Posklizňová úprava zrna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEZNAM PŘÍLOH Řešení obvodových plášťů: statické působení: nosné nenosné podle materiálů: vyzdívané,
Advertisements

Digitální učební materiál
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Elektrotechnika Automatizační technika
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Úpravy krmiv.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _11
Umělé sušení dřeva Přípravné práce
Zpracovny nekovového odpadu
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Záznam dat pomocí magnetického pole
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Velkoplošné aglomerované materiály.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Úprava odpadů z nekovových materiálů
Sušení Střední odborná škola Otrokovice
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Tato prezentace byla vytvořena
Způsoby nanášení nátěrových hmot
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tato prezentace byla vytvořena
Epoxidová podlaha Epotec Pu System - pro parking
Sušící režimy Nízkoteplotní sušení – dřevo se suší při teplotě do 45o C. Probíhá pomalu, suší se šetrně, bez vzniku vnitřních napětí. Používá se pro sušení.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
LETNÍ PROBLÉMY V REPRODUKCI PRASAT
Jakost potravin.
Ochrana rostlin - složky
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Luskoviny řadíme do čeledi bobovité (Fabaceae) – syn. vikvovité (Viciaceae), motýlokvěté (Papilionaceae). Rod: Hrách (Pisum) Hrách setý polní (P. sativum.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Spoje lisované Jde o poměrně novou instalační metodu potrubních nerozebíratelných spojů. V dnešní instalatérské praxi hojně využívanou. Autorem materiálu.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Potravinářské zbožíznalství
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Pracovní činnosti – 8. ročník, Úprava rostlin pro suchou vazbu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
„Systém kritických bodů „
Vlastnosti obilné masy
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Hodnocení jakosti mouky:
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sušení těstovin Předmět: Technologie Pekař
1. Historické a kulturní památky, muzejní exponáty, jejich stárnutí a restaurování Památky historické nebo kulturní povahy (dále jen sbírkové předměty)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
1. Historické a kulturní památky, muzejní exponáty, jejich stárnutí a restaurování Památky historické nebo kulturní povahy (dále jen sbírkové předměty)
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základy chemických technologií
Odlitky.
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Posklizňová úprava zrna Zahrnuje vyčištění vytřídění vysušení zrna na skladovatelnou vlhkost Úkolem čištění je odstranit příměsi a nečistoty. Úkolem třídění je rozdělit směs podle kvality.

podle aerodynamických vlastností (obilní aspiratér) Jednotlivé operace čistícího a třídícího procesu jsou založeny na těchto fyzikálních principech: podle rozměrů, obilní masa se pohybuje po sítě a větší zrna přepadávají (přepad) a zrna menší než jsou otvory síta propadávají (propad), ve většině případů se síta kombinují se vzdušným proudem podle aerodynamických vlastností (obilní aspiratér) podle délky a tvaru semen (specifické hmotnosti) triéry, odkaménkovač

magnetické odstraňování kovových příměsí (magnetický separátor) podle barvy (třídění luštěnin, semena s odlišným zabarvením dostávají elektrický náboj a jsou vedena do jiného proudu než semena základního druhu)

Sušení obilí Jedná se o vysušení zrna na skladovatelnou vlhkost. Sušení musíme provádět co nejdříve, protože při vyšší teplotě a vlhkosti může docházet k aktivaci klíčících enzymů, které mohou hydrolyzovat škrob i bílkoviny. Nejvíce se používá sušení s odváděním vlhkosti proudícím vzduchem: studeným, který se uplatňuje při aktivním větrání teplým v sušárně – spočívá v prohánění teplého vzduchu vrstvou zrna, který mu odnímá vlhkost, přičemž teplota sušícího media klesá a jeho relativní vlhkost stoupá. Při sušení je třeba neustále kontrolovat teplotu náhřevu zrna a sušícího média

Skladování zrna Účelem skladování obilovin je jejich uchování od sklizně a příjmu do skladu až do doby jejich použití k výživě, krmení či k dalšímu zpracování, a to pokud možno beze ztrát na hmotnosti a škodách jakosti. Při nedodržení podmínek skladování může dojít ke zintenzivnění dýchání obilí, vznikají ztráty na hmotnosti obilí a rovněž při vyšší vlhkosti může dojít k jeho naklíčení. Dochází k pomnožení mikroorganismů i skladištních škůdců a může nastat samozahřívání obilné masy. Nebezpečím jsou velké teplotní a vlhkostní rozdíly mezi uloženým zrnem a vzduchem.

Obilní skladiště V nákupních organizacích je obilí skladováno převážně v silech. Silo se skládá z hlavy s naskladňovacím zařízením (násypný koš, dopravníky vertikální a horizontální, rozdělovač do buněk sila), těla, které slouží ke skladování a spodku, kde jsou umístěna zařízení na vyskladňování. Sila se stavějí v nejrůznějších tvarech a provedeních.

Technologie skladování Při skladování lze použít tyto způsoby: skladování zrna v suchém stavu skladování zrna ve zchlazeném stavu skladování zrna za použití aktivního větrání skladování zrna za nepřístupu vzduchu (nestandardní) skladování zrna za použití chemických prostředků (nestandardní) U nás se obilí skladuje v suchém stavu s využitím metody zchlazování a aktivního větrání.