Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pracovní činnosti – 8. ročník, Úprava rostlin pro suchou vazbu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pracovní činnosti – 8. ročník, Úprava rostlin pro suchou vazbu"— Transkript prezentace:

1 Pracovní činnosti – 8. ročník, Úprava rostlin pro suchou vazbu
I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Pracovní činnosti – 8. ročník, Úprava rostlin pro suchou vazbu Mgr. Marie Šrachtová

2 SUŠENÍ VZDUCHEM Už při sběru rostlin, bychom měli mít představu, co budeme chtít z rostlin vytvořit a podle toho už sklízíme rostliny nebo jejich části a vybíráme si způsob konzervace. Pokud hned po ukončení konzervace rostlin nebudeme aranžovat, je třeba rostlinný materiál uchovávat v suchu a temnu, aby nedošlo k znehodnocení sušiny.

3 ZPŮSOB ÚPRAVY Pro suchou vazbu nelze připravit všechny druhy rostlin.
Musíme vybírat rostliny nebo její části, které jsou dobře vybarvené, nepoškozené a neodkvétající. Při sběru ve volné přírodě nesmíme trhat chráněné rostliny. Při sběru musí být rostliny suché.

4 ZPŮSOB ÚPRAVY Sušení vzduchem Lisování Konzervace glycerinem
Vysoušením silikagelem

5 SUŠENÍ VZDUCHEM Nasbírané rostliny zbavíme spodních listů, srovnáme do
menších svazků, aby rostliny lépe prosychaly a neplesnivěly. Stonky rostlin svážeme pružným materiálem, aby se při sesychání svazek nerozpadl.

6 SUŠENÍ VZDUCHEM Připravené svazky rostlin zavěsíme „hlavou“ dolů, aby při sušení nedocházelo k ohýbání stonků. Pokud ale budeme ve vazbě potřebovat různě nakloněné hlavičky květů, nakloníme je před uschnutím, aby později nedocházelo k nechtěnému lámání stonků. Sušíme na tmavém a vzdušném místě

7 LISOVÁNÍ Lisováním připravíme pro aranžování rostliny, které sušením na vzduchu neudrží barvu ani tvar. Raději vybíráme rostliny, které nepatří mezi tučnolisté a obsahují méně vody. Před vlastním urovnáním můžeme nechat rostlinu mírně zavadnout. Lisujeme dobře vybarvené rostliny Nehodí se zdřevnatělé části rostlin Vybíráme slabší rostliny

8 LISOVÁNÍ Vybrané květy – části rostliny- urovnáme na savý papír, stejným materiálem přikryjeme a zatížíme. Je vhodné savý papír během lisování několikrát opatrně vyměnit.

9 KONZERVACE GLYCERINEM
Tato metoda je vhodná pro uchování větviček s barevnými listy nebo drobnými plody. Pro lepší vniknutí glycerinu do pletiva rostliny, rozklepneme konec větvičky. Smícháme jeden díl glycerinu a dva díly teplé vody. Do této lázně Umístíme rostliny a případně budeme směs doplňovat.

10 VYSOUŠENÍ SILIKAGELEM
Silikagel je finančně náročnější, ale výhodou je, že materiál po vysušení můžeme opakovaně používat. Metoda vysoušení silikagelem velmi dobře zachová u květů barvu a tvar. Materiál se musí dostat i mezi okvětní lístky Na vrstvu silikagelu rozprostřeme květy Opatrně zasypeme

11 VYSOUŠENÍ SILIKAGELEM
Silikagel absorbuje do sebe vodu z rostlin a tím dochází k „mumifikaci“. Po vysušení opatrně vyjmeme rostliny a zbylý materiál odstraníme štětcem. První je růže vysušená silikagelem. Pro lepší výsledek používáme jemnější silikagel. Druhá vzduchem.

12 TROCHA INSPIRACE

13 ZDROJE


Stáhnout ppt "Pracovní činnosti – 8. ročník, Úprava rostlin pro suchou vazbu"

Podobné prezentace


Reklamy Google