Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vlastnosti obilné masy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vlastnosti obilné masy"— Transkript prezentace:

1 Vlastnosti obilné masy
Fyzikální Sypkost Samotřídění (segregace) Plnost a kyprost Tepelná vodivost Sorpční schopnost Hygroskopicita Biologické Posklizňové dozrávání Dýchání Klíčení

2 Fyzikální vlastnosti obilné masy
Sypkost je schopnost obilné masy se samovolně pohybovat po nakloněné rovině. Umožňuje snadné přemísťování a moderní dopravu zrna i jeho meziproduktů využitím vlastní hmotnosti. Samotřídění (segregace) je schopnost obilné masy ztrácet během dopravy a manipulace homogenitu. Je způsobena sypkostí a odlišnými vlastnostmi jednotlivých složek obilné masy.

3 Fyzikální vlastnosti obilné masy
Plnost a kyprost je dána podílem mezizrnového vzduchu. Plnost – poměr objemu pevných složek k celkovému objemu. Kyprost – mezizrnový vzduch Tepelná vodivost je schopnost obilek předávat si vzájemně teplo bez jejich přemisťování. Uskutečňuje se jednak vedením (stykem obilek) a jednak prouděním mezizrnového vzduchu. Tepelná vodivost obilek je nízká, můžeme ji tedy považovat za tepelný izolátor.

4 Fyzikální vlastnosti obilné masy
Sorpční schopnost je schopnost poutat vodní páry a plyny různých látek. Adsorpce - molekuly plynu se koncentrují na tvrdém povrchu zrna, absorpce - molekuly plynu pronikají dovnitř obilky, chemosorpce - molekuly plynu reagují chemicky s povrchem. Dochází-li k opačnému jevu, tj. k uvolňování pohlcených plynů z obilní masy do okolí, mluvíme o desorpci. Hygroskopicita je schopnost obilek pohlcovat nebo naopak uvolňovat vodní páry.

5 Biologické vlastnosti obilné masy
Posklizňové dozrávání je období, v němž postupně nabývají převahy látky růstové nad látkami inhibičními. Čerstvé zrno intenzivněji dýchá, za určitých podmínek se zvyšuje jeho osivová a technologická hodnota. Zrno, které neprošlo posklizňovým dozráváním, se hůře skladuje a má nižší užitnou hodnotu. Semena mají nízkou klíčivost a nestejnoměrně vzcházejí. Proces posklizňového dozrávání je zpravidla provázen úbytkem rozpustných látek (cukrů, aminokyselin) a snížením energie dýchání. Převahu mají pochody syntetické.

6 Biologické vlastnosti obilné masy
Dýchání je složitý komplex biochemických přeměn, pomocí něhož si opatřují jednotlivé buňky nezbytnou energii okysličováním zásobních látek. Dýcháním dochází ke ztrátě sušiny a ke snížení hmotnosti zrna. K posouzení typu dýchání je třeba stanovit respirační kvocient, tj. vzájemný poměr mezi vyprodukovaným CO2 a přijatým kyslíkem (CO2 /O2). Klíčení je provázeno zvyšováním enzymatické aktivity, intenzivním dýcháním, uvolňováním energie a ztrátou sušiny. Snižuje se obsah bílkovin, dochází k odbourávání škrobu, zhoršují se mlynářské a pekařské vlastnosti zrna. Při skladování je klíčení zrna nepřístupné. Obiloviny si udržují klíčivost 10 i více let, přičemž se však každým rokem klíčivost snižuje.


Stáhnout ppt "Vlastnosti obilné masy"

Podobné prezentace


Reklamy Google