EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Advertisements

Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Šíření infekcí.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Voda Veronika Drzková, 2.E.
Dny bezpečnosti potravin 2007 ÚZPI 23. května 2007
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Alimentární intoxikace
Český název-Toxoplasmoza
Alimentární onemocnění
Staphylococcus aureus
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Listerióza a nutriční toxikologie
Prokaryotická buňka.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Virová hepatitída typu E
UGO.
STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou
HOBITI.
Alimentární onemocnění
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Bariérová ošetřovatelská péče
Plísně a jejich jedy v potravinách
Aids.
PLÍSNĚ MÍŠA.
Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Syndrom získaného imunodeficitu
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
 Jedna z nejnebezpečnějších chorob na světě  Virus - Bundibugyo, Pobřeží slonoviny, Reston, Súdán a Zair  První zmínky Yambuku  Lidé i zvířata.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Listerióza, ČR, 2006/2007 průběžné pracovní materiály poslední revize: živá neuzavřená data.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Praktické použití nových metod pro výrobu pokrmů Institucionální program UTB Zlín (2014)
& DÍTĚ POTŘEBUJE 500 SKLENIC ČISTÉ VODY, ABY MOHLO VYRŮST O 2 CENTIMETRY. DOSPĚLÝ ČLOVĚK VYPIJE PRŮMĚRNĚ DENNĚ 2,5 LITRU VODY. PO 20. DNECH SE VYMĚNÍ.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potravinářské zbožíznalství
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
CHŘIPKA.
Zelenina, … Dodatky, ….
Imunochromatografické stanovení přítomnosti Helicobacter pylori ve stolici Cíl práce: Rychlý test pro kvalitativní detekci antigenu Helicobacter pylori.
PESTROST STRAVY.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Epidemiologicky rizikové potraviny
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Alimentární intoxikace
PITNÁ VODA A PATOGENNÍ MIKROORGANISMY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Epidemiologicky rizikové potraviny
Pracovní činnosti VY_32_INOVACE_12_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
Transkript prezentace:

EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované jako shigatoxiny kvůli podobnosti s mikroorganismy Shigella.

Podmínky růstu, zdroj Optimální růst E. coli je při teplotě při 37 ° C, ale některé kmeny se mohou množit při teplotách až do 49 °. K růstu potřebují mírně kyselé prostředí  Zdroje - syrové nebo nedostatečně tepelně opracované výrobky z mletého masa a syrového mléka, zelenina hnojená přírodními hnojivy

Inkubační doba, symptomy Inkubační doba 1-8 dnů, přenos je možný kontaktem, symptomy obecně - nevolnost, zvracení a průjem. zdravotní komplikace způsobené EHEC se označují jako hemolyticko-uremický syndrom (HUS) – je charakterizován akutním selháním ledvin, hemolytickou anémií ( chudokrevnost) a trombocytopenií (snížené množství krevních destiček).

Jak se může člověk nakazit EHEC? Lidé jsou infikováni především - orálním příjmem, např. ze znečistěné vody, potravin - přímým kontaktem s infikovaným člověkem nebo zvířetem. Nákaza je snadná, protože v případě EHEC O157:H7 stačí 10 až 100 zárodků

Nejnebezpečnější kmeny Kmen O157: H7 způsobuje závažné komplikace, jako je hemolyticko-uremický syndrom . Tento konkrétní kmen, je spojen s epidemií ve Spojených státech v r. 2006 způsobené čerstvým špenátem Kmen O104: H4 kmen je vzácnější, ale nebezpečnější, protože je více virulentní. Způsobuje stejně jako O157: H7 krvavé průjmy a je více enteroaggregativní, což znamená, že vytváří shluky, které ulpívají na střevní membráně. Antibiotika a podpůrná léčba obvykle nejsou příliš účinné, tento kmen je vůči antibiotikům rezistentní.

Jak lze bakterie usmrtit? EHEC lze usmrtit vařením, pečením, pasterací za předpokladu, že teplota v jádru nejméně 70 °C trvá aspoň 2 minuty. Na rozdíl od jiných, jsou tyto bakterie poměrně odolné vůči kyselosti, chladu, vysušení a vysokým koncentracím soli. Ani zmrazení je spolehlivě neusmrtí.  

Jaká je ochrana před infekcí EHEC vyvolanou potravinami? Nejúčinnější opatření k ochraně před infekcí EHEC v domácnosti jsou: Syrové mléko před konzumací převařit; pasterované a UHT-mléko je považováno za bezpečné. Před přípravou jídla a po kontaktu se syrovým masem umýt ruce důkladně vodou a mýdlem a pečlivě osušit. Syrové maso uchovávat a zpracovávat odděleně od ostatních potravin, a to i při grilování (používat přitom různá prkénka, talíře, náčiní). Plochy a předměty po kontaktu se syrovým masem, obaly nebo vyteklou vodu po rozmrazení okamžitě dokonale vyčistit a osušit. Hadříky a utěrky po úpravě syrového masa vyměnit a vyprat nejméně při 60 °C. Syrovou zeleninu a ovoce před konzumací oloupat nebo alespoň důkladně omýt.

Základní přehled hygienických pravidel uvádí přiložený materiál „5 klíčů k bezpečnému stravování“, který vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) a zveřejnilo MZd 3.6.2011 Pravidlo 1

Pravidlo 2

Pravidlo 3

Pravidlo 4

Pravidlo 5