Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sušící režimy Nízkoteplotní sušení – dřevo se suší při teplotě do 45o C. Probíhá pomalu, suší se šetrně, bez vzniku vnitřních napětí. Používá se pro sušení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sušící režimy Nízkoteplotní sušení – dřevo se suší při teplotě do 45o C. Probíhá pomalu, suší se šetrně, bez vzniku vnitřních napětí. Používá se pro sušení."— Transkript prezentace:

1 Sušící režimy Nízkoteplotní sušení – dřevo se suší při teplotě do 45o C. Probíhá pomalu, suší se šetrně, bez vzniku vnitřních napětí. Používá se pro sušení silných, špatně se sušících dřevin se sklonem ke změnám zbarvení. Konečná vlhkost dřeva cca 20%. (předsoušení) Sušení za normální teploty – teplota 45 – 90o C, vhodné pro jehličnaté dřeviny a snadno schnoucí listnáče. Počáteční vlhkost není omezena. Umožňuje sušení na konečnou vlhkost. Nejpoužívanější způsob. Vysokoteplotní sušení – teplota 100 – 130o C, krátká doba sušení, prudkým sušení nebezpečí vzniku poškození ( trhliny, zabarvení, zaschnutí a vytékání pryskyřice). Používá se pro tenké řezivo jehličnatých dřevin. Suší se horkým vzduchem.

2 Postup sušení v komorových sušárnách
Celokovové sušící komory pro sušení jehličnatého i listnatého řeziva. Vyráběny v různých velikostech, spojováním jednotlivých modulů. Prostor je rozdělen mezistropem na vlastní prostor pro hráně, ventilátorovou část nad mezistropem, kde jsou umístěny ventilátory, ohřívače, vlhčící trubka a komínky výměny vzduchu včetně regulačních klapek. Psychrometr je umístěn na čelní straně sušárny na vstupní straně hrání.

3 Topným zařízením se vzduch v sušárně zahřívá
Topným zařízením se vzduch v sušárně zahřívá. Ventilátory je proháněn sušeným materiálem, kterému odebírá vlhkost. Pomocí vlhčícího zařízení se udržuje v sušárně vhodná relativní vlhkost. Do sušárny je se vhání čerstvý, suchý vzduch, odvádí se vzduch nasycený vodní párou. První fáze - teplota se ohřevem zvýší na předepsanou hodnotu režimu sušení. Zapnou se ventilátory a udržuje se psychrometrický rozdíl 4-6°C u jehličnatých dřevin a 2-3°C u listnatých. K úpravě vlhkosti se využívá páry uvolněné ze sušeného dřeva.

4 Vlhkost vzduchu Obsah vodní páry, jejíž množství je závislé na teplotě. Přesycení vzduchu vodními parami způsobuje jejich srážení. Tvoří se bílá mlha. Psychrometr jsou dva teploměry, jeden měří suchý vzduch, druhý vlhký. Rozdíl naměřených teplot je psychrometrický rozdíl. Slouží k určení stanovení relativní vlhkosti vzduchu v sušárnách.

5 Výhodou je možnost sušení všech druhů dřevin a tlouštěk, libovolné počáteční a konečné vlhkosti, pro krátké až střední doby sušení. Nevýhodou je energetická náročnost, nebezpečí vzniku vad při sušení, problémy s odpadním vzduchem a vodou.


Stáhnout ppt "Sušící režimy Nízkoteplotní sušení – dřevo se suší při teplotě do 45o C. Probíhá pomalu, suší se šetrně, bez vzniku vnitřních napětí. Používá se pro sušení."

Podobné prezentace


Reklamy Google