Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová"— Transkript prezentace:

1 Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
VY_32_INOVACE_42_Výroba železa Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 Fe Co je vůbec železo? Je to kov Nejrozšířenější kov dnešní doby
Prvek VIII.B skupiny Protonové číslo je 26

3 Výroba Fe Výroba z rud obsahujících oxid železitý.Získává se z rud jejich redukcí. Redukce CO +3 Fe2O3 → 2 Fe3O4 + CO2 Fe2O3 + 3 C → 3 CO + 2 Fe Spalování CaCO3 → CaO + CO2

4 Redukce probíhá ve vysoké peci.
Pec výška cca 50 m., šířka cca 15 m. Zhotovena ze žáruvzdorného materiálu Plnění shora koksem, vápencem a Fe rudou. Do spodních částí je vháněn předehřátý vzduch obohacený o kyslík. Koks svým spalováním vytváří teplotuv těchto místech okolo 1800 stupňů Celsia.

5 Suroviny se v peci nejdříve vysuší
Suroviny se v peci nejdříve vysuší.následně dochází k redukci rudy na Fe. Ve spodní části se vzniklé Fe taví. Hlušina a vápenec vytváří strusku, ta v kapalné formě chrání povrch Fe před oxidací. Roztavené Fe a struska se vypouští z pece zvlášť. Vypouštění Fe a strusky, kterému se říká odpich,je nastaveno v dvouhodin. Intervalech. Pec je stále v činnosti několik let.

6 Fe Surové Fe- velká tvrdost,křehkost Dobře se odlévá- litina
Litina- využití-potrubí, topná tělesa, atd.

7 Vytvořeno jako DUM do předmětu chemie na ZŠ a MŠ 17
Vytvořeno jako DUM do předmětu chemie na ZŠ a MŠ 17.listopadu 1325, Mladá Boleslav pro 9.ročník základní školy. Materiál slouží k doplnění učiva o chemii. Materiál je vhodné prezentovat pomocí interaktivní tabule. Materiál byl vytvořen a pilotován v I. pololetí školního roku 2011/2012.

8 Citace Vlastní zdroje


Stáhnout ppt "Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová"

Podobné prezentace


Reklamy Google