování v zařízeních školního stravování

Standard kvality školního stravování sjednocuje a kompletuje indikátory, podle kterých se hodnotí kvalita poskytovaných služeb; krok k systémovému ozdravění školního stravování.

Personální standard Zjištění a analýzy České školní inspekce potvrdily, že na úrovni krajů dochází také k rozdílům v průměrném platu na jednoho zaměstnance zařízení školního stravování. ČŠI doporučila stanovit personální standard pro zajištění stability pracovních sil.

Děkuji za pozornost Základní škola a Mateřská škola Meziboří, p. o. J. A. Komenského 340