Dějiny ČR – gotický sloh

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Advertisements

Test – práce s textem Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_15_Práce_s_textem Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s.
Měření Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_44_Měření Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Webkamery Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_33_Webkamery Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Fyzikální veličiny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Tlak Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_32_INOVACE_36_Chodsko Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor: Mgr. Ivana.
VY_32_INOVACE_01 Český jazyk 1.třída – nácvik čtení slabik Autor: Veronika Biskupova, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda.
Poznávačka vlajky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_55_Poznávačka_vlajky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Úvod do ICT Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_08_Úvod_do_ICT Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Kultura středověku.
Gotika Název školy: Základní škola Karla Klíče Autor: Alena Pavolková
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_24_V lese
Autor: Mgr . Iveta Váňová
Mgr. Kateřina Gajdošová
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_46_Český kras
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
VY_32_INOVACE_29_Deleni_se_zbytkem Matematika - 3. ročník
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Lidoopi Autor: Mgr. Iva Hirschová
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Autor: Veronika Biskupová, Základní škola a Mateřská škola Jivina
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Krácení zlomků.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_02_Majetek
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_49_Meritka_map_a_planu_1
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_25_Chemické rovnice II
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Shodnost věty o shodnosti trojúhelníků
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a.
Vzduch Autor: Mgr . Iveta Váňová VY_32_ INOVACE_45_Vzduch
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_51_Převody rychlost
Zvířata v lese –test plazi 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_23_Na louce
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
Česká republika - Třeboňsko
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Násobení a dělení desetinným číslem
Autor: Mgr. Věra Martincová
Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_ INOVACE_50_ Opakování měření
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_43_Alois Jirásek
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku
VODOJEMY VY_32_INOVACE_25_Vodojemy Vlastivěda, 4.a 5.ročník
VY_32_INOVACE_35_Nacvik_deleni Matematika - 2. ročník
Adresa – Český jazyk, 3.ročník
Pohybová soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_02_Svaly
Autor: Mgr. Iveta Váňová
VY_32_INOVACE_42_Spořič_obrazovky
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_14_Elektrický odpor
STAVEBNÍ SLOHY.
Gotická architektura VY_32_INOVACE_46_928
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Anglický jazyk - gramatika Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Člověk-zuby Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_15_Člověk-zuby
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Člověk Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_17_Člověk-strava
Anglický jazyk - gramatika Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
Korýši Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_28_Korýši-opakování
VY_32_INOVACE_22 Člověk a jeho svět, Prvouka – BESIP I ročník
Transkript prezentace:

Dějiny ČR – gotický sloh Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. Dějiny ČR – gotický sloh Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_47_gotický_sloh

Gotický sloh Od druhé poloviny 12. století Navazuje na sloh románský Notre – Dame v Paříži Od druhé poloviny 12. století Navazuje na sloh románský Počátky gotiky – ve Francii Katedrála v Remeši

Nejznámější české gotické katedrály Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře Chrám sv. Víta v Praze

Znaky gotiky velká vysoká okna lomený oblouk na oknech i portálech

vysoké štíhlé stavby – snaha přiblížit se k bohu gotická klenba stropu

Opěrné oblouky a pilíře Vnější opěrný systém Opěrné oblouky a pilíře

Zdobné prvky Fiály – drobné věžičky Chrliče – fantastické hlavy s otevřenou pusou, které chrlily vodu stékající ze střech. Rozety – kruhová zdobená okna

Výtvarné umění Deskové obrazy – malované na dřevěné desky Fresky – obrazy malované do vlhké omítky

Gotické hrady Kost Zvíkov Karlštejn Křivoklát Kokořín

Staroměstská mostecká věž v Praze Další gotické stavby Prašná brána v Praze Vladislavský sál na Pražském hradě Staroměstská mostecká věž v Praze Dům U Kamenného zvonu v Praze

Perlička na závěr Jedna z nejkrásnějších gotických památek – kaple Sainte - Chapelle v Paříži

zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Facade-notre-dame-paris-ciel-bleu.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Strassburg_Westfassade_Detail.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Reims_Cathedral,_exterior_(7).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rozeta_Pary%C5%BC_notre-dame_chalger.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Reims_Kathedrale.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Paris.notre.dame.750pix.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SalvatorAnezskyKlaster.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:St._Vitus_Cathedral_-_Prague.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:StDenis_Langhauswand2.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aftnn_The_old_town_end_of_the_King_Charles_bridge.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pra%C5%BEsk%C3%BD_hrad,_Vladislavsk%C3%BD_s%C3%A1l_01.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KUTNA_HORA_(js)_11.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cathedral_St_Barbara_-_interior.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kutna_Hora_CZ_St_Barbara_Cathedral_front_view_02.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ms0290.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:St_Vitus.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Interior_of_St._Vitus_Cathedral_Prague_01.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praha,_Katedr%C3%A1la,_JV_01.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kutn%C3%A1_Hora,_Vnit%C5%99n%C3%AD_M%C4%9Bsto,_Chr%C3%A1 m_sv._Barbory,_Z_op%C4%9Bry,_02.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kutn%C3%A1_Hora,_Vnit%C5%99n%C3%AD_M%C4%9Bsto,_Chr%C3%A1 m_sv._Barbory,_S_04.jpg

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saint_Vitus_Cathedral_in_Prague,_Czech_Republic.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hohenfurth_-_Klosterkirche_-_Apsis_2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KrumlovPresbytar.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PrachaticeJakubLod.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gargoyles_(Notre-Dame_de_Paris_-_South-West).JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prag_Vladislav-Saal.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Lomen%C3%BD_oblouk http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kaple_svateho_Jana_Krtitele.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trebon-Adorace.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Meister_von_Hohenfurth_002.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Meister_Theoderich_von_Prag_017.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kutn%C3%A1_Hora_1919.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kutn%C3%A1_Hora_- _detail_v%C3%BDzdoby_chr%C3%A1mu_Svat%C3%A9_Barbory.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prag_Pulverturm.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Burgkarlstein02.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kost01.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zvikov_(js).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:K%C5%99ivokl%C3%A1t,_hrad_z_vyhl%C3%ADdky.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kokorin_letecky_pohled.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sainte_Chapelle_-_Upper_level_1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Szensapel.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Gotika http://cs.wikipedia.org/wiki/Gotick%C3%A1_architektura http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praha_Old_Town_sq_U_zvonu_CIMG0089.JPG

Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda na ZŠ Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 pro čtvrtý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk učiva o středověku – gotickém umění v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 2. pololetí školního roku 2011/2012.